‘Cazibe’nin şartları değişti
Anahtar teslim fabrikadan sıfır faizli krediye kadar Cazibe Merkezi 23 ilde yatırım destekleri yeniden belirlendi.
Erzurum Güncel- Anahtar teslim fabrikadan sıfır faizli krediye kadar Cazibe Merkezi 23 ilde yatırım destekleri yeniden belirlendi. İmalatta daha önce 2 milyon lira olan asgari yatırım şartı, Tunceli, Bayburt, Ardahan, Gümüşhane, Iğdır, Erzincan için geçerli oldu. Diğer şehirlerde 2 milyonluk en düşük tutar 4 ve 5 milyon liraya yükseltildi.
HAMİDE HANGÜL/Karar
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı’nın açıklanmasının üzerinden bir yıl geçti. Bölgedeki iş adamları programın bir an önce uygulamaya konulmasını beklerken, söz konusu bölgelerde yatırımların destek şartları yeniden belirlendi. Buna göre, daha önce imalat sanayii yatırımlarında 2 milyon lira asgari yatırım şartı, sadece 6 şehirle sınırlandırıldı. Diğer illerde yatırım miktarı en düşük 4 ve 5 milyon lira olarak yükseltildi.
Bu kapsamda, Tunceli, Bayburt, Ardahan, Gümüşhane, Iğdır, Erzincan illerinde 2 milyon Türk Lirası asgari yatırım şartı aranacak. Bu şart Hakkari, Bingöl, Kars, Siirt, Bitlis, Muş, Şırnak illerinde 4 milyon Türk Lirası olarak uygulanacak. Cazibe Merkezi Ağrı, Batman, Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Malatya, Mardin, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa illerinde ise yatırım tutarı 5 milyon liraya yükseltildi. Yine imalat sanayinde en az 30 kişi olarak belirtilen asgari istihdam şartı, yeni kanunda yer almadı. Çağrı merkezlerinde asgari 200 kişiye istihdam şartı ise aynen korundu. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki 23 ilde özel sektör tarafından gerçekleştirilecek imalat sanayi ile çağrı ve veri merkezi yatırım destekleri kapsama alındı.
Desteklenmesine karar verilen yatırımlar, komite tarafından uygun bulunması halinde, enerji desteği ile 6’ncı bölge imkanlarından yararlanacak. Çağrı merkezi yatırımlarının asgari 200 kişilik istihdam sağlaması, veri merkezi yatırımlarının ise asgari 5 bin metrekare beyaz alan ihtiva etmesi gerekecek.
Komite tarafından desteklenmesi uygun görülen yeni yatırımlardan enerji desteği ihtiva edenlerin, sabit yatırım tutarının yüzde 25’ini aşmamak üzere aylık elektrik giderlerinin azami yüzde 30’u üç yıl süreyle işletme bazında 10 milyon TL’ye kadar bakanlık bütçesinden karşılanacak.
Enerji desteği ödemeleri, illerde valilik bünyesinde oluşturulacak komisyonun değerlendirmesi sonucunda hazırlanan bilgi ve belgelere istinaden üçer aylık dönemler halinde yapılacak. Enerji desteğinde, işletmelerin enerji giderlerinin hesaplanmasında eski dönem borçları, gecikme faizleri, ceza bedelleri ve KDV hariç enerjinin temin edildiği kuruluşlarca düzenlenmiş ve bedeli peşin olarak fatura döneminde ödenmiş fatura tutarları dikkate alınacak.
SON BAŞVURU TARİHİ 31 ARALIK 2020
Bakanlar Kurulu kararı kapsamında, söz konusu yatırımlar için teşvik belgesi müracaatları 31 Aralık 2020 tarihine kadar değerlendirilecek. Karar hükümleri, Ekonomi Bakanı tarafından yürütülecek. Desteklerden yararlanmak için bakanlığa müracaat edilecek. Bakanlık tarafından ön değerlendirmesi yapılan yatırım projeleri, Ekonomi Bakanı koordinasyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanı’ndan oluşan ‘Komite’nin değerlendirmesine sunulacak. Desteklenmesi uygun görülen projeler için yatırım teşvik belgesi düzenlenecek. Böylelikle, program kapsamındaki illerde kalkınma, refahın ve istihdamın artırılması, göçün azaltılması, katma değeri ve yerlilik oranı yüksek ürünlerin üretilmesine yönelik Komite’nin uygun bulduğu yatırımlar desteklenecek. Uygun görülmeyen projeler ise yürürlükteki Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında değerlendirilebilecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.