1. HABERLER

  2. BODRUM

  3. Çocuklara Kıymayın
Çocuklara Kıymayın

Çocuklara Kıymayın

TÜSİAD başta olmak üzere onlarca sivil örgüt 4+4+4 tasarısını ‘geriye gidiş’ olarak niteledi

A+A-

Erzurum Güncel - TüSİAD başta olmak üzere onlarca sivil örgüt 4+4+4 tasarısını ‘geriye gidiş’ olarak niteledi 

öNERİ GERİ çEKİLSİN 

AKP hükümetinin “zorunlu eğitim 12 yıla çıkacak” kılıfıyla Meclis’in gündemine getirdiği tasarı toplumda kaygı yarattı. Eğitim Reformu Girişimi, çYDD, Sabancı üniversitesi, BAGEM, AçEV, Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Tarih Vakfı temsilcilerinin de aralarında bulunduğu sivil örgütler eğitimdeki tüm kazanımların risk altında olduğunu vurguladı. Sivil örgütler tüm vekillere mektup göndererek uyarıda bulundu.



üLKENİN İHTİYACI BU DEĞİL 

TüSİAD, önerinin geriye gidişe yol açacağına dikkat çekerek “Türkiye’nin ihtiyacı olan eğitim reformu bu değildir” açıklamasını yaptı. Eğitim reformunda önceliğin; yaratıcılık, yenilikçilik, eleştirel düşünme, araştırma olması gerektiğine vurgu yapan TüSİAD düzenlemeyi kız çocuklarının eğitime katılımı açısından da endişe verici buldu. 



36 KADIN öRGüTü RAPOR HAZIRLADI:

çocuk gelin sayısı artar


36 kadın sivil toplum örgütü, AKP hükümetinin kesintili eğitim önerisinin sakıncalarına dikkat çekmek için rapor hazırladı. Raporda örgütler, Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen erken evliliklerde artış olacağına vurgu yapıp hükümetin, “Kız çocuklar ilkokuldan sonraki eğitimini 70 yaşındaki adamın yatağında mı yapacak” sorusunu yanıtlamasını istedi.



‘Kızlar evde otursun’

Aralarında Kadın Erkek Eşitliği Derneği, Kadın Adayları Destekleme Derneği, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin bulunduğu 36 kadın örgütü, AKP’li grup başkanvekilleri tarafından verilen kesinti eğitimle ilgili yasa önerisinin sakıncaları için rapor hazırladı. “4+4+4” formülünün eğitim/öğretim sistemini geriye götüreceğine, özellikle kız çocuklarının eğitim hakkı açısından sakıncalı olduğuna dikkat çeken örgütler, yasa önerisinin “erkek çocuklar gitsin çırak olsun, kızlar da açıköğretimde evde otursun” anlamına geldiğini vurguladı. örgütler, çocuk gelişiminin önemli bir basamağı olan okulöncesi eğitimin kapsam dışı bırakılmasının ise kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.


Bütün çocuklar risk altında

Aysel çelikel: Eğitim haklarına büyük darbe Toplantıya katılan çYDD Genel Başkanı Aysel çelikel bu teklifin yasalaşmasının, eğitim haklarına, okullaşma oranlarına, kız çocuklarının okullaşmasına büyük bir darbe vuracağını söyledi. 


FİGEN ATALAY

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardığı söylenen yasa teklifi, aslında zorunlu örgün eğitimi 4 yıla indiriyor. Bu teklif yasalaşırsa, birçok kız çocuği ilk 4 yıldan sonra okula gidemeyecek. çocuklar 10 yaşında mesleklere yönlendirilecek, 8 yaşında dershaneye başlayabilecek, 10 yaşında SBS’ye girecek!


Eğitim Reformu Girişimi’nce (ERG), “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili olarak dün bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya ERG Direktörü Prof. Dr. üstün Ergüder, ERG Koordinatörü Batuhan Aydagül, çYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel çelikel, ERG Yürütme Kurulu üyeleri Sabancı üniversitesi BAGEM Direktörü Neyyir Berktay, AçEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü Eşbaşkanı Prof. Dr. İpek Gürkaynak, Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkanı Mine Narin katıldı. Toplantıya Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Tarih Vakfı da destek verdi.

‘Reform böyle olmaz’

Prof. Dr. Ergüder, yasa teklifini çok sakıncalı bulduklarını vurgulayarak “1997’den beri uygulanan bir sistem var. Faydalı oldu mu, olmadı mı? Bunlar göz önüne alınmadan, aceleye getirilmiş teklif bu. Erken çocukluk eğitimi de kaldırılmış gibi. Reform böyle olmaz” dedi.

Batuhan Aydagül, tasarının Milli Eğitim Bakanlığı’na değil, AKP grubuna ait olduğunu, bakanlığın hiçbir programında böyle bir tasarıdan söz edilmediğini, Eğitim Şûrası’nın hiçbir komitesinde böyle bir karar alınmadığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Şûradan yalnızca 6 ay önce şûranın kompozisyonunu ve karar alma yöntemlerini değiştiren bir yönetmelik Tebliğler Dergisi’nde yayımlandı. Bu değişiklik sonucunda şûra üyelerinin sayısı 500’den 750’ye çıktı. Toplantı yeter sayısında değişikliğe gidilerek şûranın üye tamsayısının dörtte birinin oyuyla karar alabilmesi sağlandı. Şûranın bitişine az bir süre kala, kesintili ilköğretime ilişkin bir önerge tartışılmadan oylandı ve şûranın tavsiye kararı olarak kabul edildi.”
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.