Erzurum sınıfta kaldı! Orman varlığımız yüzde 10
Orman Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı orman varlığı haritası çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Verilere göre Erzurum’da yapılan bağışlar ve çalışmalarla son 20 yılda 84 milyon 174 bin 765 fidan dikilmesine rağmen orman varlığı yüzde 10 oranında kaldı.
Erzurum Güncel- Orman Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı orman varlığı haritası çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Verilere göre Erzurum’da yapılan bağışlar ve çalışmalarla son 20 yılda 84 milyon 174 bin 765 fidan dikilmesine rağmen orman varlığı yüzde 10 oranında kaldı.
Son 4 yıldır Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım’da yurdun dört bir yanında ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor. Ancak çalışmalara rağmen bazı şehirlerde orman varlığı yeterli düzeyde değil. Orman Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı orman varlığı haritasındaki verilere göre Erzurum’da son 20 yılda 84 milyon 174 bin 765 fidan dikilmesine rağmen orman varlığı yüzde 10 oranında.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzölçümü açısından Erzurum’dan çok daha küçük olan Bingöl, Tunceli ve Erzincan’ın orman varlığının daha fazla olduğu öğrenildi. Haritaya göre Bingöl’ün orman varlığı yüzde 33, Tunceli’nin orman varlığı yüzde 32, Erzincan’ın ise orman varlığı yüzde 18 olarak belirlendi.
Karnemiz zayıf
Erzurum’un orman karnesinin zayıf olduğunu söyleyen TEMA Erzurum İl Temsilcisi Onur Demirceylan, “Erzurum, doğal güzellikleri ve zengin biyolojik çeşitliliğiyle öne çıkan bir şehir. Ancak, son yıllarda yapılan araştırmalara göre, Erzurum'daki toplam arazi alanının sadece yüzde 10'u ormanlık. Bu durum, çevre bilincinin artırılması ve sürdürülebilir orman yönetimi konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Ormanların korunması, ekosistem dengeyi sağlamak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için kritik öneme sahip. Erzurum'da ormanlık alanların artırılması için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve halk arasında işbirliği yapılması, ağaçlandırma projelerinin desteklenmesi önem taşıyor. Bu çabalar, hem doğal güzelliklerin korunmasına katkı sağlayacak hem de gelecek nesiller için yaşanabilir bir çevre bırakacak” dedi.
İklime uygun ağaç
Kentin soğuk iklimine uygun ağaç dikimi yapılması gerektiğine vurgu yapan Demirceylan, “Erzurum'un iklimi, fidan dikimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Şehrin soğuk iklimi, belirli fidan türlerinin daha iyi adapte olmasını sağlarken, doğru seçilen fidanlarla sürdürülebilir orman alanları oluşturmak mümkündür. Erzurum'da yapılan fidan dikim projelerinde, iklim koşullarına uygun ağaç türlerinin seçilmesi ve bu konuda uzman kişilerin rehberliği, fidanların sağlıklı büyümesini destekleyebilir. Bu durum, hem çevresel koruma amacına hizmet ederken hem de iklim koşullarının daha iyi anlaşılmasını sağlar, böylece gelecek fidan dikim projeleri daha etkili ve sürdürülebilir bir şekilde planlanabilir. Geleceğe Nefes projesi, Türkiye'nin çevre duyarlılığını ve sürdürülebilirlik vizyonunu ön plana çıkaran önemli bir inisiyatiftir. Bu proje, ülke genelinde gerçekleştirilen fidan dikim kampanyasıyla, milyonlarca ağacın toprakla buluşturulmasını amaçlamaktadır. Geleceğe Nefes, ormansızlaşma ile mücadelede etkili bir adım atarak biyolojik çeşitliliği artırmanın yanı sıra, iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir rol üstlenmektedir” diye konuştu.
Manolya Bulut/ Pusula
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.