Deprem bölgesinde ne oluyor?
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili vuran 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası sosyal medya üzerinden üretilen yalan haberlere karşı gerçekler ortaya çıktı. İşte ortaya atılan tüm iddialar ve gerçekte yaşananlar...
Erzurum Güncel- 6Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde ise saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde, Gaziantep'te ise büyüklükleri 6,4 ile 6,5 yaşanan 4 deprem Türkiye'yi derinden sarstı. Devlet, peş peşe yaşanan büyük depremlerin ilk anlarından itibaren tüm kurumlarıyla göçük altında kalan vatandaşlarını canlı olarak kurtarmaya ve kurtarılan vatandaşlarının da barınma sorunlarını çözüme kavuşturmaya odaklandı. Ancak sosyal medyada, yer küredeki kırılan fay hatları üzerinden toplumsal fay hatlarını kaşıyan düşman kuvvetler yalan haberler üreterek bilgi kirliliği oluşturuyor.
Devletin, "asrın felaketi" olarak tanımlanan depremler silsilesi sonrası bölgedeki vatandaşlarına yönelik çalışmalarıyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlandı.
İşte merak edilen soruların tüm yanıtları;
AFAD koordinasyonu sağlayamıyor mu?
Cevap: Depremin gerçekleşmesinin hemen ardından AFAD Başkanlığında kriz ve koordinasyon merkezi kurulmuştur. Bütün Kamu, Yarı Kamu, STK ve Özel kurumlar arama kurtarma ve destek hizmetlerini AFAD Başkanlığı koordinasyonunda kriz bölgelerinde hizmet vermektedir. T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay’da AFAD Başkanlığında koordinasyon sürecini takip etmektedir.
Asker arama kurtarma çalışmalarına katılmadı mı?
Cevap: TSK, Jandarma, Sahil Güvenlik, EGM ekipleri aktif olarak deprem bölgelerinde depremin ilk anından itibaren arama kurtarma ve destek hizmetleri görevlerini yerine getirmektedir. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından 53.692 personel, 34 Helikopter, 2 mobil harekat merkezi, 2 jiku, 2 jiha, 1 mobil fırın, 2 mobil mutfak, 1 yaşam aracı komuta kontrol aracı, 30 unimog kamyon, 3649 asayiş aracı deprem bölgelerinde görev almaktadır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 17.636 personel, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 3971, Hava Kuvvetleri Komutanlığı 3.644 personel ve 26 Gemi deprem bölgelerinde görev almaktadır.
Yağma olayları oluyor mu?
Cevap: Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı Deprem Bölgelerinde yaşanacak hırsızlık olaylarına karşı hızlı şekilde soruşturmaların başlatılması ve gerekli önlemlerin alınması hususunda çalışmalarını tamamlamış ve ilgili kurumları görevlendirmiştir.
Yardım malzemelerinin deprem bölgelerine girişi engelleniyor mu?
Cevap: Yardım malzemeleri yoğun şekilde deprem bölgelerine iletilmeye devam etmektedir. Herhangi bir engelleme söz konusu değildir. Tüm yardımlar ihtiyaç duyulan bölgelere AFAD’ın koordinasyonunda iletilmektedir.
Devlet kurumları organize olamıyor mu?
Cevap: Tüm Kamu Kurumları bölgede organize bir şekilde arama kurtarma, destek, sağlık, faaliyetlerini organize bir şekilde yerine getirmektedir. T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafından tüm Kabine üyeleri deprem bölgesinde görevlendirilmiştir. Ayrıca deprem bölgesinde 35 vali, 133 mülki idari amiri, 68 il müdürü görev yapmaktadır.
Kızılay yetersiz kalıyor mu?
