Bu fotoğrafın üzerinden büyük bir yalan söylendi
Faruk Bildirici, bugünkü “Ödüllü fotoğrafa yalan etiket” başlıklı yazısında hükümete yakın medyada yer alan fotoğrafın doğru hikayesini anlattı.
Erzurum Güncel- Hürriyet gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, bugünkü “Ödüllü fotoğrafa yalan etiket” başlıklı yazısında hükümete yakın medyada yer alan fotoğrafın doğru hikayesini anlattı.
Bildirici şunları kaydetti:
“Yeni Akit gazetesi, 2 Şubat günü birinci sayfadan ‘Hama katliamının 37. Yılı’ haberi yayımladı. ‘Katil Esed’in babası da 40 bin kişiyi katletmişti’ başlıklı haberin üzerinde bir de fotoğraf vardı. Fotoğrafta ölmüş beş çocuğun başucuna çökmüş ağlayan bir kadın görünüyordu.
Aynı fotoğraf, o gün Yeni Şafak gazetesinin internet sayfasında da kullanıldı. ‘37 yıl önce bugün Hama katliamı’ başlıklı dosyada 2 Şubat 1982’de yaşanan katliamla ilgili ayrıntılı bilgiler veriliyordu. Hama katliamını yansıttığı belirtilen fotoğraflar arasında ölen beş çocuğu için ağlayan kadın fotoğrafı da sıralanıyordu.
Halbuki bu fotoğrafın Suriye ve Hama katliamı ile hiç bir ilgisi yok. 1983’te Erzurum’da meydana gelen depremde çekilmiş bir fotoğraf.
2 Kasım 1983 tarihli Hürriyet gazetesinin ilk sayfasından kullanılmış. Fotoğraftaki ağlayan kadın, Koyunören köyünde beş çocuğunu birden yitiren Kezban Özer. Fotoğrafla ilgili bilgi ‘Kezban Ana’nın yüreği 5 kez yandı’ başlığıyla verilmiş.”
(Hükümete yakın Yeni Şafak gazetesinin internet sitesinde yer alan fotoğraf)
“DÜPEDÜZ YANLIŞ VEYA YALAN BİLGİ”
Faruk Bildirici yazısını şöyle sürdürdü:
“Gerçekten başarılı, sarsıcı bir fotoğraf. Nitekim o acı anı ölümsüzleştiren Hürriyet foto muhabiri Mustafa Bozdemir, 1984’te bu fotoğrafla ‘World Press’ten yılın fotoğrafı ödülünü kazanmıştı.
Bozdemir’in fotoğrafı, bir annenin acısını ve çocuk ölümün travmatik etkisini o denli başarıyla yansıtıyor ki, zaman zaman sosyal medyada dolaşıma giriyor. Çoğu kez de 1983 Erzurum depreminde çekildiği bilinçli ya da bilinçsiz olarak gizlenerek başka olaylarla ilişkilendiriliyor. Bu ödüllü fotoğraf, ensonhaber.comweb sayfasında ‘Hocalı katliamı’, yenisoz.com, haberkudus.com, wikisosyalizm.com, haberler.com, ilkehaber.com, sondakika.com sitelerinde ise ‘Sabra ve Şatilla katliamı’ fotoğrafları arasında yayınlanıyor.
Maalesef dijitalleşmeyle birlikte fotoğraf ve diğer görsellerin bu tür ‘yalancı etiketleme’ ile kullanılması medyada da arttı. Aslında bir fotoğrafın nerede, ne zaman, kim tarafından çekildiğini bulmak zor değil. Fotoğraf tarama uygulamalarıyla kolayca fotoğrafın asıl kaynağı saptanabilir. Ama bu kimi zaman ihmalden kimi zaman da kasıtlı olarak yapılmıyor.
Yeni Akit ve Yeni Şafak’ın da 1983 Erzurum depremi fotoğrafını 1982 Hama katliamı fotoğrafı diye kullanmasının da nedenini bilemiyorum. Ama nedeni ne olursa olsun bir gazetecilik yanlışı. Hem fotoğrafın asıl sahibi Hürriyet’e ve fotoğrafı çeken Mustafa Bozdemir’e, hem de okurlara haksızlık. Düpedüz yanlış veya yalan bilgi verilmiş oluyor okura.
Her iki gazetenin de özür ve düzeltme borcu var. Tabii nedenini de açıklayarak...”
Odatv
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.