1. HABERLER

  2. EGE

  3. Akdağ: “Şeker özelleştirmesi için kesin karar verilmedi”
Akdağ: “Şeker özelleştirmesi için kesin karar verilmedi”

Akdağ: “Şeker özelleştirmesi için kesin karar verilmedi”

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin olarak kesin karar verilmiş ve uygulamaya geçmiş bir durum olmadığını söyledi.

A+A-

Erzurum Güncel- Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin olarak kesin karar verilmiş ve uygulamaya geçmiş bir durum olmadığını söyledi.

Özelleştirme İdaresi, 2011 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait B ve C Portföyü’nde bulunan toplam 10 şeker fabrikasını, özeleştirme yoluyla satışa çıkarmıştı. İçinde Elbistan Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu Malatya, Erzincan ve Elazığ Şeker Fabrikaları’nı barından B Portföyü ile Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları’ndan oluşan Portföy C şeker fabrikalarının özelleştirilme işleminin nihai pazarlık görüşmeleri, 29 Kasım 2011’de tamamlanmıştı. Elbistan Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu Portföy B’yi toplam 313 milyon 880 bin ABD Doları bedelle Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, Portföy C’yi de 656 milyon ABD Doları ile Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş satın almıştı. Özelleştirmelerin ardından fabrikaların kapanacağı ve arsalarının değerlerinden ucuza satıldığı yönünde tartışmalar yaşanmıştı. Kamuoyunda oluşan tepkilerden dolayı bu konu AK Parti MYK toplantısında da tartışılmış, o dönem Başbakanlık koltuğunda oturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konunun araştırılmasını istemişti.  Fabrikaların bulunduğu illerin milletvekilleri ile toplantı düzenleyen ve geniş kapsamlı brifing alan Erdoğan’ın kararının ardından satışlar Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 9 Ekim 2012’te iptal edilmişti.

Aralarında Elbistan Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için yeniden düğmeye basıldığına ilişkin bazı medya organlarında yer alan haberler, başta çiftçiler olmak üzere sektörde endişeye neden oldu. Başbakan Binali Yıldırım'ın bölge milletvekilleri ile yaptığı görüşme sonrasında 14 tane şeker fabrikasının satışı için düğmeye basıldığı iddiasına yer verilen haberde, satılacak şeker fabrikalarının ise Afyon, Alpullu, Bor, Çorum, Elbistan, Erzincan, Burdur, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat ve Muş olduğu kaydedilmişti. Özelleştirilmesi gündemde olan şeker fabrikalarının bulunduğu bölgelerde halk tedirgin olurken, hükümetin bu yönde bir karar alıp almadığına ilişkin olarak en net cevap Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi.

Başbakan Yardımcısı Bzodağ, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin uzun süredir gündemde olduğunu hatırlatarak, “Özelleştirmelerin, özelleştirme yoluyla elbette Türkiye’de çok hayırlı işler yapıldı. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi öteden beri gündemde olan, Özelleştirmenin konuştuğu bir konudur. Şu anda kesin karar verilmiş ve uygulamaya geçmiş bir durum yok” dedi.

Özelleştirme yapıldığında; özelleştirilen kurumla ilişkisi olanların mutlaka korunduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Ama herkes şundan emin olmalıdır. Herhangi bir özelleştirme yapılacağı zaman o özelleştirilen kurumda çalışanlar ya da o özelleştirilen kurumla ilişkisi olan örneğin çiftçiler mutlaka korunur. Hükümetimizin bu husustaki hassasiyetine bundan sonraki özelleştirmelerde de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.