Başkan Yıldırım'dan çağrı: Damızlıklar korumaya alınsın!
Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, bakanlığı göreve çağırdı. Artışın nedeninin hem ekonomik gelişmeler hem de besicilerin dişi hayvanları kesmesiyle oluşan hayvan sayısının azlığı olduğunu söyledi.
Gazete Güncel- Kurbanlık hayvan fiyatlarında yüzde yüz artış yaşanırken Erzurum Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, bakanlığı göreve çağırdı. Artışın nedeninin hem ekonomik gelişmeler hem de besicilerin dişi hayvanları kesmesiyle oluşan hayvan sayısının azlığı olduğunu söyleyen Yıldırım, “Damızlık dişi hayvanları koruma altına alacak destekler üretilmeli” dedi.
Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık almak isteyenleri bu yıl da zamlı fiyatlar karşılayacak. Son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmelerle birlikte girdi maliyetlerinin artması, hayvancılık sektörünü de etkiledi. Yüksek enflasyondan, tarım ve hayvancılığın başlıca gelir kaynaklarından olduğu Erzurum da nasibini aldı. Elektrik, su mazot ve yem gibi girdi maliyetlerinin artmasının yanı sıra besicilerin dişi hayvanları kesmesiyle hayvan sayısının azalması da fiyatları yükseltti.
Bu yıl Erzurum’da kurbanlık fiyatlarında geçen seneye göre yüzde yüz artış yaşandı. Küçükbaş hayvan fiyatları en az 10 bin TL’den, büyükbaş hayvan fiyatları ise en az 60 bin TL’den pazarlarda yerini alacak. Geçen yıl kentte küçükbaş hayvan fiyatları en az 5 bin TL, büyükbaş hayvan fiyatları da en az 30 bin TL’den başlıyordu.
Dişi hayvanlar kesilmesin
Erzurum Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, hayvan varlığındaki azalmanın fiyatları etkilediğini, bunun nedeninin ise özellikle besicilerin dişi hayvanlarını satmasından veya kesmesinden kaynaklandığını söyledi. Başkan Yıldırım, “Hayvan varlığı tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum’da da azalıyor. Bu yıl da yüzde 10 civarında azalma mevcut. Kimi besiciler de tamamen sektörden çekildiler. Özellikle damızlık değeri olan dişi hayvanların kesilmesine hem Ziraat Odası Başkanı olarak hem de hayvancılık yapan biri olarak son derece karşıyım. Dışarıdan et ithal edeceğimize kendi hayvan sayımızı artıracak politikalar üretmeliyiz. Damızlık dişi hayvanları koruma altına alacak destekler üretmeliyiz. Yem desteği, veteriner desteği gibi besicinin yanında olunmalı” dedi.
Girdi maliyetlerinin de fiyat artışına neden olduğunu belirten Yıldırım, “Her şeyde olduğu gibi girdi maliyetlerine gelen zamlar, hayvan fiyatlarını da etkiledi. Yem, mazot, elektrik, su gibi maliyetler son yıllarda 3-4 kat arttı. Şimdiden kurbanlık hayvan fiyatlarında yaklaşık yüzde 100 artış var. Son günlere doğru belki değişkenlik gösterebilir” diye konuştu.
Manolya Bulut/ Pusula
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.