1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Bakan Kirişci'den Kılıçdaroğlu'nun paylaşımına canlı yayında yanıt
Bakan Kirişci'den Kılıçdaroğlu'nun paylaşımına canlı yayında yanıt

Bakan Kirişci'den Kılıçdaroğlu'nun paylaşımına canlı yayında yanıt

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

A+A-

Erzurum Güncel- Bakan Kirişci, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun paylaşımına da canlı yayında yanıt verdi. "Bu ülkede aç ve açıkta hiç kimse yok." diyen Kirişci, "Kılıçdaroğlu'nun bu tavrı alışkanlık haline geldi. Gıda konusu siyasete malzeme edilecek bir konu değil." dedi. Bakan Kirişci, Twitter'dan yaptığı paylaşımda da ucuz et satışıyla ilgili "Uygulamaya bugünden itibaren başladık, Ramazan boyunca devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TRT Haber Özel yayınında gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun paylaşımına "Bu ülkede aç ve açıkta hiç kimse yok. Milletimiz kıtlıkla, yoklukla hiç tanışmadı, karşılaşmadı. Üreticilerimiz gece gündüz çalışıyor. Kılıçdaroğlu'nun bu tavrı alışkanlık haline geldi. Gıda konusu siyasete malzeme edilecek bir konu değil." şeklinde yanıt veren Bakan Kirişci, ucuz et satışı ile alakalı olarak ise "Ramazan ayı boyunca vatandaşlarımız ucuz et yesin diye market ortalamalarının yüzde 15-20 altında, önce Et Süt Kurumu'nun 18 satış mağazasında ve devamında da Tarım Kredi marketlerinin 150'sinde bugün itibarıyla et satışlarımız başlamış durumda." dedi. İşte detaylar...

"DÜNYA GENELİNDE SIKINTI YAŞANIRKEN..."

Bakan Kirişci, ramazan ayında gıda konusunun öne çıktığını belirterek, salgında dünyada tedarik zincirinin bozulduğunu, emtia fiyatlarında anormal yükselişler olduğunu anlattı.

Enerji fiyatlarında da artış yaşandığını dile getiren Kirişci, "Normal hayata dönerken Karadeniz'in kuzeyinde iki komşu ülke arasında savaş hali oluştu. Bu savaşın global etkisiyle yeniden herkes sarsıldı. Gerek Türkiye'nin gerekse dünya ülkelerinin tedariğindeki iki ülke savaş ortamında tedarikte ikinci kriz yaşanmış oldu. Türkiye kendi doğal varlıkları, tarımsal üretimle ilgili kapasitesi itibarıyla ve devlet olarak bu tür dönemlerde kriz yönetme kabiliyeti var. Bizim yerinde, zamanında, dozunda aldığımız tedbirlerimiz oldu. Bunlar sayesinde sorun yaşanmadı." diye konuştu.

Kirişci, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle hububat başta olmak üzere yağlı tohumlarla ilgili dünya genelinde sıkıntı yaşanırken, Türkiye'nin bunu minimum etkilerle geçirmeye çalıştığını söyledi.

Ekran görüntüsü 2022-04-07 234000

"TÜRKİYE ÜRETMİYOR DEĞİL"

Hiçbir dünya ülkesinin kendi kendine yeterli olmadığını vurgulayan Kirişci, şöyle konuştu:

"Bizim de ABD'ye sattığımız tarımsal ürünler var, bu da ABD'nin kendi kendine yetmediği anlamına gelmez. Bu ülkenin üreticisini, ürettiği ürünleri de görmezden gelmeyelim. Biz hububatla ilgili özellikle, Türkiye buğday ithal ediyor ama ithal ettiği buğdayın önemli bir kısmıyla un, bulgur ve makarna için dahilde işleme dediğimiz bir özel uygulamadan kaynaklı olarak ithal edilip içerde katma değerli hale getirilip ihracı söz konusu oluyor. Bazı ürünlerde arz açığı var. Mısırda 1-2 milyon ton, ayçiçeğinde yüzde 40'a yakın bir arz açığı var. İthal ettiğimiz ürünleri ülkemizde üretelim diyecek olursak mevcut 23 milyon hektar tarımsal arazilerimize yaklaşık 4,5 milyon hektar arazi ilave etmemiz gerekir. Bu hemen olabilecek bir şey değil. Tarımsal girdileri etkin ve verimli kullanmamız gerekir. Türkiye üretmiyor değil. Türkiye sebzede dünyada 4. meyvede 6. sırada. 'Türkiye üretmiyor' demek bu ülkenin üreticisine haksızlık olur. Her şartta üreten bir çiftçi var."

