
Erzurum'da Kış Saha Tatbikatı
Kış Saha Tatbikatı, Erzurum’da devam ediyor. 2025 yılı EİT Turizm Başkenti seçilen Erzurum’da gerçekleştirilen tatbikatta, yoğun kar yağışı ve aşırı kış şartlarında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklar test ediliyor.
Gazete Güncel- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde yürütülen tatbikatta, çığ altında kalan kişilerin arama-kurtarma çalışmaları, medikal müdahaleler, buzlanma ve enerji kesintisi gibi kış şartlarının beraberinde getirdiği risklere karşı uygulamalar gerçekleştirildi.
Tatbikata AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, Afetlere Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, EİT Koordinatörü Muharrem Çığlık, AFAD İl Müdürü Selahattin Karslı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Engin Avcı, kurum müdürleri, kurum amirleri ve STK temsilcileri katıldı
Tatbikatta yer alan ekipler; çığ altında kalanları arama köpekleri, tespit cihazları ve sondalarla aradı. Medikal kurtarma ve tıbbi yardım operasyonlarının düzenlendiği tatbikatta iletişim hatlarının onarımı ve teknik altyapının iyileştirilmesi sağlandı. Teleferikte mahsur kalanları kurtarma, hava araçlarıyla keşif ve tahliye, karla kapanan yolları açma gibi uygulamaların yürütüldüğü tatbikat Palandöken 2 Kayak Merkezi’nde gerçekleştirildi.
833 personel, 4 helikopter ve 8 drone görevde
5-7 Mart 2025 tarihleri arasında sürecek tatbikata toplam 833 personel, 161 araç, 4 helikopter, 1 insansız hava aracı (İHA), 8 drone ve 2 K9 timi katıldı. Yerli ve yabancı ekiplerin iş birliğiyle yürütülen çalışmalar, bölgedeki afet müdahale kapasitesinin artırılması açısından büyük önem taşıyor.
Yetkililer, tatbikatın afetlere hazırlık konusunda kritik bir rol oynadığını belirterek, bu tür organizasyonların olası acil durumlarda hayat kurtarıcı olabileceğine dikkat çekti. Tatbikat, Erzurum’un sert kış koşullarında meydana gelebilecek olası afetlere karşı alınacak önlemlerin daha etkin hale getirilmesini hedefliyor.
Afete hazır olmak zorundayız
Tatbikat sonrası AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan açıklamalarda bulundu. Pehlivan şunları söyledi; “Dünya ve ülkemiz çeşitli afetlere maruz kalıyor. Coğrafi şartlardaki değişikliler meteorolojik şartlardaki değişiklikler çeşitli afet türlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor . Ülkemiz de afetlerin yoğun yaşandığı ülkelerden birisi. Bölgeden bölgeye illerden illere değişik afet türlerini yaşıyoruz. Bu afet türlerine yönelik de hazırlıklar yapmamız gerekiyor. Bu hazırlıkları ülkemiz genelinde AFAD başkanlığımız koordine ediyor. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) var. Yaşanan afetlerden elde edilen tecrübeler ve yapılan öngörüler çerçevesinde TAMP planları hem ülke düzeyinde hem de il düzeyinde gerçekleştiriliyor. Planlar içerisinde 25 afet çalışma grubu var. İller düzeyinde de 23 afet çalışma grubu var. Ayrıca ana destek ortaklarımız ve destek gruplarımız var. Bu gruplar içerisinde başta bakanlıklarımız olmak üzere ilgili kurum kuruluşlar ve sivil toplum teşkilatları yer alıyor. AFAD başkanlığı olarak görevimiz afetlere hazırlıklı olunmasını sağlamak bu konuda ilgili kurum kuruluşları koordine etmek.
Risk azaltma planları çerçevesinde bu çalışmaları yapıyoruz. Zaman zaman da bugün olduğu gibi bütün bu planların tatbik edilmesini, tatbik edilmesi suretiyle de o plan dâhilinde görevli sorumlu kurum kuruluş personel ve ekiplerin reflekslerinin ölçülmesini arzu ediyoruz. Bugün tam da yaptığımız bu. Çok geniş katılımlı bir tatbikat gerçekleştirdik. Elbette ki en büyük duamız afetlerin yaşanmaması. Ama bunu da biliyoruz ki dünyanın da ülkemizin de gerçeği afetler yaşanıyor. Hazırlıklı olmak zorundayız. Hem afet öncesi hem afet sonrası çalışmaların yürütülmesi önem arz ediyor. Tüm ekipleri tebrik ediyorum. Gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştirdik.”
Manolya Bulut/ Pusula
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.