Erzurum'da yerli otomobil bilmecesi!
Türkiye'nin, milli ve yerli otomobilini üretmesi yönündeki altyapı çalışmaları kapsamında şarj ünitelerini yapmak için Erzurum'da geçici yer ve Ar-Ge çalışma alanı tahsisi yapılırken, Zorlu Holding ise Çinli GSR ile batarya üreteceğini açıkladı.
Erzurum Güncel- Yerli otomobil üretimi Erzurumlunun kafasını karıştırmaya devam ediyor. AK parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, ısrarlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Ilıcalı, GERSAN'ın, yerli araçların şarj ünitelerini Erzurum'da üreteceğini iddia etti. Aynı gün bir Açıklama ise Zorlu Holdingten geldi. 25 bin MW kapasiteli batarya fabrikası ile ilk etapta 500 bin elektrikli araç için batarya üretmeyi hedefleyen Zorlu Holding, bu alanda dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alan Çinli GSR Capital ile bir ortaklık anlaşması imzaladı. Üretime kendi tehsislerinde yapacağını açıkladı.
MİLLETVEKİLİ ILICALI,:Yerli Otomobillerin Şarj Ünitesi Erzurum'da Üretilecek...
Türkiye'nin, milli ve yerli otomobilini üretmesi yönündeki altyapı çalışmaları kapsamında şarj ünitelerini yapmak için Erzurum'da geçici yer ve Ar-Ge çalışma alanı tahsisi yapıldı.
GERSAN AŞ tarafından yapılacak şarj üniteleri için Erzurum'un Aziziye ilçesinde geçici yer tahsis edildi. AK Parti Erzurum Milletvekili Ilıcalı, "Böyle bir yeri de hemen kısa süreli kiralayıp, üretime başlayarak valiliğin tahsis edeceği yeni yer ile de uzun vadeli projelerini yapacaklar. Büyük bir yatırım ve istihdama büyük bir katkısı olacak" dedi
GEÇİCİ YERDE İNCELEMELER YAPILDI
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ve GERSAN Elektrik AŞ Yatırım Koordinatörü Ersan Temur, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ve ilgili kurumların da katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonrası Aziziye ilçesindeki 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde belirlenen geçici yerde inceleme yaparak, ilgililerden bilgi aldı.
ŞARJ ÜNİTELERİ ERZURUM'DA ÜRETİLECEK
Ilıcalı, gazetecilere yaptığı açıklamada, çok önemli ve anlamlı bir günü yaşadıklarını belirterek, GERSAN'ın, yerli araçların şarj ünitelerini Erzurum'da üreteceğini anımsattı.
"YER TAHSİSİ YAPTIK"
Şirketin elektrikli araçlar konusunda dünyanın önemli firmaları arasında bulunan TESLA'nın Türkiye'deki taşeron üreticisi olduğunu aktaran Ilıcalı şöyle konuştu: Bu firmamız bu üniteleri Erzurum'da üreteceğini borsaya bildirdi. Firma yetkilileri Erzurum'a geldi ve valilikte oldukça güzel bir toplantı yaptık. Bugün de hemen ilk adımı atmak için 1. Organize Sanayi Bölgemizde yer tahsisi yaptık.
İSTİHDAMA BÜYÜK KATKISI OLACAK
Hemen başlamak istiyorlar. Böyle bir yeri de hemen kısa süreli kiralayıp, üretime başlayarak valiliğin tahsis edeceği yeni yer ile de uzun vadeli projelerini yapacaklar. Büyük bir yatırım ve istihdama büyük bir katkısı olacak.
Ersan Temur da şirket olarak TESLA ile yapmış oldukları stratejik ortaklık neticesinde araç şarj ünitelerini yapmayı kararlaştırdıklarını dile getirdi.
"30 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA BAŞLAYACAĞIZ"
Bunu 9 ay önce borsaya bildirdiklerini dile getiren Temur, "Fakat yer temini noktasında düşüncelerimiz vardı. Daha sonra Mustafa Ilıcalı hocamızın ısrarı üzerine Erzurum'da yatırım yapma ve istihdam oluşturma noktasında böyle bir karar aldık. Şirketimiz kendi bünyesindeki birkaç firmaya dağıtacak bu yatırımı. Erzurum'da 150-200 kişinin istihdamı ve 30 milyon dolarlık bir yatırımla başlayacağız. Bu yatırımı daha sonra genişletmeyi amaçlıyoruz. Sadece şarj ünitesi burası için az gözüküyor. Yatırımın boyutunu verilecek desteklerle genişletmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
Ilıcalı ve Temur, çalışmalarını yapabilmek için Atatürk Üniversitesine Ar-Ge başvurusu yaptı.
