1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurumlunun buzla imtihanı
Erzurumlunun buzla imtihanı

Erzurumlunun buzla imtihanı

Erzurum’da yoğun kar yağışının ardından aşırı soğuk havanın da etkisiyle şehrin cadde ve sokaklarında yaşanan buzlanma, vatandaşlar için tam bir çileye dönüştü. Yeterli tuzlama çalışmasının yapılmadığı kent buz pistine döndü.

A+A-

Gazete Güncel- Erzurum’da kar yağışı yerini aşırı soğuklara bıraktı. Etkisini sürdüren Sibirya soğukları kentte hava sıcaklıklarını eksi 25’lere kadar düşürdü. Buzla kaplanan kaldırımlarda yürümeye çalışanlar ayakta durmak için adeta buzda dans yaptı. O tehlikeli anlar kameralara yansıdı.

Vatandaşlar şehir merkezinde kar yığınlarının temizlenmesi için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerinin tuzlama çalışmalarının yetersiz olduğunu söyledi.

 “İpteki cambaz gibi yürüyoruz” 

Buzlanmanın olduğu yerlerde düşmeden yürüyebilmek için kendilerine tutunacak bir yer arayan vatandaşlar, aldıkları tedbirlere rağmen zaman zaman kaçınılmaz sonu yaşıyor. Belediye ekiplerinin hem ana caddelerde hem de ara sokaklarda tuzlama çalışmalarına ağırlık vermesini isteyen vatandaşlar, “Artık evden veya işyerimizde çıkıp bir yere yaya olarak gitmeye korkar olduk. Dışarıya çıktığımızda bütün dikkatimizi adım atacağımız yere veriyoruz. Kısa bir mesafeye gidecek olsak da, düşüp bir yerimizi kıracağız korkusuyla büyük bir endişe yaşıyoruz. Kışın sokakta yürümek için bütün marifetlerimizi sergiliyoruz. İpteki cambaz gibi yolda yürüyoruz. ‘Coğrafya kaderdir’ denir. Bunu biliyoruz. Kar, kış ve soğuk da Erzurum’un kaderi, bunu da biliyoruz. Ama artık bu şehirde yaşayan insanlar için kış aylarında dışarda yürümek ve ayakta kalmak da bir sorun teşkil etmemeli. Belediyelerimiz çalışma yapıyor ama kar temizliği gibi buzlanmayı önleyecek tedbirlerin ciddiyetle ele alınması gerektiği kanaatindeyiz” diye konuştular.

Sosyal medya paylaşımlarına tepki

Konuyla ilgili düşüncelerini dile getiren bazı vatandaşlar ise buzda kayıp düşen insanlarla ilgili sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlara tepki göstererek, “Bu konunun espri yapılacak, gülünecek bir yanı yok. Buzda kayıp düşen, kolunu bacağını kıran bir insanın yaşadığı acıyı ancak onu yaşayan bilir. Bu tür paylaşımlar yapılacağına, yetkilileri göreve çağıracak, onları uyaracak ve tedbir almalarını sağlayacak paylaşımlar yapsalar daha doğru olacak.” dediler. 

Yaya geçitleri ve engelli rampalarına yapılan parklar

Vatandaşlar ayrıca, kışın araçlarını yaya kaldırımları ve engelli rampalarına parkeden sürücüler yüzünden de büyük zorluklar yaşadıklarını belirterek, “Yaya kaldırımlarında parkeden araç sürücüleri sebebiyle yolun farklı kısımlarını kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu da can güvenliğimizi tehlikeye sokuyor. Yasak olmasına rağmen kaldırımlardaki engelli rampalarının önüne araçlarını park eden sürücüler yüzünden de engelli vatandaşlarımız mağdur oluyor. Araç sürücüleri, biraz daha duyarlı olup, empati yaparak yaya ve araç trafiğini tehlikeye düşürecek bu tür davranışlardan kaçınmasını bekliyoruz” şeklinde düşüncelerini dile getirdiler.

