1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Dallıkavak ve Kırık Tünelleri için ses Rize'den geldi! Erzurum yine sustu!
Dallıkavak ve Kırık Tünelleri için ses Rize'den geldi! Erzurum yine sustu!

Dallıkavak ve Kırık Tünelleri için ses Rize'den geldi! Erzurum yine sustu!

Yapımı yılan hikayesine dönen Erzurum ile İspir arasındaki Dallıkavak ve Kırık Tünel inşaatları için ses Erzurum yerine Rize’den geldi.

A+A-

Gazete Güncel- Yapımı yılan hikayesine dönen Erzurum ile İspir arasındaki Dallıkavak ve Kırık Tünel inşaatları için ses Erzurum yerine Rize’den geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı toplantıda kürsüye çıkan Rize Ticaret Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, bir türlü tamamlanamayan tünel ve bağlantı yolları için yardım istedi. Erzurum’un sessizliğe büründüğü tüneller için mücadele veren Karamehmetoğlu, “ Cumhurbaşkanımız talimatını verdi, takip artık Erzurum siyasilerinde” dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesini Karadeniz ile buluşturacak olan Ovit Tüneli’nin en önemli bağlantı yollarından olan Erzurum İspir arasındaki Dallıkavak ve Kırık Tünelleri, geçen 12 yıllık sürede hala ulaşıma açılamadı. Yılan hikayesine dönen proje bir türlü tamamlanamadı. 2018 Yılında Ovit Tüneli hizmete açılmasına rağmen, her iki tünel inşaatında yaşanan sorunlar nedeniyle birkaç kez yüklenici firma değişti. Proje tamamlanması durumda Rize- Erzurum arası 1.5 saate düşecek.

Erzurum sessizliğini koruyor

Pusula Gazetesi başta olmak üzere Erzurum ve Rize basınının sık sık gündeme getirdiği bağlantı tünellerine ilişkin bugüne değin hiçbir resmi açıklama yapılmadı. Dallıkavak’ta sona gelindi ancak Kırık Tüneli’nin akıbeti meçhul. İki yıldan buyana enjeksiyon yapılan tünelin röntgenini çeken mühendislerin karşısına yeraltı suları, çamur ve bataklık çıktı. Şu ana kadar yaklaşık 20 milyar  TL’ye mal olan projenin bu sorunlarla daha fazla ilerlemesinin mümkün olmadığı ileri sürüldü.

Erzurum’un yatırımı savundu

Hafta sonu baba ocağı Rize’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, STK temsilcileriyle biraya gelerek bölgenin sorunları hakkında istişare etti.  

Valilik tarafından organize edilen toplantıda kürsüye çıkan Rize Ticaret Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, 2012 yılında yapım kararı alınan ve bir türlü bitirilemeyen Erzurum İspir karayolundaki Kırık ve Dallıkavak tünellerini gündeme getirdi. ‘Hoşgörünüzü sığınıyorum’ diyerek söze giren Başkan, Karamehmetoğlu, Erzurumlulardan çok Erzurum’un yatırımı savundu.

Aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi de olan Başkan Karamehmetoğlu “Sayın Cumhurbaşkanım takdire şayan projelerinizden biri de İyidere Lojistik Merkezidir. Burada dile getirsem bir dert getirmesem bir dert ama hoşgörünüze sığınarak dile getirmek istiyorum.  Lojistik merkezimizi yapıyoruz ama maalesef bağlantı yollarımız bir türlü yapılmıyor, duruyor. Özellikle Rize İspir istikametinde hala ihalesi olmayan, projesi yapılmayan yerlerimiz var. Dile getirmek durumundayım, 2021 yılında beri 4 yıldır yılda 1 lira ödenekle bekliyoruz. Yani lojistik merkezi yaptık bunu bağlantı yollarını da yapmamız lazım. Ben o yolu her ay bir iki kez kullanıyorum. İş gereği Erzurum’a gidip geliyorum. Erzurum İspir tarafında da Kırık ve Dallıkavak taraflarında belirli bir yere kadar gelinmiş ama orası da aynen öylece duruyor, sessizliğe bürünmüş. Bu konuda ne yapacağız bilmiyorum ama kısa zamanda bu bağlantı tünellerinin yapılması önem arz ediyor” dedi.  

