Erzurum'a İthal rektör olur mu?
Gazeteci Onur Sağsöz, Atatürk Üniversitesinde yapılacak olan rektörlük seçimleri öncesi, kulus yazısı kaleme aldı.
Gazete Güncel- İşte yine çok konuşulacak bir yazı...
Atatürk Üniversitesi camiası, Ömer Çomaklı’nın görev süresinin dolacağı ‘kurtuluş’ gününü iple çekerken, gelin biz Başkent’teki kulislere bakalım.
Efendim, bizim siyasilerimiz herkese kırmızı karanfil dağıtmayı çok sever. Her birinin gönlünde de ayrı bir aslan yatar!
Sorsanız ‘biz herkese eşit mesafedeyiz’ derler ama kazın ayağı öyle değildir.
Bilim yuvalarına siyasetin girmesinden sonraki sürece bakın, her biri ‘güçler savaşı’nın odağı olmuştur.
Atatürk Üniversitesi de ne yazık ki, şu an böyle ve de siyasilerimizin elinde bir oyuncaktır.
Şu süreçte sadece adaylar değil, ortak akıl ve ortak fikre uzak siyasilerimiz de ‘güç’ yarışındadır.
Çünkü ne AK Parti İl Teşkilatı ne milletvekilleri ne Büyükşehir Belediye Başkanı ne de Milli Eğitim Bakanı tek bir isim üzerinde mutabakata varamamıştır. Bunlara bir de Prof. Dr. Recep Akdağ gibi eski dinamikler eklenince güç yarışı ve kulis kaçınılmazdır.
Ve işte o kulislerden sızan isimler.
Prof. Dr. Yasin Kurban. Üniversitede muhafazakâr camianın desteklediği Kurban’ın referansı AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen. Buraya hemen bir parantez açayım. (Mehmet Sekmen, vekillerin el attığı hiçbir adaya destek vermiyor)
Prof. Dr. Abdülmecit Kantarcı. Başarılı bir isim. Erzincan’da görev yapması nedeniyle son Başbakan Binali Yıldırım’ın ekibinden iyi dostları var. Ayrıca AK Partili Mehmet Emin Öz’ün de ‘sırt’ verdiği bir isim.
Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu. Kendisi Trabzonlu! Kentteki siyasilerin hiçbiri destek vermiyor. Akrabası olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu dışında referansı bulunmuyor.
Prof. Dr. Saltuk Buğrahan Ceyhun. Sevilen isim. Üniversitede seçim yapılsa, hatırı sayılır oy alabilecek potansiyeli olduğu söylenen Prof. Ceyhun’un arkasında eski bakan Prof. Dr. Recep Akdağ var.
Prof. Dr. Serdar Sevimli. Bir Erzurum’un tanıdığı isim. Zamanında partisi ‘dur’ demese bugün belki de Büyükşehir Belediye Başkanıydı! Hatta gelen teklifleri kabul etse vekil bile olabilirdi. Geçirdiğim kalp krizinden sonra benim de imdadıma yetişen Prof. Dr. Sevimli’nin bilinen siyasi bir referansı yok lakin Başkent'te ciddi bir güce sahip.
Prof. Dr. Ersin Karaman. Uzun yıllar Erzurum’daydı. Çalışkanlığıyla tanınırdı. ATA Teknokent’in Genel Müdürüydü. Prof. Dr. Yusuf Tekin’in Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne Rektör olmasıyla Ankara’ya yerleşti. Geçen zaman içinde Prof. Dr. Tekin’in Milli Eğitim Bakanı olması onun için bir avantaj. Ancak siyasilerin güç yarışında Bakan Tekin’in bu satrançta nasıl bir hamle yapacağı bilinmiyor.
Prof. Dr. Ömer Özyurt. Erzurum’da kimse tanımıyor ama Ankara tanıyor! Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı. Ankara nasıl tanıyor? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı merhum Prof. Dr. Raşit Küçük’ün damadı.
Prof. Dr. Muhittin Macit. Erzurum doğumlu. İlahiyatçı. Marmara Üniversitesi’nden. Türkiye Yazma Eserler Kurumu’nun kurucu başkanlığından sonra Bakü Kültür ve Tanıtma Ataşesi oldu. AK Partili Selami Altınok’un destek verdiği Prof. Dr. Macit’e Oltulu olması nedeniyle Efkan Ala’nın da ‘yeşil ışık’ yakabileceği kulislerde konuşuluyor.
Tabi, Ala’nın yukarıda dediğim gibi Prof. Dr. Yasin Kurban’a da referans olduğunu unutmayalım. Ayrıca AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu henüz rengini belli etmese de özellikle Prof. Dr. Macit ve Prof. Dr. Ömer Özyurt arasında bir tercihte bulunacağı söyleniyor.
İşte bakın ki, siyasiler ortak paydada buluşamayınca ‘ithal’ isimler nasıl ortaya çıkıyor.
Dikkatinizi çekerim ‘üniversiteler kuran’ Atatürk Üniversitesi’nde görev yapan 686 profesör bulunuyor.
Siyasiler sırf güç yarıştıracak diye yüzlerce profesör ya da başvuranlar arasından bir tercih yapmayıp, sadece kimliğinde Erzurum yazan ‘ithal’ isimlere destek vermeleri, Atatürk Üniversitesi’nin kaderiyle oynamak ve ‘dayatmaktan’ başka bir şey değildir.
Hal böyle olunca ‘ithal’ rektör neden olmasın, kim ses çıkaracak, itiraz edecek?
Örneğin zamanında atadı! ETÜ Rektörümüz Trabzonlu kimse bir şey diyor mu? Neden Erzurumlu değil diye sorguluyor mu?
Atatürk Üniversitesi’ne de dışarıdan bir isim getirseler kim ‘gık’ diyecek?
Efendim, bizim siyasiler bu kafada olduğu sürece Erzurumludan hiçbir şey olmaz!
İthal vekilimiz olduğu gibi rektör de ithal olur.
Düşündüm de bir umut... Belki ‘sürpriz’ yaşarız. Ne dersiniz?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.