1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Emekli ne kadar zam alacak?
Emekli ne kadar zam alacak?

Emekli ne kadar zam alacak?

Memur ve emeklinin zam oranları netleşiyor. 3 Temmuz Çarşamba günü, haziran ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte maaş zamları da kesinleşmiş olacak. 6 aylık enflasyon beklentiler doğrultusunda yüzde 27 çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu oranda zam alaca

A+A-

Gazete Güncel- Milyonlarca memur ve emeklinin maaşına yapılacak zam, 3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte netlik kazanacak. Peki hangi emekli ne kadar zam alacak? Zam sonrası yeni maaşlar nasıl hesaplanacak? 10.000 TL olarak ödenen en düşük emekli aylığı yükseltilecek mi, yükseltilmezse emeklinin zammı nasıl hesaplanacak? İşte ayrıntılar...İşte haberin detayları...

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün aktardığına göre; Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Temmuz'da açıklayacağı haziran ayı enflasyon rakamı ile birlikte aralık–haziran dönemi enflasyonu ortaya çıkacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri doğrudan son 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Şu an için 5 aylık enflasyon yüzde 22.72. Haziran ayı enflasyonu beklentiler çerçevesinde yüzde 3.5 olarak gerçekleşirse kümülatif olarak 6 aylık enflasyon yüzde 27 olacak. Bu da SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zammın yüzde 27 olarak gerçekleşmesi anlamına gelecek.

NASIL HESAPLANIR?

6 aylık enflasyonun ortaya çıkması zam oranını netleştirecek. Ancak emeklilerin kafası maaş zamlarının nasıl hesaplanacağı konusunda karışık. Ek ödeme ve kök aylık tutarları bu konuda kafa karışıklığı yaratıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için e-Devlet'ten ulaşılabilecek aylık bilgisi ile bu hesabın kolayca yapılması mümkün. E-Devlete giren emekliler arama bölümüne 'emekli aylık bilgisi' yazarak statülerine göre SSK'lı iseler '4A Emekli Aylık Bilgisi', Bağ-Kur'lu iseler '4B Emekli Aylık Bilgisi' linkine tıklayarak aylıkları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir.

YASAL DÜZENLEME

Örneğin SSK'lı bir emekli haziran ayında 10.000 TL emekli aylığı aldı. Ama bu emeklinin kök aylığı 7.848,46 TL olduğu için Temmuz maaşı kök aylığın yani 7.848,46 TL'nin yüzde 27 artırılması ile bulunacak. 6 aylık enflasyon yüzde 27 olursa bu durumda bu emeklinin kök aylığı 9.967,54 TL'ye yükselecek. Ek ödeme tutarı ise 398,70 TL olacak ve toplamda bu emeklinin aylığı 10.366,24 TL'ye yükselecek. Bu emekli eğer 10.000 TL'lik en düşük emekli aylığı tutarında bir değişiklik olmaz ise temmuz ayında 366,24 TL zam almış olacak. Eğer en düşük emekli aylığı tutarında bir artış olur ve 12.500 ya da 13.000 TL'ye yükseltilirse, bu durumda yüzde 25 ya da yüzde 30 zam almış olacak. Bu beklentinin hayata geçirilebilmesi için kanuni düzenlemeye ihtiyaç var. Meclisin de tatile girmeyecek olması bu beklentiyi yükseltiyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.