"ÜLKE OLARAK STRATEJİK ÜRÜNLERE ÖNCELİK VERMELİYİZ"

Vahit Kirişci, stratejik ürünlere öncelik verilmesi gerektiğini belirterek "Ülke olarak, un, yağ ve şekerin hammaddesi olan ürünleri üretiyor olmamız gerekiyor. Burada hububata, baklagillere, yem bitkilerine, yağlı tohumlara ve şekere önem vermemiz gerekiyor. Bitkisel üretimin karşı tarafında olan hayvansal üretim var. Et süt, yumurta, bunlar için yeme ihtiyacımız var. Et, süt, yumurtanın hammaddesi olan ürünleri karşılıyor olacağız. Her yıl nüfusu 1 milyon artan bir ülkeyiz. 2002'de 65 milyon olan ülke nüfusu şu anda 85 milyon, 5 milyon mülteci var. "Biz açız" dediğini duydunuz mu? Onlar da bu ülkenin ürettiğini tüketiyor. Bu ülke 75-100 milyon turisti ağırlayacak durumda." ifadelerini kullandı.

Ayçiçeği yağındaki fiyat artışının ve yaşananların spekülatif olduğunun altını çizen Kirişci, tarımsal girdilerde fiyat artışları olduğunu söyledi.

Türkiye'de bulunmayan bir ürün olmadığını, fiyatların yüksekliği ile ürünün bulunurluğu ve ürüne erişim arasında bir kopma söz konusu olmadığını dile getiren Bakan Kirişci, beside ve kesim yapılacak hayvan stoklarında bir problem olmadığının altını çizdi.

Ekran görüntüsü 2022-04-07 234018

UCUZ ET SATIŞI

Kirişci, "Türkiye'nin büyükbaş ve küçükbaş konusunda hiçbir problemi yok. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla ramazan ayı boyunca vatandaşlarımız ucuz et yesin diye mevcut market ortalamalarının yüzde 15-20 altında önce Et ve Süt Kurumu (ESK) 18 satış mağazasında ve Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin 150'sinde ucuz et satışı bugün itibarıyla başlamış durumda. Bu, ramazanda ayı boyunca devam edecek. Ramazan ayında vatandaşlarımız ete olan ilgilerini ötelemesinler." diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NUN PAYLAŞIMINA YANIT

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Twitter'dan yaptığı paylaşımın sorulması üzerine Kirişci, Türkiye'de herkesi doyuran bir tarım sektörü olduğunu belirtti.

Ülkede güçlü bir gıda sektörü olduğuna işaret eden Kirişci, "Memleketimiz ve milletimiz 20 yıllık iktidarımız döneminde bir kıtlıkla ve yoklukla karşılaşmadı." dedi.
Kirişci, sözlerini şöyle tamamladı:

"85 milyon, 5 milyon mülteci, 90 milyon. 50 milyonun üzerinde turist. Şimdi burada çocukların aç yatağa girdiğini bu açlıklarıyla ilgili, bunları konuşmak üzere ilgili kurumlara gelip ziyarette bulunmak istediklerini söylüyor olmalarını toplumun takdirine bırakıyorum. Bu alışkanlık haline geldi. Onlara eklenti yapılmaya çalışılıyor. Gıda siyasete malzeme edilebilecek bir konu değil. Bu tarz da tarz değil. Burada niyetin bu olmadığını yani iddia ettikleri olmadığını net olarak söylüyorum. Bu konuları demokratik ülkede bir muhalefetin genel başkanının böyle tweet atmasını doğru ve şık bulmuyorum. Bu ülkeye hizmet eden bir durum değil. Bizim açta açıkta kimsemiz yok, herkesin karnı tok, bu ülkenin üreticileri de nüfusun tamamını doyurmak için gece gündüz çalışıyor."

BAKAN KİRİŞCİ'DEN UCUZ ET SATIŞI PAYLAŞIMI

Bakan Kirişci canlı yayındaki açıklamalarının yanı sıra Twitter hesabından da paylaşım yaptı. Paylaşımında ucuz et satışı ile ilgili olarak "Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Ramazan ayı boyunca vatandaşlarımız mevcut market ortalamalarının %15-20 altında ESK ve Tarım Kredi mağazalarından uygun fiyatlı et satın alabilecek. Uygulamaya bugünden itibaren başladık, Ramazan boyunca devam edeceğiz." dedi.

"TARIM VE GIDA HUSUSUNU SİYASİ MALZEME HALİNE GETİRMEK İSTEYENLERE..."

Bakan Kirişci bir sonraki paylaşımında ise "Tarım ve gıda hususunu siyasi malzeme haline getirmek isteyenlere özellikle ifade etmem gerekir ki, bu ülkenin çocukları dahil 7’den 77’ye herkesi doyuran bir tarım sektörümüz, eli öpülesi çiftçilerimiz var." ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.