Cevap: 08.02.2023 tarihi itibariyle Kızılay depremden etkilenen bölgelerde 68 ikram aracı, 19 mobil mutfak, 11 sahra mutfağı, 3 mobil fırın, 25 Mobil Mutfak ve 1 konteyner mutfak ile beslenme desteği sağlıyor. Kızılay, afetin ikinci gününe girilirken yaklaşık 520 bin kişiye beslenme desteği verdi. Depremin İlk gününde yaklaşık 2 bin personel ve gönüllüsünü böyleye sevk eden Kızılay insan kaynağı sevkiyatını sürdürmeye devam etmektedir.
Çadırlar önce Suriye'ye mi gönderildi?
Cevap: Çadırların tamamı Türkiye’de depremin yaşandığı bölgelere sevk edilmiş ve depremden etkilenen vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur.
Madencilerin gelmesi engellendi mi?
Cevap: Tüm arama kurtarma ve destek faaliyetinde bulunmak amacıyla AFAD’a başvuru yapanlar AFAD koordinasyonunda bölgeye sevk edilmiştir. Madencilerin engellenmesi söz konusu değildir. 07.02.2023 tarihi itibariyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2 bin 103 madenci deprem bölgesine intikal etmiştir.
Hayatını kaybedenlerin sayısında doğru bilgi sağlanıyor mu?
Cevap: Hayatını kaybedenlerin tespit edilip gerekli süreçlerin işleyebilmesi ve amacıyla Türkiye’nin her yerinden deprem bölgesine doktorlar, savcılar ve adli tıp uzmanları görevlendirilmiştir. Dolayısıyla doğru bilgiler sağlanmakta ve güncel olarak paylaşılmaktadır.
Haberleşme konusunda yetersizlik var mı?
Cevap: Depremler sonrasında şebekede oluşan aksaklıkların ve hasarın giderilmesi noktasında çalımalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Operatörler tarafından kullanılan baz istasyonlarına, deprem sonrası ilk günden itibaren 12 teknik tim ekiplerinin aksaklıklara müdahalesi söz konusudur. Valiliklerin kurduğu Kriz Koordinasyon Merkezi ve BTK, GSM operatörleriyle koordine olarak belirlenen sahalara giderek müdahalede bulunmaktadır. Mobil baz istasyonu için Kahramanmaraş ve Hatay 2 merkez olarak belirlenmiştir. Teknik tim sayısı da 21’e çıkarılması ve uydu destekli haberleşme çözümünün de devreye alınacağı açıklandı.
Afet bölgelerinde gıda fiyatlarında fırsatçılık yapıldı mı?
Cevap: Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarını engellemek ve vatandaşların bu uygulamalar nedeniyle maruz kaldıkları mağduriyetlerin önüne geçebilmek amacıyla T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulmuştur ve deprem hadisesi sonrasında acil ihtiyaç duyulan malzemelerde (ısıtıcı, hazır gıda kolisi, battaniye, yağmurluk, hijyen seti, kadın ve yaşlı hijyen bezi, uyku tulumu, bebek maması, powerbank, kışlık bot ve mont, atkı-bere-eldiven, tuvalet kağıdı vb.) fahiş fiyat artışı yapıldığına ilişkin iddialar Bakanlıkça incelenmektedir. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası fahiş fiyat artışı yaptığı değerlendirilen 353 firmaya bugüne kadar toplam 84 milyon 975 bin 532 lira idari para cezası verdi.
AFAD gönüllüleri koordinasyon eksikliğinden dolayı boş bekletildi mi?
Cevap: Deprem anından itibaren AFAD bütün arama ve kurtarma ekiplerini koordine ederek bölgeye sevk etmiştir. Gönüllülerinde sevkleri bölgeye gerçekleştirilmiş ihtiyaca göre planlanarak enkaz bölgelerine yönlendirilmektedir.
AFAD'a karşı bir güvensizlik duyuluyor mu?
Cevap: Deprem anından itibaren depremin yaşandığı illerimizin tamamında AFAD acil müdahalede bulunmuştur. Bütün ekiplerini deprem bölgesine sevk etmiştir. AFAD Başkanlığında Kriz Yönetimi oluşturulmuş, depremin gerçekleştiği illerimizde de Afet Koordinasyon Merkezleri kurulmuştur. Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın deprem bölgesine yönelik yardım faaliyetleri AFAD tarafından yürütülmektedir. AFAD’a yüzbinlerce vatandaşımız gönüllü olmak için başvuruda bulunurken, milletimiz yardımlarının depremzedelere ulaşması noktasında yardımlarını AFAD’a ülkemizin her yerinden göndermektedir.
OHAL'in gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?
Cevap: OHAL uygulamasında amaç; yaraların en hızlı şekilde sarılmasıdır. Tek hedef, afet yönetimi sürecinde en çabuk ve en etkili şekilde, her anlamda insanımızın yardımına koşabilmektir.
Cumhurbaşkanı CHP'li belediyelerle iletişim kurmadı mı?
Cevap: Cumhurbaşkanlığı'nın resmi hesabından yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Kayalar ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı arayarak deprem sonrası durum hakkında durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi alarak geçmiş olsun dileklerini ilettiği açıklandı.
CHP'li belediyelerden gelen yardımlar engelleniyor mu?
Cevap: Deprem sonrası ülkemizin tüm illerinden gönderilen yardımlar AFAD koordinasyonunda gerçekleştirilmekte, Belediyelerden gönderilen yardımların engellenmesi gibi bir durum asla söz konusu olmamakta, devletimiz belediyeler dahil olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte deprem felaketiyle mücadele etmekte ve yaraları sarmaktadır.
Köylere ulaşım sağlanamadı mı?
Cevap: Deprem yaşandığı illerimizin tamamına ulaşım sağlanmakta, bütün köy ve beldelere ulaşım sorunu yaşanmamaktadır. Kara ve hava yoluyla depremden etkilenen her yere en hızlı şekilde ulaşılarak yardımlar ulaştırılmaktadır.
Asker sahada arama kurtarma çalışması yapıyor mu yoksa sadece güvenlik önlemi mi aldı?
Cevap: Mehmetçiğimiz depremin yaşandığı ilk andan itibaren arama kurtarma çalışmalarında yer alırken, güvenlik önlemlerinde ve destek ve yardım çalışmalarında yoğun bir şekilde çalışmaktadır.
53.692 personeliyle Jandarma Genel Komutanlığı,
26.211 personeliyle Türk Silahlı Kuvvetleri,
deprem bölgesinde arama kurtarma ve destek çalışmalarına devam etmektedir.
Afet bölgelerinde gelen yardımlar şehirlerin dışında bekletildi mi?
Cevap: Deprem bölgesinde yaşanan yoğun çalışmalar nedeniyle gelen yardım araçlarının ulaşımlarında yavaşlamalar olmaktadır. Gelen yardımlar koordine edilerek yardım bölgelerine sevk edilmektedir.
Cezaevlerinde isyan var mı?
Cevap: Bazı basın-yayın organları ile sosyal medya platformlarında Hatay T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna ait olduğu iddia edilen görüntüler Kahramanmaraş Türkoğlu 1 nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna aittir.
Yaşanan olayda, Türkoğlu 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hükümlü ve tutukluların ceza infaz kurumundan dışarıya çıkmaya çalıştığı, kurum dış güvenliğini sağlamakla görevli olan jandarma taburunun mevzuat çerçevesinde müdahalesi sonucu firar teşebbüsü önlenmiş ve kurum güvenliği sağlanmıştır.
Bazı basın-yayın organları ile sosyal medya platformlarında Hatay T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna ait olduğu iddia edilen görüntüler Kahramanmaraş Türkoğlu 1nolu 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna aittir.
Yapılan müdahale esnasında herhangi bir ölüm hadisesi yaşanmamıştır. Hadisenin soruşturulması için Adalet Bakanımız tarafından Adalet Bakanlığı müfettişleri ile Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü kontrolörleri görevlendirilmiştir.
Bunun dışındaki iddialar gerçek dışıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.