Erzurumlu ustadan göğüs kabartan başarı: Ödülünü Cumhurbaşkanından aldı
Erzurumlu tespih yapım ustası Bünyamin Korucu “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü’ne” layık görüldü. Korucu, ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı.
Gazete Güncel- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet ve Kongre Merkezinde 2024 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül töreni gerçekleştirildi. Erzurumlu Oltu taşı tespih zanaatkârı Bünyamin Korucu “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü’nün sahibi oldu. Ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden alan Korucu’yu İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer yalnız bırakmadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin farklı köşelerinde sanatlarını icra eden, kültür ve medeniyet mirasını yarınlara taşıyan tüm sanatçılara ve ustalara teşekkür ederek yaptığı konuşmanın ardından Yaşayan İnsan Hazineleri Ödüllerini sahiplerine takdim etti.
Ödüle layık görülen diğer sanatçı ve ustalar ise şu şekilde;
Hat sanatçısı Mehmet Özçay, Minyatür ve tezhip sanatçısı Dürdane Ünver, Nakkaş Nilgün Gencer, İpek Hereke Dokuma Ustası Nuray Kıvanç, Çömlek Ustası Ahmet Taşhomcu, Buldan Bezi Dokuma Ustası Selahattin Kaçanoğlu, Sim Sırma Nakış İşleme Ustası Nur Dikilitaş, Ahşap Oyma Ustası Osman Nergiz, Geleneksel Kapı ve Kapı Süsleme Ustası Şerif Mehmet Akgün, Taş İşleme ve Model Yapım Ustası Dursun Köroğlu, Karagöz Ustası Recep Şinasi Çelikkol, Keçe Sanatçısı Celalettin Berberoğlu, Çini ve Seramik Sanatçısı Adil Can Güven, Geleneksel Müzik ve Delbek İcracısı Gülay Diri, Mahya Ustası Kahraman Yıldız, Sıcak Demir Ustası Yusuf Bayyiğit, Sedefkâr Altın Gümüş Kakma Ustası Mehmet Zeki Kuşoğlu, Tespih Yapım Ustası Bünyamin Korucu, Hadim Bezi Dokuma Ustası Müjgan Akdemir, Tulum İcrası Remzi Bekar, Geleneksel tığ ve şiş örme ustası Asime Koşal, Metal işçiliği ile geleneksel Kapı Süsleme Ustası Hüseyin Şahin Özdemir, Baston ustası Cumali Birol, Talika ustası Özcan Abacı,Kutnu dokuma ustası Abdulkadir Mekki.
Erzurumlu Tespih Ustası Bünyamin Korucu Kimdir?
1956 yılında Erzurum'da doğan Bünyamin Korucu, ilk, orta, lise ve üniversite eğitimini bu şehirde tamamlar. Mezuniyetinden sonra öğretmenlik yapmaya başlar. Tespihle tanışıklığı da bu yıllara rastlamaktadır. O yıllarda tespih satmak için Erzurum'a gelip-giden Mahmut Özçay' la tanışır. Öğretmenlik vazifesi fazla sürmez ve bir yıl çalıştıktan sonra bu görevi bırakır. Evinde amatörce Oltu taşından tespihler yapar. Mahmut Özçay yine bir Erzurum seyahati sırasında İstanbul'da yaptıramadığı Oltu taşı tespihi, Bünyamin Usta'ya yapması için sipariş eder. Usta, özenerek Oltu taşından bir tespih yapar. Bu tespih, ustanın meslek hayatında dönüm noktasıdır. Yaptığı tespih çok beğenilir, siparişler artar. Usta, İstanbul’a gitmeye karar verir. 1983 yılında İstanbul’a gidip Kapalıçarşı esnaflarından Hacı Cemil ile tanışarak sipariş tespihler yapar. İlk olarak eski tespihleri düzeltir. Takdir gördükçe şevki artar. Daha sonra fildişi, kehribar ve kuka malzemelerden tespihler yaparak meslek hayatını devam ettirir. Bütün sanatçılarda derin izler bırakan İstanbul, Bünyamin Usta'yı da mezar taşlarıyla etkiler. Usta, Osmanlı mezar taşlarında gördüğü motiflerden ilham alarak bunları imamelere uygular. Ancak, İstanbul macerası kısa sürer. Burada yaklaşık iki yıl kaldıktan sonra tekrar Erzurum'a döner. 1986 yılında, tarihi Rüstem Paşa Çarşısında bir dükkân açar. İstanbul'dan gelen siparişleri burada yapmaya devam eder. Sürekli kendini geliştirir. Yaklaşık yirmi yıllık meslek hayatı boyunca hemen hemen her malzemeden, iki bin civarında tespih yapar. Özellikle işlenmesi çok zor bir malzeme olan Oltu taşı tespihlerinin imamelerine bile işlemeler yapmıştır. Bu, ustanın tespihte ne kadar mahir olduğunun en iyi göstergesidir. En çok severek yaptığı tespihler, yapımında ve sonrasında özellikle güzel kokan ağaç tespihlerdir. Bünyamin Usta, tespih yapmayı kendi kendine öğrenmiş ve birçok tespih ustası tarafından takdir görmüştür.
Nesrin DEMİR/ Pusula
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.