1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Damacana suya dev zam: 1 bardak su 1 TL'yi aştı
Damacana suya dev zam: 1 bardak su 1 TL'yi aştı

Damacana suya dev zam: 1 bardak su 1 TL'yi aştı

Türkiye'de A'dan Z'ye yağmur gibi yağan zamlardan içme suları da nasibini aldı. 19 litrelik damacana su fiyatları 100 TL'yi aşarken, bir bardak suyun maliyeti 1 TL'yi aştı.

A+A-

Gazete Güncel- Son bir yılda ambalajlı su fiyatlarında yaşanan artış ekonomik olarak zor durumdaki yurttaşların tepkisini çekmeye devam ediyor. 19 litrelik damacana suyun fiyatı 85 TL ile 110 TL arasında değişiyor.

19 litrelik bir damacanadan ortalama 95 bardak su elde edildiği düşünüldüğünde bir bardak suyun fiyatı neredeyse 1 TL'ye ulaşmış oluyor. Aylık ortalama 5 damacana su tüketen bir ailenin sadece içme suyuna harcadığı miktar 500 TL'ye kadar çıkıyor

Birgün gazetesinden Tuğba Göbekçin'in haberine göre 1990’lı yıllarda başta İstanbul olmak üzere hayatımıza giren ambalajlı suların fiyat artışlarını yorumlayan Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı maliyetlerin yükseldiğini ve bunun da tüketiciye yansıdığını ifade ediyor.

Kalebaşı, son dönemde yaşanan fiyat artışlarına dikkati çekerek, “Tüm ürünlerde yaşanan fiyat artışları maalesef damacana sularına da yansıdı. Sektörümüzdeki yoğun rekabet şartları, firmaların zorunlu olmadıkça fiyat artışına imkân vermemektedir. Fakat dünyada artan enerji ve hammadde (petrol, doğalgaz) fiyatları, başta işçilik maliyetleri olmak üzere, yüksek enflasyonun sebep olduğu genel üretim maliyetlerindeki artışlarla beraber ambalajlı su fiyatlarında da görülmektedir” dedi.

 

 Lojistik giderlerinin en büyük masraf kalemi olduğunun altını çizen Kalebaşı şöyle konuştu: “Ayrıca damacana sular diğer ürün gruplarından ayrı olarak, tüketicilerin evlerine kadar tek tek servis edilen hizmet ağırlıklı ürünlerdir. Bu sebeple eleman ve lojistik maliyetlerindeki değişimden de çok daha fazla etkilenmektedir. Bu yüzden su kaynağının ve üretim tesislerinin suyun satıldığı bölgelere uzaklığına bağlı olarak maliyetler çok farklı olabiliyor. Bu özgün koşulla birlikte, firmalar arasındaki fiyat farkları pazarlama stratejisi paralelinde de farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle de ambalajlı su sektöründe ortak bir maliyet ve buna bağlı olarak fiyat artışından söz etmek pek mümkün olmuyor.”

"SU ÜCRETSİZ VERİLMELİDİR"

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, "Su bir canlı hakkıdır ve her canlının yeterli, temiz suya sürekli olarak erişmesi gerekir. Bunun nedeni suyun, talebi sürekli olan yaşamsal ve yerine başka hiçbir şeyin ikame edilemediği bir doğal kaynak olmasıdır. Doğa tarafından üretilir ve insanlara ve tüm canlılara ticarete konu edilmeden sunulmalıdır. Bu nedenle de su hizmetleri bir kamu hizmeti olarak verilmelidir" dedi. Su ve çevre sağlığı hizmetlerinin yerel yönetimler tarafından düşük bedellerle verilmesini gerektiğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: "Hatta su ve çevre hizmetleri kamu hizmeti olarak bu bedeli ödeme imkanı olmayan kesimlere de ücretsiz olarak temin edilmelidir. Ayrıca abonelerden toplanan su temini hizmeti bedelleri karşılığında suyun daha ucuza ve daha kaliteli olarak temin edilmesi, yağmur suyunun toplanması ve atık suyun ileri arıtılması gibi hizmetlerin en kaliteli şekilde yerine getirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra çeşmelerden akan suyun içme suyu olarak kullanılması artırılarak tüketicilerin ambalajlı suyun sürekli artan ekonomik baskısından kurtarılması gerekir."  

19 Litrelik damaca su fiyatları:

Buzdağı: 130 TL
Abant: 105 TL
Hayat: 105 TL
Sırma: 105 TL
Erikli: 100 TL
Saka: 95 TL
Kayın: 90 TL
Akdağ: 85 TL

Birgün

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.