1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Benzin ve motorine çifte zamda yeni tarih belli oldu
Benzin ve motorine çifte zamda yeni tarih belli oldu

Benzin ve motorine çifte zamda yeni tarih belli oldu

Kurban Bayramı tatiline akaryakıt zammıyla başlayan araç sahipleri bayrama yine hem benzine hem de motorine gelecek zamla veda etmeye hazırlanırken yeni zamlar son anda ertelenmişti. Ancak akaryakıta çifte zam için yeni tarih belli oldu...

A+A-

Gazete Güncel- Geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinden bu yana zam üstüne zam gelerek Cumhuriyet tarihi rekoru kıran akaryakıt ürünlerine bugün bir büyük zam daha bekleniyordu.

Ancak bugün itibariyle akaryakıt istasyonlarında pompa fiyatlarına yansıması beklenen benzine 1,64 TL, motorine ise 1,63 TL'lik zam ertelendi

Erteleme haberi Kurban Bayramı tatili dönüşü yolundaki tüm araç sürücülerine derin bir "oh" çektirirken ertelenen dev zam bir kez daha zamlandı ve yeni tarih belli oldu.

Buna göre benzin grubunda 1 lira 81 kuruş, motorin grubunda 1 lira 79 kuruş fiyat artışı bekleniyor.

 

Zammın ise 24 Haziran Pazartesi ya da 25 Haziran Salı gününden itibaren geçerli olması bekleniyor.

Hatırlanacağı gibi Bayram tatilinden 1 gün önce ( 13 Haziran Perşembe ) motorinin litre fiyatına tam 1,34 TL’lik zam gelmişti. 

ÖTV zammı da yolda

 Her yıl 2 kez uygulanan otomatik ÖTV zammı Temmuz ayında pompa fiyatlarına yansıyacak ve Temmuz ayı başında akaryakıta yine bir zam gelecek.

Temmuz ayı itibariyle benzin ve motorin otomatik ÖTV zammıyla birlikte 2,5 TL'ye yakın zam gelmesi bekleniyor.

16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti.

2024 otomatik ÖTV zammı 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. 3 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da belli olacak. 2024'ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 artmıştı. Bu ortalamada artış haziran ayında da olursa 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak. Bu oranda ÜFE artışı olursa da, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde 1,93 TL artacak. Buna geçen sene 2 puan artışla yüzde 20'ye çıkarılan KDV de eklendiğinde vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde 2,32 TL olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.