1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Emeklilik hayali kuranlara kötü haber!
Emeklilik hayali kuranlara kötü haber!

Emeklilik hayali kuranlara kötü haber!

Kısa çalışma ödeneği alanların çalışmadıkları günlerde emeklilik primi yatırılmıyor.

A+A-

Erzurum Güncel-Bundan dolayı özellikle en başından itibaren kısa çalışmada olan vatandaşların emeklilik tarihleri uzamış olacak. Bu vatandaşlara getirilecek borçlanma hakkıyla sorunun çözülebileceği belirtiliyor.

30 Haziran 2021’e kadar devam edeceği açıklanan kısa çalışma uygulamasının zamanı uzadıkça, çalışanların sigorta priminde de eksiklikler yaşandı. Kısa çalışma uygulamasına dahil olanlara borçlanma hakkının getirilmesi durumunda sorunun çözülebileceği ifade ediliyor.

Kısa çalışanlara emeklilik için borçlanma hakkı getirilir mi?

 

İşverenlerin de desteği sağlanması durumunda çalışanların borçlanma maliyetinin de hafifleyeceği kaydediliyor. Kısa çalışma ödeneği uygulanan işyerlerinde ödenek alanlar için işveren tarafından emeklilik primi yatırılmıyor.

Bu zamanlar için sadece İŞKUR tarafından genel sağlık sigortası yatırılıyor. Kısa çalışma birçok işyerinde işyerinin tamamen kapanması, faaliyetlerinin durdurulması şeklinde uygulanıyor.

EMEKLİLİK SÜRESİ UZAYACAK

EMEKLİLİK SÜRESİ UZAYACAK

Böyle işyerlerinde çalışanlar, 30 gün üstünden kısa çalışma ödeneği alıyor. 30 günden ödenek aldıkları dönemlerde emeklilik primleri işveren tarafından yatırılmıyor.

Emeklilik için gerekli 3 koşuldan sigortalılık zamanı ve yaşı taşıyan fakat prim günü dolmamış çalışanların, kısa çalışma ödeneği alması durumunda emeklilik tarihleri uzayacak.

Ayda 15 gün üstünden kısa çalışma ödeneği alan işçiler için 15 gün emeklilik primi yatırıldığından dolayı bu kişinin emekli olacağı tarih her ay 15 gün uzuyor.

 

Kısa çalışmanın 30 Haziran’a dek uzatılmasıyla birlikte, Nisan 2020’den itibaren ödenek almaya başlayan bir işçinin Haziran 2021 sonuna dek kısa çalışmada olması durumunda 15 aylık sigorta primi yatırılmamış veya eksik yatırılmış oluyor.

 

Öte yandan kısa çalışma zamanında işçinin emeklilik ve kısa vadeli sigorta kollarına prim yatırılmaması, emzirme ödeneği ve rapor parası ile ilgili de problem doğurdu.

İŞÇİLERİN SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

İŞÇİLERİN SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

Kısa çalışma uygulamasında bulunanların süreç boyunca yatırılmamış primleri için borçlanma hakkının getirilmesi durumunda bu sorunların çözümünün mümkün olacağı söyleniyor.

Kısa çalışma ödeneği alanlar için verilecek borçlanma hakkıyla dileyen çalışanların bu zamanlara ilişkin primleri ödeyerek, bu günleri emeklilik dâhil olmak üzere bütün sigorta kolları için gerekli prim ödeme gün sayısı hesabına eklemesi sağlanabilir.

 

Böylece çalışanların rapor parası, emzirme ödeneği, ölüm aylığı bağlanması gibi hâllerde prim eksiği gibi problemler yaşamasının önüne geçilecek.

 

Öte yandan kısa vadeli sigorta kollarından sağlanacak yardımlara ihtiyacı olmayanlar için sadece malullük, emeklilik ve ölüm sigortası primlerini borçlanma hakkı da sağlanabilir. Bu şekilde emekli olmak adına borçlanacakların borçlanma maliyeti düşürülür.

İŞVERENLER KARŞILAYABİLİR Mİ?

İŞVERENLER KARŞILAYABİLİR Mİ?

Borçlanma hakkının getirilmesi durumunda bazı işverenler, çalışanların ödeyeceği borçlanma tutarını karşılayabilir. Birçok işveren kısa çalışma ödeneği boyunca işçilerin gelir kayıplarını karşılamak istedi. Faka bu konu ile ilgili mevzuatın açık olmamasından dolayı yaşanan tereddütler buna engel oldu.

 

Böylece bir borçlanma hakkının tanınması durumunda işverenler çalışanların borçlanma tutarlarını ödemeyi seçebilir. Öte yandan çalışanların vergi indirimi elde etmesi de söz konusu olduğundan dolayı borçlanma maliyeti yüzde 15 azalabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.