Erzurum'da doktor açığı had safhada! Çocuk hastalar başka şehirlere sevk ediliyor
Bölgenin en büyük sağlık kuruluşlarından biri olan Erzurum Şehir Hastanesi’nde her geçen gün artan doktor açığı vatandaşları canından bezdirdi. Bazı branşlarda hiç doktorun olmadığı hastanede, özellikle çocuk hastalar başka şehirlere sevk ediliyor.
Gazete Güncel- Türkiye’nin en büyük hastanelerinden biri olan Erzurum’un yanı sıra çevre illerden gelen on binlerce vatandaşa sağlık hizmeti veren Şehir Hastanesi, yine yetersiz doktor sayısı ile gündemde. Hasta memnuniyeti yüksek olan Erzurum Şehir Hastanesi’nde doktor krizi bir türlü aşılamıyor. Hasta ile doktor sayısı arasındaki açık her geçen gün büyüyor.
Günlük 10 bini aşkın poliklinik hastasına hizmet verilen Şehir Hastanesi’nde yaşanan doktor açığı hat safhaya ulaştı. Atama beklenen hastanede hekim sayısı her geçen gün düşüyor. Hastanenin birçok bölümünde tek doktor görev yaparken kimi bölümlerde ise doktor bulunmadığından dolayı hizmet verilemiyor.
Poliklinikler kapalı!
Randevu alabilmek için bin bir sıkıntı yaşayan hastalar, bazı branşta hekim yetersizliği ya da hiç olmayışı nedeniyle başka illere gitmek zorunda kalıyor. Özellikle Çocuk Nefroloji, Nöroloji, Yetişkinlerde Plastik Cerrahi, Kulak Burun Boğaz ve Algoloji polikliniği ya kapalı ya da hekim sayısı yetersiz. Çocuklarını tedavisi için başka illere götürmek zorunda kalan vatandaşlar, yaşanan hekim açığının bir an evvel çözüme kavuşturulmasını istiyor.
Tek hekim görev yapıyor!
Tek hekimin görev yaptığı Çocuk Nefroloji Servisinde muayene kuyruğu uzadıkça uzuyor. Günde yüzlerce hastayı tek başına tedavi etmeye çalışan doktorlar, yaşadıkları işgücü nedeniyle hastaneden ayrılmanın hesaplarını yapıyor. Kıza zamanda hekim ataması yapılmazsa Nefroloji Servisi hasta alımı yapamayacak.
Siyasilere seslendiler
Yaşanan sıkıntıyı sosyal medya hesaplarından sık sık gündeme getiren hasta yakınları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere Erzurum Milletvekilleri ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e seslendiler.
Hükümetin Erzurum’a 5 yıldız konforlu hastane inşa ettiğini ve sistemin sorunsuz işlediğini hatırlatan hasta yakınları, “ Sistem mükemmel işliyor ancak hekim açığı yüzünden perişan olduk. Başka illere gitmek zorunda kaldığımızda ise ne randevu ne de bütçe bulabiliyoruz. Doğunun en büyük şehri ve hastanesinde doktor yok! Bu uzun zamandır böyle, anlamakta güçlük geçiyoruz. Büyükşehir olan bir kentte nasıl olurda doktor açığı yaşanır? Bakanlık mı Erzurum’a şaşı bakıyor yoksa siyasilerimiz mi konuya duyarsız bilemiyoruz. Hemşehrimiz olan Milli Eğitim Bakanımız doktor açığının giderilmesi yönünde rica etse Sağlık Bakanı hayır der mi? Erzurum genel ve yerel seçimlerinde kendilerine en yüksek oyu veren şehir. Neden böyle cezalandırıyoruz? Sayın vekillerimiz bu sorunları görmüyor mu?” paylaşımlarını yaparak şikayetlerini dile getiriyorlar.
Geçen yıl çalışma başlatmıştı!
Sağlık Bakanlığı’nın yetersiz kadro vermesinden kaynaklı doktor açığı yaşanması üzerine geçtiğimiz yıl Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Duman, benzer hastanelerin yatak, poliklinik, hekim sayısı gibi verilerini karşılaştırarak Erzurum’un sorununu ortaya koyacak bir çalışma hazırlığında olduklarını söylemişti. Hazırlayacakları dosyayı Sağlık Bakanlığına vereceklerini dile getiren Duman’ın da girişimleri geçen zaman içinde sonuçsuz kaldı.
Yakında atama var
Öte yandan Sağlık Bakanlığı Temmuz ayı içerinde doktor, hemşire ve sağlık çalışanı atamaları yapacak. Erzurum’a kaç hekimin atanacağı ya da atama yapılıp yapılmayacağı ise bilinmiyor.
Sevda Güneş İncesu/ Pusula
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.