1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. Aşık Veysel'i unutmadılar!
Aşık Veysel'i unutmadılar!

Aşık Veysel'i unutmadılar!

Türk halk müziği denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Aşık Veysel'in bugün doğum günü. Uzun İnce Bir Yoldayım türküsüyle hafızalara kazınan Aşık Veysel'i unutmayacağız...

A+A-

Erzurum Güncel- Türk halk müziği denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Aşık Veysel'in bugün doğum günü. Uzun İnce Bir Yoldayım türküsüyle hafızalara kazınan Aşık Veysel kimdir nereli? Aşık Veysel iki gözünü nasıl kaybetti? Gelin hep birlikte Aşık Veysel hayatı ve biyografisine bakalım.

Google Aşık Veysel için bugüne özel doodle tasarladı. Herkes merakla google'da arama yaparken Aşık Veysel'in kim olduğunu ve türkülerini merak etti. Sizler için Aşık Veysel'in hayatını derledik.

Google ana sayfasında ''doodle'' olarak adlandırılan logoda, Aşık Veysel'in bağlama çalarkenki halinin yanı sıra kilim motifleri yer alıyor.  Doodle'a tıklandığında ünlü ozanla ilgili bilgiler ile türkülerinin yer aldığı sayfaların linkleri ekrana geliyor.

PEKİ KİM BU AŞIK VEYSEL GOOGLE BİLE PEŞİNDE

Aşık Veysel lakabıyla tanınan Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1894'te Şarkışla'da dünyaya geldi. Gülizar ile "Karaca" lakaplı çiftçi Ahmet'in oğlu olan Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi.

Uzun İnce Bir Yoldayım türküsü belki de yıllar boyunca dinlenmeye devam edecek. Popüler müziğin önde gelen isimlerinden biri olan Tarkan da bu türküyü uyarlamıştı.

7 YAŞINDA İKİ GÖZÜNÜ KAYBETTİ

Aşık Veysel de 7 yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü kaybetti. Oyalanması için babasının aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan usta sanatçı, 1930'da Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile şairler gecesinde tanıştı. Aşık Veysel, Tecer'in verdiği destekle birçok ili dolaşmaya başladı.

Aşıklık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitülerinde saz hocalığı yaptı. Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler 1970'li yıllarda Aşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla'da her yıl Aşık Veysel'in adına şenlik düzenleniyor.

TÜRKÜLERİ KİTAPTA TOPLANDI

Aşık Veysel, eserlerinde kullandığı yalın Türkçeyle dikkati çekerken, şiirlerinde yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk iç içedir. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de kaleme alan sanatçının şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı.

Ünlü halk ozanı 21 Mart 1973'te akciğer kanseri sonucu yaşamını yitirdi.

Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek, dikkati çekmeyi amaçlıyor.

İŞTE GOOGLE'IN AŞIK VEYSEL İÇİN YAPTIĞI DOODLE

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.