Bylock’ta son nokta!
Yargıtay, FETÖ’cü eski hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik’in mahkumiyet kararı gerekçesinde örgütün haberleşme programıyla ilgili son noktayı koydu: Bylock kesin delildir.
Erzurum Güncel- Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) şifreli mesajlaşma programı ByLock’un, soruşturma aşaması ve davalarda ‘kesin delil sayılamayacağı’ iddialarına son noktayı koydu. ByLock’un FETÖ üyeliği için ‘kesin delil’ olduğu, ‘Paralel Yapı’ soruşturmaları kapsamındaki tutukluları tahliye eden eski hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer’e ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından 10’ar yıl hapis cezası veren kararının gerekçesinde yer aldı. Meslekten ihraç edilen Özçelik ve Başer’in FETÖ’nün şifreli mesajlaşma programı ByLock kullanıcısı oldukları MİT’ten gelen bilgi notuyla belirlenmişti. Yargıtay’ın kararı, MİT’in gönderdiği ‘ByLock’ raporlarının ‘istihbarat bilgisi olduğu ve bu nedenle delil sayılamayacağına’ ilişkin tartışmaları da bitirdi. ByLock’un FETÖ üyelerinin kullanmaları amacıyla oluşturulduğuna dikkat çekilen kararda, ‘Sanıkların bu programı ağ özelliğini bilerek (kasten), sisteme ancak şifre ile girilebilen dönemde birçok kez kullandıkları vurgulandı. Eski hakimler Başer’in 459, Özçelik’in ise 405 kez ByLock’a giriş yaptığı da kararda yer aldı.
MİT GÖREVİNİ YAPTI
Gerekçeli kararda, ‘Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu’nda, MİT’in, telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabileceğinin altı çizildi. Yargıtay’ın kararında MİT’in kendine özgü teknik istihbarat usul araç ve yöntemlerini kullanarak “ByLock” uygulamasına ait verilere ulaştığı ve dijital materyallerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’yla paylaşıldığı aktarıldı.
EMSAL TEŞKİL EDECEK
Kararda, “ByLock kesin kanaate ulaştıracak teknik verilerle tespiti halinde, kişinin örgütle bağlantısını gösteren delil olacaktır” denildi. Yargıtay’ın ByLock kullanımını FETÖ üyeliği sayan kararı, diğer mahkemeler için emsal teşkil edecek.
HAKİMLER ÖRGÜT ÜYESİ
Özçelik ve Başer›in ByLock kullandıkları ve FETÖ’den aldıkları talimatla hareket ettiklerine de kararda yer verildi.
AİHM’E UYUMLU
Afyon Kocatepe Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sinan Kocaoğlu, “Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin FETO üyelerinin aralarında kullandıkları şifreli mesajlaşma programı ByLock ile ilgili verdiği karar, ulusal hukukumuz ve AİHS içtihatları ile uyumlu olarak bir karar” dedi.
Kavurmacı için yeniden tutuklama
FETÖ’nün işadamları yapılanması olan TUSKON operasyonunda tutuklanan daha sonra da serbest bırakılan İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı hakkında yeniden tutuklama kararı çıktı. 84 sanıklı TUSKON iddianamesini kabul eden İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamaya ilişkin tensip tutanağı hazırladı. Tutanakta, Kavurmacı›nın tutuklu yargılanmasına karar verildiği belirtildi. Kavurmacı gece gözaltına alındı. İddianamede, Kavurmacı hakkında, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’tan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti. 18 Ağustos 2016’da gözaltına alınan işadamı Kavurmacı, 8 Eylül 2016’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulmuş, 4 Mayıs 2017’de ise sağlık sorunları sebebiyle tahliye edilmişti. Kavurmacı’nın tahliyesi kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştı.
Eski polis müdürü Çapkın teslim oldu
İStanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın FETÖ’nün mülkiye yapılanmasına ilişkin eski Vali Hüseyin Avni Mutlu ve eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın da aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında hazırladığı iddianame 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine tutuksuz sanıklar eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve eski Denizli Valisi Abdulkadir Demir hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı. Çapkın, gece emniyete giderek teslim oldu. 3 Eylül 2016’ta çıkarıldığı mahkemece ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan tutuklanan Çapkın, iki ay cezaevinde kaldıktan sonra avukatının itirazı üzerine yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti.
Gül’ün danışmanı FETÖ’den tutuklandı
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanı Ayşe Yılmaz tutuklandı. FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ve itiraz üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılan Yılmaz, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Yılmaz, 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘Terör örgütü üyeliği’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Başmüşavir Erdem mahkemede
Ankara'da (FETÖ) soruşturması kapsamında gözaltına alınan Başbakanlık Başmüşaviri ve eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ve eşi Gülümser Erdem’in üç gün süren savcılık sorgusu tamamlandı. Erdem ‘Anayasal düzeni ihlal’ ve ‘Silahlı terör örgütü yöneticiliği’ suçlarından tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Erdem’in eşi Gülümser Erdem’in de savcılık sorgusunun ardından tutuklanması istendi. Erdem ve eşi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapmasında 3 Haziran’da gözaltına alınmıştı.
Kaynak Holding’e 2. dalga operasyon
FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösteren Kaynak Holding’e ilişkin yürütülen soruşturmada, firari eski Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun, İzzet Akyar, Cevdet Türkyolu ve Mustafa Talat Katırcıoğlu’nun da aralarında bulunduğu 64 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu isimlerden Cevdet Türkyolu, FETÖ’nün ikinci adamı olarak tanınıyor. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma çerçevesinde, kayyum atanan holdinge bağlı 19 şirket, 1 vakıf ve 1 derneğin eski yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 128 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan 40 kişiden 34’ü tutuklanmıştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.