1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Depozito İade Sistemi'nde atık şişeler için geri ödeme
Depozito İade Sistemi'nde atık şişeler için geri ödeme

Depozito İade Sistemi'nde atık şişeler için geri ödeme

Sıfır Atık Projesi kapsamında, hayata geçirilecek “Depozito Yönetim Sistemi”nin 1 Ocak 2025'te başlaması planlanıyor. depozito iade sistemiyle, 0.1 litre ile 3 litre hacme sahip ambalajlar, geri dönüşecek. Şişe-kutu başına 25 kuruş ödenecek.

A+A-

Gazete Güncel-  "Depozito Yönetim Sistemi" çalışmalarında sona gelindi. Ulusal çapta 2025’te devreye alınması planlanan depozito iade sistemiyle, 0.1 litre ile 3 litre hacme sahip ambalajlar, geri dönüşecek. Şişe-kutu başına 25 kuruş ödenecek. Bu paralar alışverişte kullanabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilk etapta 5 bin noktada iade sistemi kurmayı planlıyor. Makineler için kurulum noktaları tespitleri de sürüyor. Belediyeler, Millet Bahçeleri ve üniversitelerden başlamak üzere; zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoran ve kafeteryalar gibi insan trafiğinin yoğun olduğu alanlar uygulamaya dahil edilecek.

İade edilen her bir şişe ve kutu için 25 kuruş depozito ödenecek.

Depozito bedeli, bakanlığa bağlı Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden açılacak "e-cüzdan" hesabında toplanacak. Biriken paralar, alışverişte kullanılabilecek.

520 milyon euroluk ekonomik kazanç

Depozito Yönetim Sistemi ile hammaddeden toplanılacak malzemeye, lojistikten enerji tasarrufuna kadar birçok kalemde yıllık toplam 520 milyon euroluk ekonomik kazanç hedefleniyor.

NTV

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.