1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Coğrafi işarette Erzurum Türkiye 3'üncüsü oldu
Coğrafi işarette Erzurum Türkiye 3'üncüsü oldu

Coğrafi işarette Erzurum Türkiye 3'üncüsü oldu

Erzurum 46’sı Erzurum Ticaret Borsası bünyesinde olmak üzere toplam 58 Coğrafi İşaretli Ürün ile bir çok kenti geride bırakarak Türkiye 3’üncüsü oldu.

A+A-

Gazete Güncel- Erzurum, Türkiye’nin Coğrafi İşaretli Ürünler  konusunda örnek şehri olmaya devam ediyor.

Erzurum Ticaret Borsası, kentte bulunan kurum ve kuruluşlar ile birlikte  koordineli olarak yürüttüğü çalışmalarla Erzurum’a  özgü yöresel ve kültürel değerlerini tescillenerek , gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması amacıyla da coğrafi işaret , markalaşma ve gastronomi projelerini başarılı bir şekilde yürütüyor.

Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığının 2018 yılından beri yoğun çalışmaları ile  1 yıl gibi çok kısa bir sürede  50 Coğrafi İşaretli Ürün başvurusu ile rekor kıran ve Türkiye sıralamasında hak ettiği noktaya hızla ulaşan Dadaşlar Diyarı Erzurum, geçen 6 yılda 46’sı  Erzurum Ticaret Borsası bünyesinde olmak üzere toplam 58 Coğrafi İşaretli Ürün ile Türkiye 3.’üncüsü  olarak yer aldı.

Coğrafi İşaretli Ürün  noktasında  üstün gayret ve yoğun bir çalışma temposu ile yürütülen çalışmalarda Erzurum Ticaret Borsası tarafından  3 ürün için Avrupa Birliği başvurusu  gerçekleştirirken 6 coğrafi işaretli ürününde Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından onaylanması bekleniyor.

İlimizi daha üst noktalara taşımayı sürdüreceğiz

Göreve geldiği günden beri yöresel ürünlerine coğrafi işaret belgesi alınması, şehrin kalkınması , gelişmesi, markalaşması ve gastronomi kenti olma noktasında yürütülen çalışmalara büyük destek veren Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, yaptığı açıklamada, bu konudaki gayretlerinin hız kesmeden süreceğini söyledi.

Oral açıklamasında şunları kaydetti:

“Şehrimizin kültüründe, tarihinde ve geçmişinde bulunan ve unutulmaya yüz tutmuş  ürünlerimizi, yeniden gündeme alarak, hem ülkemizde hem de yurt dışında tanıtmak ve kentimizi bir marka haline getirmek istiyoruz. Çünkü emeklerimizin ve çalışmalarımızın meyvesini toplamaya devam ediyoruz ve Türkiye sıralamasında şuan itibariyle 3’üncüyüz. Biz Erzurum özelinde ilçe ilçe, köy köy  ekiplerimizle coğrafyamızın  nesi meşhur onları tespit edip gün yüzüne çıkarıyoruz. Gün yüzüne çıkardığımız bu ürünlere ilişkin olarak ilgili kurumlar ile birlikte bu ürünlerin tarihini ve kanıtlarını belgeleyip, Türk Marka ve Tescil Kurumuna başvurumuzu gerçekleştiriyoruz. Yüksek bedeller ödemeden sadece özverili ve gayretli bir çalışma prensibiyle ürünlerimizin tescilini takip edip başarıya uluşması için çaba sarf ediyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar ışığında şehrimizi gastronomi kenti olmakla beraber,  hem ülkemizde , hem de  Avrupa’da marka yapmak için hedeflerimizi bir bir gerçekleştiriyoruz”. 

AB Başvurusu yapıldı

Erzurum Su Böreği, Erzurum Civil Peyniri ve Erzurum Göğermiş Peyniri” için  Avrupa Birliği (AB) başvurularını yaptıklarını anlatan Oral, “ Yapmış olduğumuz başvuruların olumlu sonuçlanacağına ve tescillerinin de gerçekleşeceğine inanıyoruz.  Ayrıca 46 ürünümüzün Erzurum Ticaret Borsası bünyesinde tescillerini gerçekleştirdik.  Erzurum ilimiz toplamında da 12 ürün ile birlikte toplam 58 Coğrafi İşaretli ürünümüz bulunmaktadır. Öte yandan Erzurum Ticaret Borsası tarafından, Avrupa Birliği başvurulu ürünler ile birlikte toplam 9 ürün için de Coğrafi İşaret Tescillinin onaylanması beklemekteyiz. Önümüzdeki süreçte 20 Coğrafi İşaretli ürün içinde çalışmalarımız devam etmekte olup, Coğrafi İşaretli Ürünlerin kentimizin gastronomisinin gelişmesine de önemli ölçüde katkı sağlayacağını ifade etti”.

