1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Atatürk Üniversitesine yabancı öğrenci akını
Atatürk Üniversitesine yabancı öğrenci akını

Atatürk Üniversitesine yabancı öğrenci akını

Atatürk Üniversitesi, 2024-2025 eğitim yılında yeni kaydolan öğrenci sayısında düşüş yaşarken, yabancı öğrenci sayısı ise arttı. Erzurum’a üniversite eğitimi için gelen yabancı öğrencilerin başını kardeş ülke Azerbaycan çekti.

A+A-

Gazete Güncel- Açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile milyonlarca öğrenci üniversiteli oldu. Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Atatürk Üniversitesi’nin bu yılki öğrenci sayısında ise düşüş gözlemlendi. Öte yandan üniversitenin yabancı uyruklu öğrenci sayısı arttı.

Geçen yıl örgün eğitime kaydolan 13 bin 198 olan öğrenci sayısı bu yıl 11 bin 908’e düştü. Geçtiğimiz sene yeni kayıt yaptıran açık ve uzaktan eğitim öğrenci sayısı 145 bin 872’di. Bu rakam bu yıl ise 123 bin 751 oldu.

Yabancı öğrenci sayısı arttıkça artıyor

Toplamda 642 bin 526 öğrenci sayısıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin en çok tercih edilen üniversitesi olan Atatürk Üniversitesi, yabancı öğrencilerin durağı oldu. Geçtiğimiz yıl 9 bin 696 yabancı öğrenci Atatürk Üniversitesi’ne yeni kayıt yaptırmıştı. Bu sene ise yeni kayıt yaptıran yabancı öğrenci sayısı 11 bin 507’ye çıktı.

Türkiye’de yurtdışından gelen öğrenci en çok İstanbul, Ankara, Eskişehir, Karabük ve Erzurum’da bulunuyor. Erzurum, yabancı öğrenci sayısında ülke genelinde 5’inci sırada yer alıyor.

Atatürk Üniversitesi, bu yıl 2 bin 408’i örgün, 9 bin 99’u uzaktan olmak üzere toplamda 11 bin 507 yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyor.

Erzurum’da her geçen yıl artan yabancı öğrenciler arasında en çok 8 bin 200 öğrenciyle Azerbaycan uyruklular yer alıyor. Azerbaycanlı öğrencilerden sonra Suriye (bin 573), İran (421), Türkmenistan (163) ve Iraklı (142) öğrenciler öne çıkıyor.

Yabancı öğrencilerin gözde bölümleri

Özellikle sağlık ve mühendislik alanlarına ilgi gösteren yabancı uyruklu öğrenciler Atatürk Üniversitesi’nde ağırlıklı olarak Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerini tercih ediyor.

Melek Ahıskalı/ Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.