Bağlantı yollarının tamamlanmaması durumunda mevcut yatırımların işe yaramadığını hatırlatan Karamehmetoğlu, “Yine bu havaalanı istikametinde, eski Erzurum Karayolları Bölge Müdürlüğü üst bölgesinde Kırık ve Dallıkavak Tünellerinin haricinde üçüncü bir tünel projesi yaptılar. Eğer oraya bir tünel daha yapılırsa yolu 20 km daha kısaltma imkanımız var. Dolayısıyla Erzurum İspir istikametini 60 kilometreye, saatini de 45 dakikaya düşürme şansımız var. Bu olmazsa olmaz Sayın Cumhurbaşkanım. Bu memlekete çok şey yaptınız, saymakla bitirilemez hizmetler yaptınız. Hem ülkemize hembölgemize…Bizim bu lojistik merkezimizin olmazsa olmazlarından bir tanesi Bakü, Tiflis ve Kars demiryoluyla birlikte bütünleşmesini sağlamaktır. Bu konuyu da dile getirmek mecburiyetindeyim” ifadelerini kullandı.  

İhalesini hemen yapıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dikkatle dinlediği konuşmanın ardından söz alan Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uralıoğlu, Dallıkavak ve Kırık Tüneli için tek kelime etmedi. Uralıoğlu,  Dallıkavak ve Kırık haricinde ön görülen üçüncü bağlantı tüneli için ise, “ Lojistik merkezden Erzurum’a kadar olan giden 19 kilometrelik kesimin henüz ihalesini yapmamıştık. Dün gelirken arz ettim, hemen ihalesini başlatıyoruz. Onunla ilgili problemimiz yok. Birde yeni bir tünelle ilgili talep oldu. Onu da inceleyelim yapılabilirliği noktasında ne olabilir değerlendirelim” diye konuştu.  

Takip Erzurum siyasetinde

Bölgenin sorunlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bizzat anlatan Rize Ticaret Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Pusula Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. 

Başkan Karamehmetoğlu, toplantı sonrasında Cumhurbaşkanının Kırık, Dallıkavak ve üçüncü bağlantı tüneli için Ulaştırma Bakanlığı başta olmak üzere yüklenici firmaya gereken talimatı verdiğini söyledi. Görüşmenin detaylarına girmeyen Karamehmetoğlu, “ Biz bu kadarını yaptık bundan sonra bu projeleri takip etmek Erzurumlu siyasilere düşer. Yapılan projelerin amacına ulaşmasını istiyoruz. Bu tüneller iki kentin ticareti için olmazsa olmadır” dedi.

Bayramoğlu teşekkür etti

Dallıkavak ve Kırık tünelinin Erzurum için önemli projelerin başında geldiğini ve bu konuda yıllardır çalışma yürüttüğünü belirten İş İnsanı Tahsin Bayramoğlu, Rize Ticaret Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu’nu  tebrik etti.

Bayramoğlu, “ Erzurum’un gündemi olması gereken bir konuyu Sayın Cumhurbaşkanına tüm açıklığı ile anlatan Sayın Başkan, tünellerin önemi de bize bir kez daha hatırlattı. Erzurum’un liman kenti olması bu tünellere bağlı. Ticari aksın gelişmesi bu tünellere bağlı. Biz yıllardır bağırıyoruz, sesimizi duyuramadık. Bizim sesimizi Rize seslendirdi. Kentim ve tüm Erzurumlular adına teşekkür ediyorum. İçim umutla doldu, Rize işe el attı “ diye konuştu.

Cihat İncesu/Pusula Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.