23 ilin yıldızını parlatacak
İş dünyasının merakla beklediği cazibe merkezi 23 ildeki yatırım teşvik şartları belli oldu. Devlet desteği için imalat sanayinde 2 milyon liralık sabit yatırım ve en az 30 kişiye istihdam şartı aranacak. Hazine taşınmazları 49 yıl bedelsiz yatırımcıya te
A+A-
Erzurum Güncel- Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı ve anahtar teslim fabrika binası yapım desteği, faizsiz yatırım kredisi, devlet alım garantisi ve 1 milyon liraya kadar üretim tesisi taşıma desteğini de kapsayan Doğu ve Güneydoğu’da kalkınma hamlesinin detayları netleşmeye başladı. Buna göre, cazibe merkezi 23 ilde devlet desteği için imalat sanayinde 2 milyon lira asgari sabit yatırım ve en az 30 kişiye istihdam şartı aranacak. Çağrı merkezlerinin ise 200 kişiye iş kapısı açması gerekecek.
Kredilendirilecek yatırımın asgari yüzde 30’unun öz kaynaklardan karşılanması zorunlu olacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerini kapsayan program dahilinde, yeni yatırım projeleri ile yatırım süreci devam eden, yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş, kısmen geçmiş veya başka sebeplerle faaliyet göstermeyen, işletme sermayesi ihtiyacı olan imalat sanayisi tesisleri, çağrı ve veri merkezi yeni yatırım projeleri desteklenecek.
Program dahilindeki destek unsurları, yatırım ve üretim, üretim tesisi taşıma, çağrı merkezi destek paketi ile veri merkezi yatırım ve enerji destek paketinden oluşuyor. Bölgede, un, irmik, entegre olmayan et, süt ve kanatlı işleme tesisleri ve yem üretimi yatırımları, tuğla ve kiremit üretimine yönelik modernizasyon cinsi dışındaki yatırımlar, kütlü pamuk, iplik ve dokuma işleme yatırımları, demir, çelik üretimine yönelik yatırımlar, sentetik elyaf üretimine yönelik yatırımlar, öncelikli olarak desteklenmeyecek ancak yatırım yapılacak bölgede zaruri ihtiyaç olması halinde Cazibe Merkezleri Programı Yönlendirme Komitesi tarafından değerlendirilecek. Yatırımların desteklenebilmesi için imalat sanayisinde 2 milyon lira asgari sabit yatırım tutarı ile en az 30 kişilik istihdam, çağrı merkezlerinde ise en az 200 kişilik istihdam ve hizmet sözleşmesi yapmış olma şartı aranacak. Veri merkezleri yeni yatırımları için ise merkezin en az 5 bin metrekare beyaz alanı bulunması gerekecek. Kredilendirilecek yatırımın asgari yüzde 30’unun öz kaynaklardan karşılanması zorunlu olacak. Destekler, yatırımlar için gerekli öz kaynak ile orantılı olarak kullandırılacak. Banka gerekli gördüğü hallerde öz kaynağın desteklerden önce yatırıma harcanmasını talep edebilecek.
TEŞVİKLER YATIRIMI DESTEKLER
Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, cazibe merkezleri teşvik şartlarının yatırım yapacak olanları önemli ölçüde destekleyeceğini söyledi. Diğer teşviklerden farklı olarak, burada fabrika binasını da devletin yapacağını hatırlatan Bedirhanoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı devlet alım garantisinin ise ilerleyen sürede genelgelerle ortaya çıkabileceğini belirtti. Bedirhanoğlu, “Muafiyetler, yatırımcıları önemli ölçüde destekleyecektir.”
TEMİNAT KREDİ GARANTİ FONU’NDAN
Yatırımcılara 10 yıl boyunca 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli işletme kredisi desteği sağlanacak.
Kredi alımlarında teminat olarak Kredi Garanti Fonu devreye girecek.
Böylelikle, mülk veya gayrimenkul teminatı veremeyenler ‘kredi alamayacağım’, diye korkmayacak.
Bu bölgedeki yatırımlara Kurumlar Vergisi istisnası getirilecek.
Bölgede yatırım yapan herkese devlet alım garantisi verecek.
Fabrikasını taşıyanlara 1 milyon liraya kadar nakliye yardımı devlet tarafından karşılanacak.
Devlet, bölgede üretilen mal ve hizmetlerin tanıtımını yapacak. Bunun için de büyük fuar merkezleri inşa edecek.
Başvurular, bankaya veya Kalkınma Ajansları Yatırım Destek ofisine yapılacak.
Yüksek istihdam çıkartan, ithal ikamesi sağlayan, ihracat potansiyelini artıran, Ar-Ge ve yenilik içeren ve organize sanayi bölgesinde yapılan yatırımlara öncelik verilecek.
100 milyon TL ve 100 kişiye istihdam sağlayacak yatırımlarda, OSB’lerde parsel bulunamaması durumunda Hazine’ye ait taşınmazlar üzerinde 49 yıl bedelsiz irtifak hakkı tesis edilecek.
İnşa edilecek 20 bin metrekareye kadar fabrika binası desteklenecek.
Fabrika binası yapımında 10 milyon liraya kadar devlet desteği sağlanacak, bu tutar her yıl yeniden değerlenme oranında artırılacak.
Destek tutarını geçen yatırımın maliyeti ise öz kaynaktan karşılanacak.
Bina desteğinden faydalanan yatırımcılar, makine ve teçhizatta sıfır faizli kredi kullanacak.
Verilecek kredi limiti, çağrı merkezleri kapsamındaki makine, teçhizat, donanım ve yazılım harcamaları için istihdam başına 4 bin lira olacak.
4.ve 5.bölgeye taşınan tesislere, bölgede uygulanan sigorta prim desteği sağlanacak.
6.bölgeye taşınan fabrikalara, sigorta primi işveren hisse desteği, sigorta prim desteği gelir vergisi desteği uygulanacak.
İŞTE CAZİBE MERKEZİ 23 İL
Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van
http://www.karar.com/ekonomi-haberleri/doguda-cazibe-merkezleri-23-ilin-yildizini-parlatacak-368897#
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.