Erzurumlular bedelli askerlik istiyor
Oğlunun yemin töreni için Amasya'ya giden Erzurumspor’un efsane başkanlarından Hamza Cimilli, doğuda bedelli askerlik için temel eğitim birliğinin olmadığını hatırlatarak, "Söz konusu birliğin Erzurum'da kurulması ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır" dedİ
Gazete Güncel- Doğu Anadolu Bölgesi’nin merkezi konumunda bulunan, eğitim, sağlık ve turizm şehri olma kimliğinin yanı sıra; tarih boyunca askeri anlamda hep stratejik konumunu muhafaza etmiş bir şehir olan Erzurum’da vatandaşlar, zamanla sayısı azalan askeri birliklere artık yenilerinin eklenmesini istiyor.
Cumhuriyetin döneminde 3. Ordu’ya bağlı 9. Kolordu Komutanlığı’nın varlığının Erzurum'un askeri açıdan stratejik konumunu teyit ettiğini dile getiren Erzurumlu vatandaşlar, özellikle son 20 yılda il genelindeki askeri birliklerinin sayılarının azalmasının şehri sosyoekonomik anlamda geriye götürdüğü görüşünde...
Aşkale’deki 4. Zırhlı Tugayı, Kandilli’deki 6. Zırhlı Tugayı ve Aziziye ilçesindeki 482. Ulaştırma Hafif Oto Taburu’nun Erzurum’dan başka yerlere giden askeri birlikler arasında sayılabilecek birkaç örnek olduğunu ifade eden vatandaşlar, artık kapanan bu askeri birliklerin yerini dolduracak, Erzurum’a ekonomik ve sosyal anlamda canlılık kazandıracak yeni birliklerin konuşlandırılması gerektiğini belirterek, siyasilerin ve STK temsilcilerinin harekete geçmesi gerektiğini vurguladılar.
Kent ekonomisini canlandırır
Geçtiğimiz günlerde bedelli askerlik yapan oğlu Mert Cimilli'nin yemin töreni için Amasya’ya giden, Erzurumspor’un eski kulüp başkanlarından iş insanı Hamza Cimilli, bu konuya dikkat çeken isimlerden birisi oldu.
Türkiye’nin belli başlı şehirlerinde bedelli askerlik için temel eğitim birliklerinin oluşturulduğunu ifade eden Cimilli, Erzurum’un da bu şehirlerden birisi olması için hiçbir engel bulunmadığını dile getirdi.
Askeri eğitimin verildiği birliklerde düzenlenen yemin törenlerinin, bulundukları şehirlere gözle görülür bir canlılık kattığına ve bu törenlerin şehrin ekonomisine ciddi bir girdi sağladığına tanıklık ettiğini kaydeden Cimilli, “Geçmiş yıllarda Erzurum’daki askeri birliklerin şehrimizin ekonomisine ve sosyal hayatına ne derece katkı sağladığı, belirli bir yaşta olan tüm hemşehrilerimizin malumudur. Ancak bazı askeri birliklerin yıllar içerisinde lağvedilmesi veya başka şehirlere nakledilmesi ilimizde ticaret ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeleri olumsuz yönde etkiledi. Erzurum’daki askeri varlığın yeniden eski günlerine dönmesi, günümüzün zor ekonomik şartlarında ayakta kalma mücadelesinde umudunu, mevcut nüfus varlığına ve üniversite öğrencilerine bağlayan ticarethaneler ve hizmet sektörü için hayati önem taşımaktadır. Her ay 5 bin kişi bedelli askerlik için Amasya ilimize geliyor. Söz konusu askerlerin aileleri ile birlikte sayı 20 bini geçiyor. Şehre milyonlarca lira ekonomik katkı sağlayan bedelli askerlik müessesesinde oteller, hizmet sektörü, akaryakıt istasyonları, alışveriş merkezleri canlanıyor" dedi.
