Enflasyona sabit fiyat freni
Önce gıda marketleri, ardından lokantalar fiyat sabitleme kararı aldı. Dün otobüs firmaları ve mobilyacıların aynı yönde beyanı duyuruldu. Bakan Nebati’nin “Giyim ve ayakkabıda şubat indirimleri öne çekilse” teklifi pozitif karşılık buldu
Erzurum Güncel- Enfilosyonla mücadele kapsamında ulusal ve yerel zincir marketlerin binlerce üründe fiyatları sabitleme ve bazılarında da indirim kararı toplumda olumlu karşılık buldu. Ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin “Giyim ve ayakkabı markaları şubat ve mart aylarında yaptığı sezon sonu indirimlerini öne çekmeleri” yönündeki önerisi pozitif karşılık buldu. Bu dalga hemen kendisini yeni sektörlerde de gösterdi. Önce lokantacılar üyelerine “Fiyatları donduralım” çağrısı yaptı. Ardından mobilyacılar ve otobüs firmaları “zam yapmayacağız” kararını duyurdu. Peş peşe aynı yönde kararların açıklanması, enflasyonda baz etkisiyle birlikte başlayan düşüşün de olumlu etkilediği beklentiler, bozuk enflasyon algısının da kırıl ...
Enflasyon, mayıs ayında piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Geçtiğimiz ay yüzde 0.65 oranında artması beklenen TÜFE, yüzde 0.56 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 7.91'den yüzde 8.09'a çıktı. Gıdada yüzde 2.68 düşüş yaşanırken, giyim ve ayakkabıda yüzde 10'luk artış enflasyondaki düşüşü frenledi. Yurtiçi Üretici Fiyatları ise mayısta yüzde 1.11 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 6.52 oldu.
YILLIK YÜZDE 8'İ AŞTI
TÜİK'in açıkladığı verilere göre TÜFE'de, 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,30, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,09 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,45 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mayıs endeksinde yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1,76, lokanta ve otellerde yüzde 1,20, eğlence ve kültürde yüzde 1,08 artış gerçekleşti.
ÜRETİCİ FİYATLARI YÜZDE 1.1
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,98 artış gösterdi.
MEMURUN GÖZÜ BU RAKAMLARDA
Toplu sözleşmeye göre, yılın ikinci yarısında yüzde 3 zam alacak devlet memuru ve emeklilerinin gözü, ilk 5 aydaki enflasyonun yüzde 5,30 olarak gerçekleşmesinin ardından, enflasyon
farkı için haziran ayı rakamlarına çevrildi.
5 aylık dönemde, maaşlara yapılacak yüzde 3'lük zam oranı da aşılmış oldu. Haziran ayında TÜFE sabit kalsa bile,
devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, yüzde 3'ün üzerine yüzde 2,23 oranında enflasyon farkı alacak. Bu ay fiyatlarda yüzde 2,2'den daha az düşüş olması halinde bile maaşlara enflasyon farkı yansıyacak.
Son 3 yıldaki en sert gerileme
Aylık gıda fiyatlarında mayısta yüzde 2,68 azalışla son 3 yılın en sert düşüşü yaşandı. Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Tokalı, enflasyon rakamlarını, “İşlenmemiş gıda fiyatlarında beklediğimiz aşağı yönlü düzeltme gerçekleşmiş. Yüzde 6'ya yakın bir aylık düşüş söz konusu” diye değerlendirdi.
Gidişat iyi, iyileşme göreceğiz
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda önümüzdeki dönemde iyileşmenin görüleceğini söyledi. Şimşek, “Gıda fiyatlarında önümüzdeki dönemde iyileşme olacak. Memur açısından bakıldığında, her bir puanlık enflasyon farkının bütçeye maliyeti 1,5 milyar TL. Bu yıl enflasyon farklarını çalışanlarımıza ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Düşüş eğilimi devam edecek
Finansinvest Başekonomisti Kanlı ise, “Önümüzdeki dönemde gıda enflasyonundaki düşüş eğilimi devam edecektir. İyi mahsul, bol ürün, kamunun belli ürünlerde şimdilik sözlü müdahalelerde bulunması buna yol açacaktır” dedi.
Türkiye Gazetesi/ Yini Şafak
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.