1. HABERLER

  2. DOĞU ANADOLU

  3. Alışverişi canlı yapıyorlar!
Alışverişi canlı yapıyorlar!

Alışverişi canlı yapıyorlar!

Kredi kartı ve nakit paranın geçmediği Çıplaklı köyünde köylü kadınlar, günlük ihtiyaçlarını paradan ziyade takas usulü ile yapıyorlar.

A+A-

Erzurum Güncel- Kars'ın Selim ilçesine bağlı Çıplaklı köyünde köylü kadınları bakkaldan günlük ihtiyaçlarını kaz, tavuk, yumurta, vererek takas yöntemiyle alışverişlerini yapıyorlar ve adeta tarihin para icat edilmeden önceki dönemini yaşıyorlar. Çocuklar cips ve çiklet almak için yumurta, köyün hanımları ise kaz, tavuk ve yumurta vererek, evlerinin günlük ihtiyaçlarını karşılıyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Çıplaklı köylüleri, her zaman nakit para bulamadıklarını belirterek, asırlardır gündelik ihtiyaçlarını takas yaprak sağladıklarını belirtiyor.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız

Çıplaklı köyünde ikamet eden Sevginaz Yılmaz, eline aldığı kazla beraber bakkalın yolunu tuttu. Bakkalda alacağı eşyaların karşılığında bakkal işleten Dudan Gündaş ile sıkı bir pazarlık yaptı. Getirdiği kazı 70 TL para karşılığında satan Sevginaz Yılmaz, Büyükbaş hayvanlarının para etmediğinden yakındığını belirterek, "Bakkala kaz getirdim alış-veriş yapacağım. Malımız para etmiyor, hayvan pazarına bir inek götürüp zorla 2 bin liraya veriyoruz. Benim gibi vatandaşlar para bulamayınca ihtiyacını kazla takas ederek yapacak. Şu an da köylü vatandaş zor durumda kalmış malımız para etmiyor. Malımızı hayvan pazarına götürüyoruz bir ineği 2 bine zorla veriyoruz. Dana satmaya götürüyoruz para etmiyor ben de ihtiyacımı kazla görecem. Şimdi burada kazı getirdim. Kazı vereceğim pirinç, makarna, deterjan, sabun alacağım. Kazı getirmemin sebebi şu anda paramın olmaması; kaz karşılığında eşya alıp kazla eşyayı takas edeceğim" dedi. Öte yandan, köyde bakkalcılık yapan Dudan Gündaş, köyde herkesin cebinde her zaman para olmadığını anlatarak, takasla alışveriş olmasa köy yerinde satış yapamayacağını söyledi. Takasla alışverişten memnun olduğunu anlatan Gündaş, "Ben mecbur kalıyorum vatandaşın ihtiyacını karşılamaya. Vatandaşta para yok kaz getiriyorlar pirinç makarna alıp gidiyorlar. Bende kazı alıp başkasına satıyorum vatandaşta para yok ne yapalım mecbur kalıyoruz kaz ile takas ediyoruz. Ben şu an da ise bu kazı 70 liraya aldım. O 80 lira istedi ama ben 70 e aldım mal para etmiyor ama yine kaz para ediyor. Hayvana göre kaz pahalı. Kazın eti güzel tüyü güzel onun için kaz her zaman para ediyor. Şimdi canın et istediğin de hayvana yazığın geliyor kesemiyorsun ama kazı hemen kesip yiye biliyorsun. Buraya alış veriş için geliyorlar vatandaşta para zaten yoktur. Kaz tavuk getiriyorlar bende kaz tavuk alıp eşya veriyorum ne yapalım. Büyük baş hayvan olan inekler 2 bin liraya zor satılıyor mal burada öldü asla para etmiyor ot, saman pahalı alamıyoruz. Yaz olunca bazen tarlalarımızı dolu vuruyor. Ekinimiz otumuz düzgün olmuyor. Bizde mecburen eşya ile kaz-tavuk takas ediyoruz" şeklinde konuştu.Alış-verişlerini yapan köylü kadınlar daha sonra evlerinin yolunu tuttular.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.