1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Atatürk Üniversitesi'nde Rektörlük yarışı
Atatürk Üniversitesi'nde Rektörlük yarışı

Atatürk Üniversitesi'nde Rektörlük yarışı

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın görev süresinin dolmasıyla birlikte yeni rektör tespit süreci başladı. Erzurum’dan aday olan 65 akademisyen, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) mülakat için çağrıldı.

A+A-

Gazete Güncel- Atatürk Üniversitesi’nde rektörlük yarışı başladı. Rektörlük görevini 2016’dan beri sürdüren Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yeniden aday olmayacağı dönemde yerine kimin geleceği merak konusu oldu.

Erzurum’da 65 akademisyen, e-devlet üzerinden yaptıkları rektörlük başvurusu sonrası Ankara’da bulunan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nda gerçekleşecek mülakata davet edildi. Buradaki mülakattan sonra YÖK Başkanlığı, başvuranlar arasından eleyerek 6 veya 12 kişiden oluşan liste hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. Yeni rektör, bu listedekilerin arasından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla atanacak.

Rekor başvuru

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü için bu yıl rekor oranda başvuru yapıldı.  Şu ana kadar Atatürk Üniversitesi’ne 65 akademisyen başvuru yaparken, bu sayının YÖK’e başvuru yapanlar ile 80’i geçmesi ön görülüyor

1992’den beri uygulanan kanuna göre devlet üniversitelerinde rektör adayları, profesör unvanına sahip akademisyenler arasından önce öğretim üyeleri tarafından seçiliyor, ardından  YÖK, adaylardan belirlediği üç ismi Cumhurbaşkanının onayına sunuyordu.  

KHK ile değişen sistem

2016’da AK Parti Milletvekilleri TBMM’ye Cumhurbaşkanına doğrudan rektör atama yetkisi veren kanun tasarısı getirdi. Tasarı muhalefetin itirazları üzerine geri çekildi. Bundan 3 ay sonra yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bu uygulama yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren devlet üniversitelerinde rektör YÖK tarafından önerilecek üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanıyor.

AYM ‘dur’ dedi

Ancak geçtiğimiz 4 Haziran’da yürürlükte olan mevcut sistem Anayasa Mahkemesi, kararıyla durduruldu. Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin 703 Sayılı KHK’nın bazı maddelerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davaya ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmeden Anayasa Mahkemesi, yeni bir düzenleme için TBMM'ye 1 yıl süre tanıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu ana dek yaptığı atamaların ise geçerli olmasına karar verildi.

Önümüzdeki yıl Haziran ayına kadar yeni bir düzenlemenin Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Ancak yeni rektör atamalarının bu süre içinde eski sisteme göre mi yoksa Meclis’ten çıkacak düzenlemeye göre mi yapılacağı şimdilik belirsizliğini koruyor. Meclisten çıkacak düzenleme beklenilmesi halinde mevcut rektörlerin görev süresinin uzatılması da gündemde.

Manolya BULUT -Pusula Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.