1. HABERLER

  2. GENEL

  3. 3. NOBEL ÖDÜLÜMÜZ ve TALİHSİZ BİR DEMEÇ
3. NOBEL ÖDÜLÜMÜZ ve TALİHSİZ BİR DEMEÇ

3. NOBEL ÖDÜLÜMÜZ ve TALİHSİZ BİR DEMEÇ

Erdal Güzel yazdı...

A+A-

Fizik, kimya, edebiyat, barış, fizyoloji ve tıp alanında en iyilerin seçildiği Nobel Ödülü’nün ekonomi dalındaki sahibi Ermeni kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Prof. Dr. Daron Acemoğlu oldu. 

Orhan Pamuk ve Aziz Sancar’dan sonra Türk vatandaşlarının kazandığı üçüncü ödülü Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun kazanması gururumuzu okşarken bir takım ön yargıları da göz önüne serdi. 

Anayasamıza göre dil, din, ırk ve etnik yapı gözetilmeden Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağıyla bağlı olanlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kabul edilir. 

Bu gerçek doğrultusunda ülke sınırları içerisinde yaşayan ve bu tanıma uyan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. 

Vatandaşlarımızı bu anayasal tarifin dışında ayırmak ve dışlamak anayasa hükümlerini yok saymaktır. 

 TC vatandaşı Prof. Dr. Daron Acemoğlu bu başarıya imza atarken ülkede kredi kartlarına getirilmesi düşünülen 750 TL’lik ek verginin tartışması yaşanıyordu. 

İş öyle bir noktaya taşındı ki bir partinin genel başkanı bu parayı vermeyenleri Ermeni olmakla, Yunan olmakla itham etti. 

Bu açıklamayı duyan Daron Acemoğlu’nun ne düşündüğünü merak ederken aklımıza Yunus Emre’nin “Sözü bilen kişinin, yüzünü ağ ede bir söz. Sözü pişirip diyenin, işini sağ ede bir söz. Söz ola kese savaşı, söz ola bitire başı.Söz ola ağulu aşı, bal ile yağ ede bir söz” mısraları geldi. 

Ek vergi için düşünülen yöntemin tekrar görüşülmek için şimdilik geri çekileceği haberi bugün kamuoyuna duyurulurken dünya Daron Acemoğlu’nun başarısını alkışlıyordu. Ülke yöneticilerinin bu başarıyı takdir edip tebriklerini sunması başarıyı sahiplenmenin ve devlet adamlığının bir göstergesiydi. 

Daron’un aldığı bu ödül, tüm insanlığın ortak paydada buluştuğu bir başarının öyküsüydü. 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak ekonomik sıkıntılardan geçtiğimiz bu süreçte, ekonomi alanında alınan Nobel Ödülü başarısı gibi bir başarıyı da ülkemizin ekonomi alanında göstermesini temenni ediyor, rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun “Biz bir kilimin desenleriyiz. Hepimiz ayrı ayrı kilime anlam katarız” sözünü hatırlatmak isteriz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum