
Dünya Palandöken'e taşınacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile "Akıllı Dünyada Adil Bir Gelecek: Zeki Ekonomiler ve Küresel Eşitsizlik" temalı Palandöken Ekonomi Forumu ise hem ulusal, hem de uluslararası iş dünyasına yeni fırsatlar aralayacak.
Gazete Güncel- EİT Turizm Başkenti Koordinatörü Muharrem Çığlık düzenlediği basın toplantısı ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından 2025 Turizm Başkenti ilan edilen Erzurum’da yıl boyunca devam edecek olan etkinliklerin detaylarını aktardı. Toplantıda gerçekleştirilecek etkinlikler, turizm projeleri ve Erzurum’un uluslararası alandaki tanıtım süreci hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.
150 ülkeye davetiye
Yaklaşık 150 ülkeye davetiye gönderildiğini açıklayan Koordinatör Çığlık, Erzurum’un uluslararası bir turizm merkezi haline gelmesi için büyük çaba gösterdiklerini kaydetti. 26-27 Nisan 2025 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile "Akıllı Dünyada Adil Bir Gelecek: Zeki Ekonomiler ve Küresel Eşitsizlik" temalısıyla başlayacak Palandöken Ekonomi Forumu’nun önemini anlatan Çığlık, ‘Dünyanın gözü Erzurum’da olacak’ dedi. Forum’un Erzurum ve ülke ekonomisi için stratejik önem taşıdığına dikkat çeken Çığlık, “Hem bölgesel hem de ulusal düzeyde önemli ekonomik kazanımlar sağlayacağız” diye konuştu. Ayrıca toplantıların ardından gelecek yıl turizm başkenti seçilecek yer belli olacak.
Toplantıya Erzurum Vali Yardımcısı Mustafa Berk Çelik, EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti Koordinatörü Muharrem Çığlık, Kültür, Turizm İl Müdürü Ahmet Yer, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yılmaz ve ETÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı katıldı.
Resmi açılış töreni 26 Nisan’da
2025 EİT Turizm Başkenti Erzurum etkinlikleri çerçevesinde resmi açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 26 Nisan 2025 tarihinde yapılacak.
Program çerçevesinde; 26 Nisan 2025 günü EİT Ülkeleri Turizm Bakanları Toplantısı gerçekleşecek. Aynı gün; Palandöken Kültür, Turizm ve Ekonomi Forumu başlayacak. Recep Tayyip Erdoğan Fuar ve Kongre Merkezi’nde Kudakaf 25 Kariyer Fuarı açılışı ve Yakutiye Buz Hokeyi Salonu’nda resmi açılış töreni yapılacak.
Palandöken Ekonomi Forumu (PEF) Oturumları çerçevesinde; "Dönüşüm Döneminde Kültür ve Turizm: Geleceğin Deneyimsel Ekonomileri" ile özel oturumda "Avrasya’nın Zeki Ekonomi Yolculuğu: İlerleme, İnovasyon ve Ortak Gelecek Stratejileri" başlıklarında programlar yapılacak.
27 Nisan 2025 gününde ise özel oturumda, "Türkiye’nin Yatırım Ufku: Fırsatlar ve Gelecek Vizyonu", diğer oturumlarda ise "Global Ekonomi Gündeminde Zeki Ekonomiler", "Geleceği Hızlandırmak: Yapay Zekânın Dönüştürdüğü Endüstri ve Hizmetler", "İklim Değişikliği, Ekolojik Dönüşüm ve Enerji Politikaları" ve "Dönüşüm Döneminin Yarattığı Eşitsizlikler: Küresel İş Birliği ve Sürdürülebilir Gelecek Stratejileri" başlıkları konuşulacak.
Palandöken Ekonomi Forumu
Palandöken Ekonomi Forumu’nda ele alınacak konular ise şöyle, Dijital devrim ve yapay zekanın hızla gelişmesi, ekonomilerin dinamiklerinin yeniden şekillenmesine neden olmaktadır. Bu dönüşüm, küresel çapta yeni fırsatlar yaratırken derin ve karmaşık eşitsizlikleri de beraberinde getirmekte. Bu dönüşümün avantajlarından daha fazla yararlanabilmek, “zeki” olarak nitelendirilen araçları kullanma ve geliştirme becerisine sahip olan insan faktörüne bağlı. Yapay zeka, otomasyon, dijitalleşme gibi faktörler, zeki ekonomileri tanımlayan unsurlar arasında yer almakta. Dönüşümün insanlık açısından en büyük etkisi, gelişmişlik farklılıkları üzerinde gerçekleşecek. Zeki ekonomileri yakalamaya çalışan gelişmekte olan ekonomiler ve bu yarışa dahil olamamış az gelişmiş ülkeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarının söz konusu dönüşüm dönemindeki seyri geleceğin dünyasını şekillendirecek önemli bir konu. Ancak dünya ekonomi tarihi, genellikle ülkelerin sahip oldukları avantajları dezavantajlı ülkelerin gelişimi için kullanmak yerine kendi çıkarlarını koruma ve güçlendirme amacıyla kullanma eğiliminde olduklarını göstermekte. Diğer bir ifadeyle ülkeler sahip oldukları avantajı korumak ve kuvvetlendirmek için söz konusu araçları yalnızca kendi çıkarlarına kullanmayı tercih etmekte. Bu bağlamda, günümüzde yaşanan birçok eşitsizliğin temel nedeninin bu yaklaşım olduğu söylenebilir.
"Akıllı Dünyada Adil Bir Gelecek: Zeki Ekonomiler ve Küresel Eşitsizlik" temasıyla yola çıkan Palandöken Ekonomi Forumu, yapay zekanın yarattığı dönüşüm sürecinin eşitsizlikleri azaltıp azaltmayacağını ya da mevcut eşitsizlikleri derinleştirip derinleştirmeyeceğini geniş bir kitleye tartışma fırsatı sunan bir platform oluşturmayı amaçlıyor. Bu hedef, dönüşümün sadece zeki ekonomiler ve bu ekonomilere ulaşmaya çalışan ülkeler açısından değil, aynı zamanda global ekonomi ve bu dönüşüme hiç dahil olamayan ekonomiler açısından da ele alınacağı bir tartışma zemini sağlamayı kapsıyor.
Forum, devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, diplomatlar, iş insanları, akademisyenler, düşünce kuruluşları temsilcileri, gençlik ve medya mensuplarının geniş çaplı görüş alışverişinde bulunacağı ve dünyanın önde gelen ekonomik etkinliklerinden biri olma vizyonunu taşıyan bir organizasyon olarak 26-27 Nisan 2025 tarihleri arasında Palandöken, Erzurum'da gerçekleştirilecek. Forum, dört ana oturumdan oluşacak ve her oturumda konunun uzmanları derinlemesine tartışmalar yapacaktır. Ayrıca, forum kapsamında iki özel oturum gerçekleştirilecektir. “Yapay Zekâ Çağında Kültür ve Turizm” başlıklı özel oturumda teknolojik gelişmelerin turizm ve kültürel miras üzerindeki etkileri ele alınarak; geleceğin turizm stratejileriyle sürdürülebilirliğin nasıl sağlanabileceği tartışılacak. “Türkiye'nin Yatırım Ufku: Fırsatlar Ve Gelecek Vizyonu” başlıklı özel oturumda, forumun ana teması kapsamında Türkiye’deki mevcut yatırım ortamı ve Türkiye ekonomisinin geleceğine dair yeni yatırım stratejileri değerlendirilecek.
Nesrin DEMİR/ Pusula
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.