1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Erzurumlu sporcu tarihe geçti
Erzurumlu sporcu tarihe geçti

Erzurumlu sporcu tarihe geçti

Erzurumlu Milli Sporcu İbrahim Bölükbaşı, iki farklı branşta hem Olimpiyat hem Paralimpik mücadelesi veren dünyadaki tek sporcu unvanını elde etti.

A+A-

Gazete Güncel- Erzurumlu milli sporcu İbrahim Bölükbaşı, iki farklı branşta hem olimpiyat, hem de paralimpik oyunlarında mücadele eden tek sporcu olarak tarihe geçti.

Paris’te altın geldi

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda judoda erkekler +90 kilo J2 kategorisinde altın madalya kazanan İbrahim Bölükbaşı, daha önce güreşte katıldığı olimpiyatlarda alamadığı madalyanın gururunu yaşıyor. Paris'teki final maçında son Avrupa Şampiyonu, Tokyo 2020'de gümüş madalya alan Revaz Chikoidze ile karşılaşan Bölükbaşı, Gürcü rakibini 1-0 yenerek paralimpik oyunları tarihinde Türkiye'nin judodaki ilk altın madalyasını elde etti.

Güreşçi aileden Judocu

Ailesi ve akrabalarının birçoğu da güreşçi olan ve bu sebeple 9 yaşında güreşe başlayan Bölükbaşı, daha önce bu branşta katıldığı uluslararası birçok müsabakada şampiyonluklar kazandı ancak olimpiyatlarda istediği madalyayı alamadı.

Ardından judoya da başlayan Bölükbaşı, antrenörünün ikisinden birini tercih etmesini söylemesi üzerine 25 yıllık sporculuk hayatına judoda kariyerine devam etme kararı aldı.

Judoda da çeşitli başarılara imza atan milli sporcu, geçirdiği sakatlığın ardından sıkı çalıştığı Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda hedefine ulaşarak, Türkiye'nin judo tarihine adını yazdırmayı başardı.

Bölükbaşı’nın başarıları

İki farklı branşta hem olimpiyatlarda hem de paralimpik oyunlarında yer alarak ülkesini temsil eden dünyadaki tek sporcu olan Bölükbaşı, güreşte alamadığı altın madalyaya judoda ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Avrupa ve dünya şampiyonaları sonrasında Londra 2012 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda beşinci. 2014'te dünya üçüncüsü oldu ve 2016 olimpiyatları için vize aldı. 2015'te yine güreşte devam ederek Avrupa ve dünya şampiyonalarına katıldı. İkisinde de 5. oldu. Sonrasında güreşte de olimpiyat vizesi aldı.  Rio 2016'da ise hem olimpiyat hem de paralimpik oyunlarda yer alan milli sporcu, olimpiyatlarda serbest güreşte ay-yıldızlı formayı giydi.  Olimpiyatta madalya alamayan, paralimpik oyunlarda da 2016'da 7. olan milli sporcu, geçirdiği sakatlık nedeniyle bir süre spora ara verdi. Tokyo 2020'ye gidemeyen Bölükbaşı ayrıca, yağlı güreşte Kızıldağ Karakucak Güreşleri'ni üst üste 3 kez kazanıp altın kemer sahibi  oldu.

Bölükbaşı kariyerinin en büyük başarılarından birini Paris 2024'te altın madalya alarak elde etti. Ankara ASKİspor’da spor hayatını devam eden  görme engelli milli sporcu İbrahim Bölükbaşı, 2024 yaz olimpiyat oyunlarında da Türkiye'yi temsil etmişti.

İrfan TARAKÇIOĞLU-Pusula Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.