1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Bakanlık Erzurum'da ki gıda hilecilerini ifşa etti!
Bakanlık Erzurum'da ki gıda hilecilerini ifşa etti!

Bakanlık Erzurum'da ki gıda hilecilerini ifşa etti!

Bakanlığın yayınladığı listede Erzurum’dan iki firma yer aldı. Yapılan denetimlerde söz konusu firmaların tavuk sucuğuna çöpe gidecek ürünleri kullandığı, tereyağına ise bitkisel yağ karıştırdığı tespit edildi. Antalya’da ise ‘Erzurum Cağ Kebabı’

A+A-

Gazete Güncel- Tarım ve Orman Bakanlığı taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınladı. Söz konusu liste “güvenilirgida.tarimorman.gov.tr” adresinde halkla paylaşıldı. Bu kapsamda kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün tespit edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı.

Bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması ile söz konusu ürünlere kanatlı eti karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk belirlendi. İnternet sitesindeki bilgiler anlık olarak güncellenecek.

İki isim Erzurum’dan

İfşa edilen firmalar arasında Erzurum’dan da iki isim yer aldı. Altınbaşak Süt ve Süt Ürünleri firmasına ait Safi Gurme markası adıyla Pasinler ilçesinde üretilen tereyağında ‘Süt Yağı Harici Yağ Tespiti’ yapıldı. Yakutiye ilçesinde ise daha önce birkaç kez daha taklit ve tağşiş yapan  Karakoçlar Et ve Et Ürünleri Gıda İmalat İthalat İhracat Ltd. Şti. Et İşleme Tesisi firmasına ait ‘Karakoç’ markasıyla satılan ısıl işlem görmüş piliç sucukta ise mekanik ayrılmış kanatlı eti tespit edildi. Firmanın, ürettiği piliç sucuklarda tavukları bütün olarak kullandığı, çöpe atılacak kısımlarını böylelikle vatandaşa yedirdiği ortaya çıktı.

Bu iki firmaya en az 262 bin TL, en çok 2 milyon 624 bin TL olmak kaydıyla yaptıkları cironun yüzde 1’i kadarı para cezası kesildi. Firmalara ikinci kez ceza kesildiyse oranın iki katına çıktığı öğrenildi. Üçüncü cezalarında ise Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunularak kapatmaya varan cezalar uygulanıyor.

Öte yandan listede Antalya’da faaliyet gösteren ‘Erzurum Cağ Kebabı’ ismiyle de satışı yapılan ürünün içerisinde kanatlı eti tespit edildi. Kırmızı et kullanılması gereken cağ kebabında tavuk eti kullanıldığı anlaşıldı.

İfşa etmeye devam edecekler

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı konuyla ilgili de basın açıklamasında bulundu. Yumaklı açıklamasında, Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar ile taklit ve tağşiş yapılan gıdalar guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde gıda kamuoyu duyurusu sekmesi altında yayınlandı. Kamuoyu duyurularını anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşacağız. Yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine; sonuç daha hızlı şekilde sisteme girilecek. Vatandaşlarımız bu iki kategoriye girdiğinde; duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabilecek" ifadelerini kullandı.

Firmalara 771 milyon lira para cezası

Bakan Yumaklı, denetimler sonrası gıda işletmelerine kesilen cezaları da kamuoyuyla paylaştı. Denetimler sonrası gıda işletmelerine kesilen cezalar hakkında da bilgi veren Bakan Yumaklı, "Geçen yıl ekiplerimiz 1.3 milyon adet denetim gerçekleştirmişti. Bu yıl şu ana kadar 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 771 milyon lira idari para cezası kestik. 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yıl sonuna kadar toplam 1.5 milyona yakın denetim gerçekleştirmiş olacağız. Uygunsuzluk durumunda çeşitli idari yaptırımlarımız var. Hijyen esaslarına uygun olmayan gıda işletmesinin faaliyetini durdurmak, idari para cezası yazmak gibi. Uygunsuz ürünleri ise piyasadan toplatıyor ve imha ediyoruz” şeklinde konuştu.

 Manolya Bulut -Pusula Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.