1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum Depreme Hazır mı?
Erzurum Depreme Hazır mı?

Erzurum Depreme Hazır mı?

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş Başkanlığında, Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında 81 il Valiliği ve İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) değerlendirme konulu toplantı gerçekleştirildi.

A+A-

Gazete Güncel- Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentin afete hazırlık çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Önceden yapılan çalışmalar, afet sonrasında yapılacak çalışmalardan daha fazla anlam ifade etmektedir. Bu manada ilimiz, yüzde 61 oranla afete en fazla hazırlık yapılan iller arasında başı çekmektedir” dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş Başkanlığında, Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında 81 il Valiliği ve İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) değerlendirme konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Erzurum’dan katılan Vali Mustafa Çiftçi, görüşmenin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Afet öncesi çalışmaların çok değerli ve kıymetli olduğunu özetleyen Vali Çiftçi,  “Önceden yapılan çalışmalar, afet sonrasında yapılacak çalışmalardan daha fazla anlam ifade etmektedir. Bu manada ilimiz, yüzde 61 oranla afete en fazla hazırlık yapılan iller arasında başı çekmektedir.”

İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) amacı hakkında bilgi veren Vali Mustafa Çiftçi, şöyle konuştu:  “İçişleri Bakan Yardımcımızın başkanlığında, AFAD başkanımızın ve 81 il valimizin katılımıyla, buradaki muhterem heyetin de iştirakiyle bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantımızın asıl amacı, afet risklerinin azaltılmasıdır. Bununla ilgili bir afet risklerinin azaltılması planı oluşturuluyor, İRAP adıyla bilinen bu plan, 2021 yılında Erzurum’da hazırlanmış ve Valiliğimiz ile AFAD Müdürlüğümüz tarafından yürürlüğe konulmuştur. İRAP’ın asıl amacı, ilimizin mevcut afet durumunu belirlemektir. Yani olası afetler nelerdir, hangi tür afetler ilimizde gerçekleşebilir? Önce bunlar tespit ediliyor. Ardından, bu afetlerin olası etkileri belirleniyor. İkinci amaç ise, afetler olduğunda ilimizde ne tür olaylar ve etkiler ortaya çıkacağına yönelik çalışmalar yapılmasıdır. Üçüncüsü, afetler ortaya çıkmadan önce etkilerini en aza indirmek için yapılması gereken çalışmaların belirlenmesidir. Nihayetinde, bu çalışmalarla ilgili sorumlu kuruluşlar tespit ediliyor ve onlara görevler veriliyor. Erzurum İRAP’la ilgili dört temel amaç bulunmaktadır. Birincisi, afet risklerinin belirlenmesi ve en aza indirilmesi. İkincisi, herhangi bir afet durumunda can ve mal kayıplarını en aza indirmek. Üçüncüsü, ilimizin daha güvenli ve yaşanabilir bir yer olmasını sağlamak. Dördüncü amaç ise, birlikte çalışma kültürünü oluşturmaktır. Bu dört amaç çerçevesinde 27 hedef ortaya konuyor ve 136 eylem belirleniyor. Bu eylemleri gerçekleştirmek için 21 kurum ve kuruluş sorumlu kılınıyor.

“Afet öncesi 1 liralık çalışma afet sonrası 15 liraya tekabül ediyor”

Afet risklerinin azaltılması, afet öncesi yapılması gereken bir çalışma olduğuna dikkat çeken Vali Çiftçi, “Bu çalışmalar ne kadar önceden başlatılırsa, afet sonrası ortaya çıkabilecek riskler o kadar azaltılır. Bakan Yardımcımızın verdiği bilgiye göre, afet öncesinde risk azaltma kapsamında yapılacak 1 liralık çalışma, afet sonrasında yapılacak 15 liralık çalışmaya tekabül ediyor. Yani önceden tedbir almak her zaman daha faydalıdır. Erzurum’da 136 eylem belirlendiğini ifade etmiştim. Bu eylemlerin gerçekleşme oranı şu anda %61 seviyesindedir. Bu manada ilimiz, Türkiye’de afete en hazırlıklı iller arasında yer almaktadır. 21 kurumdan bahsetmiştim; mesela, Büyükşehir Belediyemiz, bu 136 eylemin 39’undan sorumlu olan en fazla sorumluluğa sahip kuruluştur. 24 eylem AFAD Müdürlüğümüzün, 11 eylem Karayolları Bölge Müdürlüğümüzün, 10 eylem Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün ve Orman Bölge Müdürlüğümüzün sorumluluğundadır” dedi.

Ali Kaya/Pusula

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.