1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da şap alarmı! Şehir karantinaya alındı
Erzurum'da şap alarmı! Şehir karantinaya alındı

Erzurum'da şap alarmı! Şehir karantinaya alındı

Erzurum’da 17 hayvanda görülen şap virüsü nedeniyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan haraketliliği durdurularak, hayvan pazarları kapatıldı. Tüm şehir karantina altına alınırken sürenin Cuma günü sona ereceği açıklandı.

A+A-

Gazete Güncel- Türkiye’nin farklı illerinde hayvanlarda görülen SAT-2 tipi şap hastalığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı çerçevesinde, ülke genelinde bazı noktalar ve hayvan pazarları kapatıldı. Erzincan’da bazı hayvanlarda şap hastalığının görülmesi üzerine gözler Erzurum’da Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı’na çevrildi.

Bu kapsamda Erzurum’da Avrupa’nın en büyük hayvan pazarı olan Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı ve bazı bölgeler SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle karantina altına alındı. Diğer illere yapılacak olan hayvan sevkiyatları da virüs nedeniyle durduruldu. Tüm şehir karantinaya alınırken şap virüsünün 17 hayvanda çıktığı belirtildi. Alınan tedbirler doğrultusunda ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklandı.

Hayvan pazarı kapatıldı

Erzurum genelinde 17 hayvanda şap virüsüne rastladıklarını ifade eden erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, konuya dair şöyle konuştu: “Aralık ayının ortasında hayvan pazarında şap hastalığına denk geldik ve numunelerimizi aldık. 17 Aralık itibariyle tüm şehre yayılmaması için karantina altına alarak hayvan hareketliliğini durdurduk. Şu an sahadan aldığımız izlenimler hastalığın olmadığı yönünde. Şapın karantina süresi 1 ay ve biz de bu süreyi hastalık kalmadığı için Cuma günü tamamlamış olacağız. Bu süre zarfında 17 farklı hayvanımızda hastalık tespit ettik. Bizim tespit ettiklerimizin hepsi büyükbaştı ve herhangi bir ölüm bildirimine rastlamadık. Özelikle Palandöken ve Aziziye bölgelerimizde şap yoğunluğuna rastladık ve önüne geçtik”

“Aşı çalışmaları devam ediyor”

Sahada devam eden aşı çalışmalarına da değinen Kenger, şap virüsünde aşılamanın önemine dikkat çekerek, “Genel olarak sahada yüzde 85 oranında aşılama yaptık. Bu oran kritik bir öneme sahip ve sürü bağışıklığı kazandırılıyor. Bu aşılama sayesinde sürüyü muhafaza etmiş oluyoruz. Kampanyamız başarılı geçti diyebiliriz” dedi.

Şeyma TAHİR/ Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.