Erzurum'da kamu binalarının 3'te 2'si engellilere uygun değil!
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede Erzurum’da 62 kamu kurumundan yalnızca 19 kurumun hizmet binasının engelli bireylere uygun olduğu tespit edildi.
Gazete Güncel- Erzurum’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından 19 kurumun hizmet binası engelli bireylerin erişilebilirliği açısından uygun olarak değerlendirildi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut binalara sarı engelli yolu, engelli rampası, engelli asansörü, engelli tuvaleti gibi birçok uygulama faaliyete geçirilerek uygunluk hakkı elde edildiğini ifade etti.
İl Müdürü Hasan Aykut, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından uygun olarak değerlendirilen 19 hizmet binasının, Erzurum Şehir Hastanesi, Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İsmail Saip Sencer İl Halk Kütüphanesi, DHMİ Erzurum Havalimanı, Palandöken Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Engelli Koordinasyon Merkezi, Erzurum Teknik Üniversitesi Kütüphanesi, Horasan Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi, MNG Alışveriş Merkezi, Özel Güzide Bakım Merkezi Müdürlüğü, Özel Güzide-2 Bakım Merkezi Müdürlüğü, Özel Palandöken Bakım Merkezi Müdürlüğü ve Çocuk Kütüphanesi olduğunu dile getirdi.
Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu hedefleyen sosyal politikalar üretmek, uygulamak ve izlemek misyonuyla çalıştıklarını vurgulayan Aykut, engelli bireyleri uygun sosyal hizmet modellerimiz ile destekleme gayreti içerisinde olduklarını ifade etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bakıma ihtiyacı olan engelli bireylerin bakımını üstlenen kişiye evde bakım ücreti ödemesi yapıldığını dile getiren İl Müdürü Aykut, “ 2024 Eylül ayı itibariyle Erzurum ili olarak 6 bin 350 kişiye evde bakım ödemesi yapıldı. Evde bakım ücreti hali hazırda bir engelli için 9 bin 77 TL olarak ödeniyor” ifadelerini kullandı.
Engelli Kimlik Kartları hakkında da bilgi veren Aykut, “Müdürlüğümüzce engel oranı en az yüzde 40 ve üzeri engelli bireylere engelli kimlik kartı düzenleniyor. 2024 yılı içerisinde bin 435 kişiye engelli kimlik kartı düzenlendi ”dedi.
Özel bakım merkezleri
Engelli özel bakım hizmetlerinin istatistiklerin paylaşan Aykut, “Bakanlığımız denetiminde hizmet vermekte olan özel bakım merkezlerinde engel oranı en az yüzde 40 ve üzeri, bağımlılık durumu ‘TAM’ bağımlı olan engelli bireylerin bakım hizmeti sağlanıyor. İlimizde 3 tane özel bakım merkezi hizmet vermekte olup hali hazırda 617 kişilik kapasiteleri bulunan özel bakım merkezlerimizde 480 engelli birey hizmet alıyor” diye konuştu.
Engelli işe alım
Engelli işe alım süreci hakkında bilgilendirmeler yapan Aykut, “Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 12 Şubat 2024 ve 29 Şubat 2024 tarihleri arasında 400 engelli birey için E-KPSS başvuru işlemi, 6 Mayıs 2024 ve 21 Mayıs 2024 tarihleri arasında ise 102 engelli bireyin kura usulü ile yapılacak atama için başvuru işlemi alındı. E-KPSS sonucuna göre engelli bireylerin tercihlerine yönelik, yönlendirme ve rehberlik yapılacaktır. Kura usulü ile yapılacak atamalar için tercih sürecinde engelli bireylere yönlendirme ve rehberlik yapılacak” şeklinde konuştu.
İlk korumalı işyeri
Kentteki ilk korumalı işyerinin Gülümseyen Kafe olduğunu ifade eden Aykut, “Kentteki Down Sendromlu bireylerin çalışacağı ‘Gülümseyen Kafe’ isimli iş yeri için Korumalı İş Yeri statüsü almak üzere Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına yapılan denetim sonucunda Korumalı İş Yeri Statüsü Belgesi verildi ”dedi.
Ali Kaya/ Pusula
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.