Zorlu Holding, Çinli GSR ile batarya üretecek
Yerli otomobil üretimi için belirlenen 5 ‘babayiğit’ şirket arasında yer alan Zorlu Holding’e bağlı Vestel, iki alanda yapılacak oplam 4.5 milyar dolarlık yatırımla yerli batarya üretimine hazırlanan Zorlu Holding, 2023’te 500 bin elektrikli araçla 6 milyar dolarlık gelir hedefliyor.
4.5 milyar dolarlık yatırımla, elektrikli araçlarda kullanılacak batarya üretimine başlayacak. Bu yıl temeli atılacak projeleri 2023'te tamamlayarak 25 bin MW kapasiteli batarya fabrikası ile ilk etapta 500 bin elektrikli araç için batarya üretmeyi hedefleyen Zorlu Holding, bu alanda dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alan Çinli GSR Capital ile bir ortaklık anlaşması imzaladı. İki şirket, toplam yatırım maliyetini yüzde 50 ortaklık kapsamında yarı yarıya üstlenecek. Bu yıl başlaması planlanan ve 5 yıl sonra tamamlanacak fabrika ve maden yatırımları ile 6 milyar dolarlık gelir, 4 bin kişilik istihdam ve 1.000 kişilik bir Ar-Ge merkezini hayata geçirilmesi planlanıyor.
YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR
Dün İstanbul'da düzenlenen basın toplantısı ile ortaklık kararını duyuran iki şirketin üst düzey yöneticileri, yeni yatırımı yeni bir çağın başlangıcı olarak tanımladı. “Bazı ürünler vardır ki yeni çağın başlangıcı oluyor . Akıllı telefonlar ve internet gibi bugün anlatacaklarımız da yeni çağın ilk adımı olacaktır. Öyle bir yatırım yapıyoruz ki bunun etrafında bambaşka yeni teknoloji ve yeni yatırımlar da olacak. Ana sanayi olarak bunun öncüsü oluyoruz” ifadeleri ile yatırımın çapını anlatan Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, her ne kadar projenin yerli otomobil özelinde hayata geçirmediklerine işaret etse de batarya satılacak 500 bin araç içinde üretime geçmesi beklenen yerli otomobilin de olabileceğini kaydetti. Yüngül, bu yatırım ile Türkiye'nin pil üretimi alanında dünyada sayılı, Avrupa ise tek büyük üretici konumuna yükseleceğini dile getirdi.
FABRİKA KURACAK
Yaklaşık 3 yıldır yerli pil üretimi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Ömer Yüngül, iki aşamalı bir yatırım sürecinden geçileceğini dile getirdi. Yüngül, Zorlu Grubu bünyesinde devam eden ve bataryaların hammaddesini oluşturan nikel kobalt üretimini de 10 bin tondan 40 bin tona çıkaracaklarını anlattı. Yüngül, “Vestel Şirketler Grubu ile ortak olacak Çinli GSR Capital ile birlikte 25 bin MW kapasiteye sahip bir pil tesisi kuracağız. 2023'te tamamlanacak ve 2.5 milyar dolarlık yatırım olacak bu yatırımın ardından 5 milyar dolarlık satış olacak” dedi. GSR Capital Eş Başkanı Jianghua Su bu yatırımın ardından gelecek 5 yıl içinde Türkiye'nin yeni elektrikli teknoloji alanında dünyada söz sahibi olacağını anlattı.
AVRUPA'YA BATARYA SATACAK
Bataryalarda yerli otomobil dışında dünya elektrikli araç pazarının da hedeflendiğini kaydeden Ömer Yüngül, yakın dönemde İsveç, Norveç ve Hollanda'nın sadece elektrikli arabaları piyasaya sürmeye hazırlandığını ve 500 bin araç hedeflerini 2030'da 3'e katlayabileceklerini dile getirdi. “Dünyada elektrikli araçlara baktığımızda en fazla gelişme Çin'de oluyor. Çin'in en önde gelen firmaları ortaklarımız. Avrupa'da henüz bir pil yatırımı da yok. Yerli piyasada da otomobiller dışında otobüsler ve kamyonlar da dönüşecek” diye konuşan Yüngül, bugünden itibaren Avrupa'daki küçük veya büyük batarya ihtiyacı olan şirketlerle görüşmelere başlayacaklarını anlattı. Yüngül, projenin ikinci fazı olarak otomobil, 3'üncü fazında ise yenilenebilir enerji faaliyetleri doğrultusunda evlere kadar olan zincirde, enerji depolamasına ihtiyaç duyulan tüm alanlara teknoloji sağlamış olacaklarını sözlerine ekledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.