1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Endişe veren sonuçlar çıktı
Endişe veren sonuçlar çıktı

Endişe veren sonuçlar çıktı

Araştırma, çocukların yüzde 41’inin günde en az 7,5 saat çalıştırıldığını ortaya çıkardı. Sonuçlara göre Türk çocukların yüzde 38,5’i, Suriyelilerin ise yüzde 51,3’ü evde de sokakta da şiddet görüyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Aile Bakanlığı ‘sokakta çalıştırılan’ çocukları inceledi. Araştırma, çocukların yüzde 41’inin günde en az 7,5 saat çalıştırıldığını ortaya çıkardı. Sonuçlara göre Türk çocukların yüzde 38,5’i, Suriyelilerin ise yüzde 51,3’ü evde de sokakta da şiddet görüyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü öncülüğünde Ankara sokaklarında çalıştırılan Türk ve Suriyeli çocuklara yönelik araştırma, çarpıcı sonuçları gözler önüne serdi. Ankara İl Müdürlüğünce Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi danışmanlığında, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi’nin teknik desteğiyle Ankara’nın çeşitli ilçelerinde sokakta çalışan çocuklar üzerine araştırma ‘Ankara Sokaklarında Çalıştırılan Çocuklar, Sorunlar ve İhtiyaçlar Araştırması’nda ortalama yaşları 13 olan 40’ı Suriyeli, 52’si Türk, 10’u kız, 82’si erkek toplam 92 çocuk ile yüz yüze görüşülerek yapıldı. Araştırmada, yaşları ortalama 13 olan Türk çocukların yüzde 19’u Ankara’da doğduğunu belirtirken, ailelerinin doğum yerlerinden yıllar önce göçle Ankara’ya yerleşen kişiler olduğu saptandı. Çocukların yüzde 80’i, Güneydoğu’dan aileleriyle göç etmek zorunda kalanlardan oluşuyor. Araştırmada, çocukların mutsuz da olduğu gözlemlendi.

Çocuklar, günde ortalama iki öğün yemek yediğini bildirirken, çocukların yüzde 31,5’i kahvaltı yapmadığını anlattı. Türk çocukların yüzde 46,9’u, Suriyeli çocukların ise yüzde 62,5’i sokakta çalıştırılırken yiyeceklerini dışarıdan temin ettikleri belirlendi. Çocukaların yüzde 17.4’ünün ise sigara bağımlısı olduğu belirlendi. Araştırmada hiç okula gitmediğini belirtenler ile okulu terk ettiğini aktaran çocukların oranı yüzde 30,8 olurken Suriyeli çocukların halihazırda okula gitmedikleri saptandı. Suriyeli çocukların yüzde 58,3’ü savaş ve göç nedeniyle, Türk çocukların yüzde 22,2’si ise çalışmak zorunda oldukları için okuyamadıklarını anlattı.

“Babanız, annenize şiddet uygular mı?” sorusuna çocukların yüzde 24,2’si ‘evet’ yanıtını verdi. Türkiye vatandaşı çocuklarda bu oran yüzde 21,2 iken Suriyeli çocuklarda yüzde 28,2 oldu. Türkiye vatandaşı çocukların yüzde 38,5’i ve Suriye vatandaşı çocukların ise yüzde 51,3’ü babalarından şiddet gördüğünü söyledi. Araştırmada ayrıca kalabalık nüfuslu çekirdek aileye mensup, çocukların yüzde 62’sinin gecekonduda oturduğu belirlenirken en çarpıcı sonuç ise çocukların üçte birinin sokakta fiziksel şiddete maruz kaldığı, yarısından fazlasının da hakaret ve tehdide maruz kaldığı oldu.

TEK İSTEDİKLERİ MUTLU BİR AİLE

Sonuçlara göre çocukların sokakta çalışmaya başlama yaşı ortalama 10. Türk çocukları Suriyeli çocuklara göre daha erken yaşlarda çalışmaya zorlanıyor. Sokağa çıkmanın en küçük yaşı ise 4 olarak belirlendi. Araştırmaya göre çocukların en fazla yaptıkları işler, yüzde 33,7 oranıyla atık toplama, yüzde 34,8 oranıyla da mendil satma olarak belirlendi. Araştırmada çocukların ortalama 7,5 saat sokakta çalıştığını da ortaya koydu. Çocuklar sokakta en az bir en fazla da 13 saat çalışıyor. Çocukların yüzde 16,3’ü en az bir geceyi sokakta geçiryor.  Öte yandan araştırmaya katılan çocuklardan resim çizmesi istendi. Araştırmada eesim çizmesi istenen çocukların, anne-baba-çocuk, annesinin elinden tutan çocuk, mutlu ve kelebeklerin bulunduğu bir dünya çizdiği görüldü.      

İSTANBUL’DAKİ GÖÇMENLER DAHA MUTLU

BM’ye göre dünya nüfusunun yüzde 3.2’si yani 232 milyon kişi göçmen olarak yaşıyor. Bu göçlerden nasibini alan ülkelerden biri de Türkiye. Özellikle Suriye Savaşıyla birlikte milyonlarca Suriyeli Türkiye’de sığınmacı oldu. Ama Türkiye’deki göçmenler sadece Suriyeli sığınmacılardan ibaret değil. Pek çok araştırmaya konu olan göçmenlerin bu kez ‘yaşam memnuniyeti’ araştırıldı. İstanbul ve Marmara Üniversitelerinden iki akademisyenin, İstanbul’da çoğunlukla Özbekistan, Rusya, Türkmenistan, Gürcistan ve Ermenistan’dan gelen bin ‘düzenli göçmen’ ile görüşerek yaptıkları araştırma ilginç bir sonuç verdi. İstanbul Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Özge Gökdemir ve Marmara Üniversitesi öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Songül Gül tarafından yapılan çalışmada İstanbul’a göç eden göçmenlerin Türkiye halkından daha mutlu oldukları tespit edildi. Türkiye’de yaşayan bireylerin yaşam memnuniyeti ortalaması 6.38 ve İstanbul’da yaşayan halkın 6.47 iken, İstanbul’da yaşayan göçmenlerin yaşam memnuniyeti ortalamasının 6.97 olduğu saptandı. Göçmenlerle yapılan çalışmaların pek çoğunda, göçmenler gittikleri ülke halkından daha mutsuz çıkarken, İstanbul’daki göçmenlere yönelik yapılan çalışmada tam tersi bir sonuçla karşılaşıldığı belirtildi. Göçmenlerin gerek Türkiye halkından gerekse İstanbul halkından daha mutlu oldukları tespit edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.