1. HABERLER

  2. EGE

  3. 2018 Ramazan İmsakiyesi
2018 Ramazan İmsakiyesi

2018 Ramazan İmsakiyesi

Yarın ilk sahur ve teravih namazı ile 2018 yılı Ramazan ayı başlıyor. Diyanetin yayınladığı 2018 Ramazan imsakiyesi ile İstanbul, Ankara, Konya, Erzurum, Bursa, Diyarbakır başta olmak üzere tüm illerin imsak , sahur ve iftar saatleri belli oldu.

A+A-

Erzurum Güncel- Yarın ilk sahur ve teravih namazı ile 2018 yılı Ramazan ayı başlıyor. Diyanetin yayınladığı 2018 Ramazan imsakiyesi ile İstanbul, Ankara, Konya, Erzurum, Bursa, Diyarbakır başta olmak üzere tüm illerin imsak , sahur ve iftar saatleri belli oldu. Bu sene Ramazan ayında ilk sahura 15 Mayıs gecesi kalkılacak. 16 Mayıs çarşamba akşamı akşam ezanı ile ilk iftar yapılacak. İşte illerin 2018 imsakiyesi ve teravih saatleri;

2018 yılı Ramazan ayı yarın akşam kılınacak ilk teravih namazı ve gecesinde kalkılacak olan ilk sahurla başlıyor. Diyanet 2018 İmsakiyesine göre bu sene 16 saati aşkın süre oruçlu olunacak. İİftar saatleri her gün biraz daha ileri gidecek ve en uzun oruç Ramazan'ın son gününde tutulacak.

İMSAKİYE 2018 : Diyanet İşleri Başkanlığı illerin 2018 yılı ramazan imsakiyelerini de yayınladı. İmsak, sahur ve iftar saatleri gün gün imsakiyelerde yer alıyor.

İLİNİZİN 2018 YILI İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN

En erken ve en geç oruç açacak iller : Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsakiye takvimine göre, Türkiye'de orucunu en erken Hakkarililer, en geç ise Edirneliler açacak. Ramazanın ilk günü Hakkari'de imsak saat 03.11'de, iftar ise 19.15'te gerçekleşecek. Edirne'de ise saat 03.58'de başlayacak ilk oruç, akşam ezanının okunacağı 20.34'te açılacak.

Hakkari teraviye giderken Edirne iftar açacak: Hakkari ile Edirne arasındaki oruç açma süresi farkı 79 dakika olacak.  Bir anlamda Hakkari'deki vatandaşlar teravih namazını kılmaya hazırlanırken, Edirne'de yaşayanlar iftar sofrasına oturacak. Erken iftar yapılacak illerde Hakkari'yi; Van, Iğdır, Ağrı,Bitlis ve Batman, geç oruç açılacak illerde ise Edirne'yi; Kırklareli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir ve İzmir takip edecek.

En uzun oruç tutacak ülke : Coğrafi konumları nedeniyle İskandinav ülkelerinde yaşayan Müslümanlar, iftar sofralarına gece yarısına kısa süre kala oturacak. Norveç, Danimarka, İzlanda ve İrlanda gibi ülkelerde iftar sofrasından kalkan Müslümanlar, kısa süre sonra sahur hazırlıklarına başlayacak. Örneğin Norveç (Alesund) 22.34'te Göroland'da (Nuuk) 22.41'de İzlanda (Reykjavik) 22.42'de iftar edilecek, birkaç saat sonra ise yeni günün orucu başlamış olacak.

Almanya - Belçika - Hollanda oruç saatleri : Gurbetçilerin yaşadığı Avrupa ülkelerinde de oruç süresi 17 ile 18 saati buluyor. Ramazan'ın ilk günü Berlin'de 21.02, Brüksel'de 21.32, Paris'te 21.32 ve Viyana'da 20.34'te oruç açılacak. Soydaşların yaşadığı Sofya'da ilk iftar saat 20.48'de, Kırcaali'de 20.37'de, Dobruca'da 20.33'te, Filibe'de 20.41'de, Varna'da 20.32'de yapılacak. Batı Trakya'daki İskeçeli Müslümanlar, saat 20.38'de, Gümülcine'de ise 20.36'de iftar sofrasına oturacak.

Ramazan ayı 14 Haziran'da bitecek. Ramazan bayramının ilk günü 15 Haziran cumaya denk geldiğinden bu yıl bayram tatili 3 günle sınırla kalacak.

KUR'ANI KERİM BU AYDA İNDİ : Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cağfer Karadaş, ramazan ayında oruç, teravih, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin en güzel şekilde ifa edilmesi gerektiğini belirtti. Karadaş, Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirilmeye başlandığını ve Hazreti Peygamber ile Cebrail aleyhisselamın karşılıklı Kur'an okuduğunun rivayet edildiğini anımsattı.

Bundan dolayı ramazan ayında Müslümanlar tarafından mukabele geleneğinin camilerde ve evlerde ifa edildiğini vurgulayan Karadaş, "Bu geleneği, güzelliklere rehber olan Kur'an'ı zihinlere yerleştirme ve bu bilinci toplumun bütününe kazandırma fırsatı olarak değerlendirmeliyiz." diye konuştu.  Karadaş, orucun, insanın iradesinin sınanmasının zirvesini oluşturduğunu belirterek, "Ramazan ayı diğer güzel ibadetlerin yanında orucuyla, teravihiyle, fıtır sadakasıyla, itikafıyla ve mukabeleleriyle kötülüklerden kaçınma ve iyiliklere yönelme, eğitim için adeta bir kampa girme ayıdır." ifadesini kullandı.

Ramazan Orucu Kimlere Farzdır? : Büluğa ermiş, aklı başında olan kadın ve erkek her müslümana Ramazanda oruç tutmak farzdır.

Kimler oruç tutmayabilir? : 1 – Hastalık: 2 – Yolculuk: 3 – İkrâh (Tehdit ve Zorlama): 4 – Gebelik ve Emziklilik: 5 – Şiddetli Açlık ve Susuzluk: 
6 – Düşkünlük Derecesinde İhtiyarlık: 7 – Hayız – nifas hâli:

Ramazan ayı 33 yılda bir...  : Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı Ramazan ayıdır. Kur'anı Kerim Ramazan ayında inmeye başlamıştır. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan ayı her sene bir önceki yıldan daha erken gelir. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.