1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari ücret konuşulurken açlık ve yoksulluk sınırı yine arttı!
Asgari ücret konuşulurken açlık ve yoksulluk sınırı yine arttı!

Asgari ücret konuşulurken açlık ve yoksulluk sınırı yine arttı!

BİSAM tarafından yapılan hesaplamaya göre, açlık sınırı 7 bin 818 TL, yoksulluk sınırı 27 bin 41 TL olarak hesaplandı.

A+A-

Erzurum Güncel- Yeni yılda çalışanlara verilecek asgari ücretin belirlenmesine yönelik toplantılar sürerken yoksulluk bir kez daha verilere yansıdı. DİSK/Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) verilerine göre, açlık sınırı 7 bin 818 liraya, yoksulluk sınırı ise 27 bin 41 liraya çıktı.

Buna göre, sağlıklı ve dengeli beslenmek için günlük yapılması gereken harcama tutarı ise 260,59 TL. BİSAM’ın 4 kişilik hane halkı üzerinden yaptığı araştırmaya göre sağlıklı beslenmek için 1 ayda yapılması gereken harcama tutarları, yetişkin bir erkek için 2 bin 116 TL, yetişkin bir kadın için 2 bin 5 TL, 15-18 yaş arası bir genç için 2 bin 211 TL, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1.486 TL şeklinde oldu.

EN YÜKSEK MALİYETİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ OLUŞTURUYOR

Günlük harcamalarda Kasım 2022’de en yüksek maliyeti süt ve süt ürünleri grubunun 97,65 liralık harcama gereksinimiyle oluşturulduğu belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 40,8 liradır.”

TARIM ENFLASYONU DURDURULAMIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı Tarım ÜFE verilerinde korkutan tabloyu ortaya koydu. Buna göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 7, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 139,49, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 169,45 artış gerçekleşti. Tarım ÜFE'de kasım ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 122,93 artış oldu. Balık ve balıkçılık ürünlerinde yüzde 5,98 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,32 artış, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 7,51 artış gerçekleşti.

SATIN ALMA GÜCÜ DE KALMADI

AB İstatistik Ofisi tarafından ilan edilen Satınalma Gücü Paritesi verilerine göre Türkiye 2021'de 36 ülke arasında satın alma gücünde 30'uncu sırada yer aldı. Türkiye'yi Bulgaristan, Karadağ, Sırbistan takip etti. Kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla endeks değeri, Türkiye için 63 birim oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.