Onay beklenen coğrafi işaretli ürünler

Erzurum Su Böreği, Erzurum Civil Peyniri, Erzurum Göğermiş Peyniri için (AB  Başvurusu),     

Erzurum Kaşar Peyniri , Erzurum Kelecoşu , Hınıs Köftesi , Erzurum İspir Gobdini , Erzurum Kahvaltısı, Erzurum Un Helvası

Türkiye sıralaması

Coğrafi işaretli üründe 106 ürünle Gaziantep birinci, 76 ürün ile Konya ikinci, 58 ürün ile Erzurum üçüncü sırada bulunuyor. İlk 10 sıralamadaki diğer iller  ve coğrafi işaretli ürün sayısı ise şöyle: Diyarbakır (57), Afyonkarahisar (50), Şanlıurfa (48), Ankara (41), Malatya (48)

İzmir (43),  Kastamonu (34)

Coğrafi İşaret Tescilli Ürünler

Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı (Aziziye Belediyesi), Hasankale Lavaşı (Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası), Hınıs Fasülyesi (Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü), İspir Kaymağı (İspir Esnaf ve Sanatkârlar Odası), İspir Kuru Fasülyesi (İspir Esnaf ve Sanatkârlar Odası),  Karnavas Bezi (Olur Kaymakamlığı), Karnavas Dut Pekmezi (Ormanağzı Muhtarlığı), Narman Şeker Fasülyesi (Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü), Oltu Cağ Kebabı (Oltu Ticaret ve Sanayi Odası), Oltu Taşı (Oltu Ticaret ve Sanayi Odası), Erzurum Aşmalı Yahni (ETB), Erzurum Aşotu (ETB), Erzurum Ayran Aşı Çorbası(ETB) , Erzurum Ayva Yahnisi/Ayva Kalyesi(ETB) , Erzurum Civil Peyniri (ETB),  Erzurum Çaşır Kavurması(ETB), Erzurum Çaşır Salamurası(ETB), Erzurum Çeç Pancarı(ETB), Erzurum Çiriş Yemeği (ETB),Erzurum Çortutu Pancarı (ETB), Erzurum Demir Tatlısı (ETB) , Erzurum Dut Çullaması (ETB), Erzurum Ecem Ekmeği(ETB), Erzurum Ekşili Dolma(ETB), Erzurum Erişte(ETB) , Erzurum Glikosu(ETB), Erzurum Hasıta (Hasuta) (ETB), Erzurum Hurma Tatlısı(ETB), Erzurum Kadayıf Dolması( ETB), Erzurum Kara Fatma Çorbası(ETB),  Erzurum Kavurması(ETB), Erzurum Kavut Haşılı(ETB), Erzurum Kaz Lokması(ETB), Erzurum Kesme Aşı Çorbası(ETB), Erzurum Ketesi(ETB), Erzurum Kıtlama Şekeri(ETB), Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peyniri- ETB),  Erzurum Mantısı/Erzurum Hıngeli (ETB), Erzurum Pastırması(ETB), Erzurum Pekmezli Baklavası (ETB),  Erzurum Pekmezli Kadayıf (ETB), Erzurum Peynir Helvası(ETB) , Erzurum Su Böreği (ETB), Erzurum Sucuğu (ETB) , Erzurum Şalgam Dolması(ETB), Erzurum Tatar Böreği(ETB), Erzurum Tel Helvası(ETB), Erzurum Tereyağı(ETB), Erzurum Tuzlu Lokum(ETB), Erzurum Yumurta Pilavı(ETB), Erzurum Cılbıra(Çılbır) ETB, Erzurum Herle Aşı (Çorbası) ETB, Erzurum Hink Yemeği(ETB), Pasinler Yaprak Döner (Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası), Tortum Ekşi Pestili (Tortum Belediyesi), Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi(ETB),  Erzurum Patates Boranisi (ETB), Erzurum Babaanne Pastası(ETB).

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.