Erken dönemde müdahale önemli
Psikolog Didem Çakmakcı, çocukların gelişimini engelleyen sorunlarda erken müdahalenin önemli olduğunu belirtti.
Erzurum Güncel- Duyu Evi Fizyoterapi Hizmetleri Uzman Psikoloğu Didem Çakmakcı, "Ülkemizde binlerce çocuk, kendilerini yeterince destekleyen koşulların sağlanamaması nedeniyle, gelişimsel potansiyellerine ulaşamamaktadır. Erken müdahale sorunların önüne geçmek, gelişimi engelleyen olumsuzlukların yaygınlığını azaltmak, ve olası tekrarı azaltmayı amaçlar" dedi.
Her bebeğin kendine özgü bir gelişme hızının olduğunu ifade eden Psikolog Didem Çakmakcı, "Bebeklik ve erken çocukluk dönemiyle ilgili çeşitli verilere dayalı belirlenen istatistiklerle bu gelişim için bir ortalama belirlenmiş olsa da bebekten bebeğe farklılıklar gösterir. Gelişimde ağır gittiği düşünülen çoğu bebek, zaman içinde yaşıtlarını yakalar. Önemli olan eğer gelişimsel bir gerilik gözlemlendiyse durumunun mümkün olduğunca erken tespit edilerek, çocuğun ihtiyacı olan eğitim ve tedavinin planlanması ve kendi potansiyelleri çerçevesinde sağlıklı bir sürece yönelmesinin sağlanmasıdır. Erken müdahale çocukların gelişimleri için destekleyici faktörleri arttırmak ve yaşamlarındaki risk faktörlerini azaltmakla mümkün olur. Çocukların dil gelişimi, motor, sosyal, duyusal ve bilişsel gelişim başta olmak üzere farklı gelişim evrelerinde yaş düzeylerinden beklenen performansı tespit etmek için uygulanan çeşitli değerlendirme araçları bulunmaktadır" diye konuştu.
Erken müdahale programları, gelişimsel geriliklere veya sosyal-duygusal-psikolojik sorun davranışların gözlemlenen altı yaş altındaki çocuklara yönelik bir dizi hizmet olduğunu kaydeden Psikolog Didem Çakmakcı, "Erken müdahale, motor gelişim, dil gelişimi, problemleri gibi öğrenmeyi etkileyebilecek sorunları önlemeye yardımcı olur. Özellikle gelişimsel açıdan risk altındaki çocuklara yönelik gelişimsel takip programlarının yapılmasında ve ebeveynlerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve yönlendirilmesinde fayda vardır. Gelişim takibi herhangi bir farklılığın tespiti, erken tanı ve rehabilite edilmesi için çok önem taşır" ifadelerini kaydetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.