1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da büyük oyun: Cemevi siyaseti yalan çıktı!
Erzurum'da büyük oyun: Cemevi siyaseti yalan çıktı!

Erzurum'da büyük oyun: Cemevi siyaseti yalan çıktı!

Erzurum'da alevi toplumunu kışkırtmak amacıyla bazı siyasiler ve sözde gazetecilerin uygulamaya soktuğu büyük oyunu bozuldu. Başrole soyunan CHP il Başkanı Serhat Can Eş, suskunluğunu koruyor. Sevda Güneş, gitti konuştu ve yazdı...

A+A-

Gazete Güncel- Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin 25 yıllığına bedelsiz Alevi Bektaşi Kültür ve Dayanışma Derneği’ne tahsis ettiği Cemevinin seçimlerden sonra meclis kararı ile geri aldığı iddiası asılsız çıktı. İddianın sahibi CHP Erzurum il Başkanı Serhat Can Eş’e cevap Dernek Başkanı Ertürk Karaman’dan geldi. Karaman olayın iç yüzünü Gazeteci Sevda Güneş’e anlatarak, “ hiç kimseye bizim üzerimizden şov yapmaya müsaade etmeyiz” dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında Cemevi yaparak arazisiyle birlikte binayı 25 yıllığına bedelsiz Alevi Bektaşi Kültür ve Dayanışma Derneği’ne tahsis etti. O tarihten itibaren yaklaşık 10 personeli ile birlikte kütüphanesi, eğitim alanları ve açılan kurslar ile hizmet vermeye devam eden derneğe bizzat Başkan Mehmet Sekmen tarafından Hz. İmam Hüseyin Erzurum Cemevi ismi verildi.

Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan belediye meclis toplantısında ise Cemevinin söz konusu tahsisi iptal edilerek Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesine devredildi.

Siyasi rant elde etmeye çalıştı

İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Belediye meclis kararının gerekçesi ve detaylarını araştırma gereği duymayan CHP Erzurum İl Başkanı Serhat Can Eş, Cemevi ve Aleviler üzerinden siyasi rant elde etmeye çalıştı. İl Başkanı Eş “Alevi yurttaşlarımız hiç merak etmesin, kendi imkanlarımla bir yer kiralayıp, tahsis etmeye hazırım. Bu Cemevi yerinin geri alınmasının altında yatan şey, Alevi yurttaşlarımızın kendilerine oy vermediklerini düşünmeleridir. Bu siyaseten gayri ahlaki bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Kimse şov yapmasın!

CHP Erzurum İl Başkanı Serhat Can Eş’e yanıt sahip çıkmaya çalıştığı dernekten geldi.  Alevi Bektaşi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertürk Karaman, Cevevinin geri alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek,“ İddialar tamamen yersiz ve anlamsız. Cemevimizin kapatılması ya da geri alınması gibi bir şey söz konusu değil. Hayatında bu kapıdan içeriye girmemiş, bize bir kuruş desteği olmayanlar, şimdi şov yapmaya kalkmasınlar” dedi.

Gazeteci Güneş’e anlattı

Hz. İmam Hüseyin Erzurum Cemevi’ni Pusula Gazetesi Genel Koordinatörü Sevda Güneş’e gezdiren Başkan Ertürk Karaman, “ Cemevi’nin elektrik, doğalgaz, su ve personel giderlerini dernek olarak karşılamamız imkansız.  Resmi olarak belediyenin desteğinin devam etmesi için yapılan tahsisin kaldırılması gerekliydi. Tüm bu faturaların ödenebilmesi, giderlerin karşılanabilmesi için binanın belediye uhdesinde olması lazım. Bu nedenle belediye meclisi bizim talebimiz üzerine Cemevine ait tüm iş ve işlemlerin Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı uhdesinde yürütülmesinin kabulüne karar verdi. Beni de resmi olarak Cemevine koordinatör olarak atadı” diye konuştu. 

 Aylık gider 500 bin TL

Dernek olarak her hangi bir gelirlerinin bulunmadığını ve bu tür bir yapıyı finanse edemeyeceklerini belirten Karaman, “Bugün ülkemizde böyle bir Cemevi yok. Çalışan 10 personelin sigortaları maaşları ödeniyor. Çayımızı, şekerimizi, deterjanımızı bile belediye karşılıyor. Yaptığımız etkinliklerde üyelerimizin gidip gelmesi için servis imkanı bile sağlanıyor. Meclis kararında tahsisin iptal edilmesi sadece derneğin aradan çıkarılmasıyla ilgili, sonuçta biz Alevi toplumu olarak bir derneğe değil, devlete bağlı olmak istiyoruz. Cemevimizin kapatılması ya da Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini çekmesi gibi bir şey söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

Aleviler ve Cemevi üzerinden siyaset yapmaya çalışan CHP İl Başkanı Serhat Can Eş’i de isim vermeden eleştiren Karaman, “ Bize bir kuruş desteği olmayanlar, şimdi şov yapmaya kalkmasınlar. İddialar tamamen yersiz ve anlamsız. Öyle ki, Mehmet Sekmen dışında kimse bizi aramadı, sormadı. Şimdi kalkıp bizim kiramızı ödemek isteyenlere şov yapma fırsatını vermeyiz” diye konuştu.

Sevda Güneş / Pusula Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.