Siyasilerimiz konuyu sahiplenmeli
Bu anlamda Erzurum’da bedelli askerlik için temel eğitim birliğinin ihdas edilmesinin şehre değer katacağa dikkati çeken Cimilli şunları söyledi; " Erzurum Osmanlı döneminden beri stratejik konumu itibari ile askeri birliklerin konuşlandırıldığı bir merkez olmuştur. Vatanına milletine bağlılığı ile bilinen Erzurumlular, geçmişten beri askere, Mehmetçiğe özel bir sempati duymuştur. Burada askerlik yapan gençleri kendi evlatları gibi gören Dadaşlar, onlara her türlü kolaylığı gösterme gayretindedir. Şehrimizin tüm siyasilerinin bu konuda duyarlı olmalarını ve gerekli girişimlerde bulunmalarını talep ediyorum. Bu konuda görüştüğümüz AK Parti Erzurum Milletvekili Sayın Mehmet Emin Öz, geçmiş yıllarda girişimlerde bulunduklarını ancak sonuca ulaşamadıklarını dile getirerek bir kez daha Milli Savunma Bakanlığı nezdinde görüşme yapacağını belirtti. Ekonomiye canlılık katacak bu girişimin şehrin tüm siyasetçileri ve bürokratlarının sahiplenmesi gerekir."
Bedelli askerlik hizmeti
Ülkemizdeki askerlik sisteminde son yıllarda özellikle gençler arasında popüler hale gelen bedelli askerlik uygulaması, Türkiye’de askerlik hizmetini yerine getirmek için belirli şartlar altında ödeme yapan bireyler için sunuluyor.
Ancak, bedelli askerlik yerleri her yıl değişiklik gösteriyor ve bu yerler belirlenirken çeşitli kriterler göz önünde bulunduruluyor.
2024 yılı itibariyle, bedelli askerlik uygulamasını gerçekleştirmek isteyenlerin merak ettiği en önemli konulardan biri de bu hizmetin hangi illerde sunulduğudur.
Bedelli askerlik yapmak isteyenler, bu illerde bulunan askeri birliklerde eğitim alıyor. Her bir il için belirlenen askeri birliklerin sayısı ve altyapısı, talebe göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle, her il için belirli bir tahsisat yapılıyor.
TSK'nin personel ihtiyacına göre her yıl değişiklik göstermekle beraber 2024 yılı için belirlenen yerler; Amasya, Antalya, Aydın, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Erzincan, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Samsun, Sivas ve Tokat olabiliyor.
Milli Savunma Bakanlığı’nın web sitesinde bedelli askerlik celp ve sevk dönemiyle ilgili açıklama kısmında maddeler halinde şu ifadeler yer alıyor;
“1. Bedelli askerlikten yararlandırılacak yükümlü sayısı Genelkurmay Başkanlığı ile koordine edilerek Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilir. Bunların temel askerliklerini yapacakları birlikleri ile bu birliklerin kontenjanları Genelkurmay Başkanlığınca 31 Aralık tarihine kadar Milli Savunma Bakanlığına bildirilir.
2. İstekli sayısının bedelli askerlikten yararlandırılacak yükümlü sayısından fazla olması halinde yararlandırılacak olanlar Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen tarihlerde sınıflandırma kurulunca kura çekimi ve sınıflandırma işlemleri bir sonraki yılın ocak ayı içerisinde belirlenir. İstekli sayısının bedelli askerlikten yararlandırılacak yükümlü sayısından az olması halinde kuraya tabi tutulmaksızın tüm istekliler bedelli askerlik hizmetinden yararlandırılır.
3. Yükümlülerin kuvvet komutanlıklarına tahsisi, sınıflandırılması ve temel askerlik eğitimini alacakları birlik komutanlıklarına dağıtımı, kuraya tabi tutma işlemleri sınıflandırma kurulunca yapılır.
4. Yükümlülerin bedelli askerlikle ilgili celp ve sevk dönemi değişiklik talepleri, o yıl içerisindeki başka bir celp döneminde temel askerlik eğitimini tamamlamak istemesi şartıyla Asker Alma Genel Müdürlüğünce değerlendirilir.”
İhsan Senir/Pusula
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.