Erzurum'da Zirvelerdeki Göçerlere Ev Konforu
Erzurum'da, hayvanlarını yaz döneminde otlatmak için yüksek rakımlı meralara getiren göçerler için meralara sıcak suyun bulunduğu duş ve tuvalet kabinleri kuruldu.
Erzurum Güncel- Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) finansman desteğiyle yürüttüğü Bitkisel Üretim Alt Yapısının Geliştirilmesi Projesi kapsamında, yaz döneminde hayvanlarını otlattıkları meralarda yaşamlarını sürdüren göçerlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çalışma başlatıldı.
Bu amaçla mera alanlarına güneş enerjisi sistemiyle sıcak su temin edilen duş ve tuvalet kabinleri yerleştirildi.
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde yaklaşık 138 dekarlık mera alanında ıslah çalışmalarının yanı sıra göçerlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda proje uyguladıklarını ifade etti.
DAP desteğiyle 2018 yılında hayata geçirilen projeyle göçerlerin hayat standartlarının yükseltildiğini dile getiren Akar, "Erzurum'a Elazığ ve Şanlıurfa'nın yanı sıra güney illerden göçerler geliyor. Proje sayesinde merada tuvaletin yanı sıra sıcak suya sahip banyo kabini ile banyo ihtiyacını karşılıyoruz. Pilot olarak projenin başlangıcını yaptık." dedi.
Akar, il genelinde bulunan meralarda yoğun şekilde hayvan yetiştiriciliği yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Mera ve yaylalarımızda kapasiteli sürdürülebilir hayvancılık yapan vatandaşlarımız var. Merada hayvancılık yapan göçerlerimizin yaşam standartlarını ve koşullarını iyileştirmek çok önemlidir. Yani merada bir lavabo ihtiyacı çok basit görülebilir ama en önemli ihtiyaçlardan birisidir. Göçerlerin dağ başında sıcak suyla banyo ihtiyacını karşılama imkanı yoktur. Bu proje aslında küçük gibi görünebilir ama çok önemli. Vatandaşlarımızdan aldığımız geri dönüş ise çok memnun verici. Göçerler bu çalışmalara gözü gibi bakıyor."
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir de bölgede en önemli sektörün hayvancılık olduğunu ve bunun mera alanlarına dayanılarak yapıldığını söyledi.
Mera alanlarının fiziki altyapısının iyileştirilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Demir, merada yaşayanların en büyük talebinin her zaman tuvalet, banyo ve hayvanlar için suluk olduğunu, projenin bunu karşıladığını söyledi.
Elazığ'dan göçer olarak gelen besicilerden Hüseyin Polatcan da yapılan hizmet için minnettar olduklarını dile getirdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.