1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da Tarihi mekanlara hayvan bağladılar
Erzurum'da Tarihi mekanlara hayvan bağladılar

Erzurum'da Tarihi mekanlara hayvan bağladılar

Osmanlı Rus savaşına sahne olan ve kahramanlık destanlarının yazılarak şehit kanları ile sulanan Aziziye Tablalarına inekleri, milyonlarca lira harcanarak restore edilen tarihi Oltu Rus Kilisesine ise eşekleri bağladılar.

A+A-

Gazete Güncel- Binlerce yıllık medeniyete ev sahipliği yapan Erzurum’da bazı tarihi eserler içler acısı durumda. Ekonomi İşbirliği Teşkilatı tarafından 2025 Turizm Başkenti ilan edilen kentte hazırlıklar sürerken kameralara yansıyan görüntüler, ecdadın kemiklerini sızlatıyor.

Doğu’nun Çanakkale’si kabul edilen ve 93 harbinde şiddetli çatışmalara sahne olan Aziziye ve Mecidiye Tabyaları, şu günlerde içler acısı bir görüntüye sahne oldu. Geçtiğimiz yıllarda madde bağımlılarının mekanı olan tarihi tablayalar, sahipsizlik nedeniyle bu kez büyükbaş hayvanların gölgelendiği ahır görüntüsüne ev sahipliği yaptı.

Büyükbaş hayvanlara ahır oldu!

Her karış toprağı şehit kanları ile sulanmış Aziziye ve Mecidiye Tabyalarının bulunduğu 387 hektar büyüklüğündeki alan, Bakanlar Kurulunun 2009 yılı 15016 sayılı Kararı ile Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı olarak ilan edildi. Bu tarihten sonra müze statüsüne alınan tarihi mekanlara girişler ücretlendirildi.

Ancak her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan tabyalarda çobanların hayvanlarını otlattığı ortaya çıktı. Rezalete tabyaları ziyaret eden yerli turistler şahit oldu. Geçmişte yatakhane olarak kullanılan alana giren vatandaşlar, karşılarında yatan inekleri görünce neye uğradıklarını şaşırdı. O anları kayda alanlar, sosyal medya hesaplarından adeta isyan etti.

Çobana bedava turistte ücretli!

Çevresinin sit alanı olmasına rağmen göçerler başta olmak üzere çobanların sürüleriyle birlikte uğrak noktası haline gelen tarihi mekanlara girişler; bisiklet 20 TL, otomobil 70 TL minibüs 200 TL, Midibüs 350 TL, Otobüs için ödeyeceğiz bedel ise 700 TL.

Milyonlarca lira harcandı eşek bağlandı!

Skandal görüntülerin yaşandığı bir diğer adres ise Erzurum’un Oltu ilçesi oldu. 2017 yılında milyonlarca lira harcanarak aslına uygun restore edilen tarihi Oltu Rus Kilisesi, kaderine terk edildi. Turizme kazandırılması beklenen kilisenin kapısı açılmayınca köylüler pencerelerine eşeklerini bağladı.

KUDAKA destekledi

Rus Mimar Mihayloviç Verjbitsky tarafından 19. yüzyıl mimarisiyle inşa edilen, 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı ile 1917 Bolşevik Devrimi arasındaki 40 yıllık süre zarfında yapıldığı tahmin edilen kilise için Okay Memiş’in valiliği döneminde proje hazırlandı.

Valilik, kaymakamlık ve belediye tarafından hazırlanan restorasyon projesine, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) destek verdi.  Sosyal Altyapının ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı'yla bakım ve onarıma alınan Oltu Rus Kilisesi için 3 milyon 200 bin lira harcandı. Ancak kış turizminin önemli merkezlerinden Erzurum'u tercih edecek Rus turistlerin uğrak noktası olması beklenen kilise, kaderine terk edildi. 2023 yılında aslına uygun olarak yapılan tarihi yapının çevre düzenlenmesi yapılmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde bulunan Oltu Rus Kilisesi, turizme kazandırıldı ama kapılarını turistlere hiç açmadı.

Penceresine eşek bağladılar

Milyonlarca lira harcanarak yapılan kilise şu günlerde yöre insanlarının eşeklerine ev sahipliği yapıyor. İlgilenen kimse olmadığı için tarihi binanın penceresine eşekler bağladı. Peri Bacaları ve Oltu Kalesi gibi turistik destinasyona sahip bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan kilisedeki bu görüntü tepkilerin hedefi oldu.

Vali gitti proje bitti!

Kilisenin restore edilmesinden mutlu olan Oltulu vatandaşlar, yaşananlara tepki gösterdi. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisttin ilçeyi ziyaret ettiğini dile getiren vatandaşlar “ Vali gitti proje bitti. Kimse ilgilenmedi, kapıları açılmadı. Bölgeyi ziyaret eden turistler gelip önünde fotoğraf çekiliyor. Sahipsiz olduğu için köylüler hayvanlarını bağlıyor. Yazık günah, o kadar para harcandı. Milletin parası heba olmasın” diye konuştular.

Yaşanan her iki olay kentte turizme ve tarihi mekanlara verilen değeri ortaya koyarken, 2025’e kadar daha nasıl skandalların yaşanacağı merak konusu oldu.

Sevda Güneş/Pusula Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.