Ortopedi uzmanından tavsiyeler

Kış ayları ile birlikte kayarak düşme vakalarında artış olduğunu belirten, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. M. Cenk Turgut, buzlu zeminlerde eller cepte yürünmemesi ve asla telefonla konuşulmaması gerektiğini söyledi.

Buzlu yollarda kayarak düşme sonucunda ciddi yaralanmalar yaşandığını anlatan M. Cenk Turgut, “Bu aylarda sokakta yürürken çok dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle burkulma ve yumuşak doku travmasına sebep olan bu kazalar, yaşlılarda ciddi kırıklara yol açabiliyor. İleri yaşlarda görme keskinliği, kas kuvveti ve koruyucu reflekslerin azalması gibi nedenlerle denge kurmak zorlaşıyor ve düşmek kolaylaşıyor. Bu nedenle ileri yaştaki kişilerin gerekli olmadıkça dışarıya çıkmamaları olumsuzluk yaşanmaması açısından daha iyi olur” diye konuştu.

“Ciddi yaralanmalara neden oluyor”

Karlı ve buzlu zeminde kayarak düşmelerde en sık yaralanmaların, kollar açık şekilde ellerin üzerine düşme veya sırtüstü düşme şeklinde olduğunu anlatan Dr. Turgut, “Bunun sonucunda el bileğinde omuzda dirseklerde kalçada ve omurlarda yumuşak doku ezilmesi kırık ve çıkık meydana gelirken, boyuna ve başa alınan darbelerde ciddi sonuçlara yol açan kafa travması meydana gelebilmektedir. Bu nedenle düşme sonucu başına ciddi travma alan ve beyin sarsıntısı geçiren kişi bekletilmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir” şeklinde konuştu.

Uzmanından hayat kurtaracak öneriler

Karlı ve buzlu havada yürümeyle ilgili tavsiyelerde bulunan M. Cenk Turgut şunları söyledi; “Yüksek topuklu ve kaygan tabanlı ayakkabılar giymekten kaçınılmalı, yerine lastik ya da kauçuk tabanlı, kaymayan ayakkabılar giyilmeli. Gerekirse ayakkabı üzerine çorap giyilmelidir. Çok kalın, kaba kıyafetler giymek hareketimizi kısıtlayabileceği için sıcak tutan ve çok sıkı olmayan kıyafetler giyilmeli. Düşme anında dengenin sağlanmasını ve kendimizi korumamıza yardımcı olduğu için hava çok soğuk da olsa elleri ceplere sokmadan yürümeliyiz. Karda yürürken cep telefonu ile konuşulmamalı. Karda ve özellikle granit veya mermer zeminlerde yürürken küçük ve yavaş adımlarla yürünmeli. Merdivenlerden inerken veya çıkarken korkuluklardan destek alınmalı, adımlar yan yana, yani ayakkabı tabanının tümünün yere basacağı şekilde atılmalıdır. Buzlanma olan alanlardan uzak durulmalı. Kaygan zeminlerde yürürken şemsiye ya da bastonlardan destek alınmalı. Yumuşayan karın altında buz tabakalarının olabileceği unutulmamalı. Düştükten hemen sonra ayağa kalkmaya çalışılmamalı. Leğen kemiği, sırt, bel ve boyun travmalarında, kazaya uğrayan kişi hareket ettirilmeden hastaneye götürülmelidir”

Kayıp düştüyseniz ne yapacaksınız?

Tüm bu önlemlerin alınmasına rağmen kayıp düşülmesi alınacak önlemleri sıralayan Turgut sözlerine şöyle devam etti:

“Öncelikle düştükten hemen sonra ayağa kalkmaya çalışılmamalıdır. Bir süre yerden kalkmadan beklenmeli, kol ve bacak gibi uzuvlar hareket ettirilerek kontrol edilmelidir. Yaralanan kısım vücudun üst kısmında ise yavaşça ayağa kalkıp en yakın sağlık kurumuna gidilmelidir. Vücudun alt kısmında yani kalçada ya da bacaklarda bir sakatlanma söz konusu ise hiç hareket etmeden sağlık ekiplerine haber verilmelidir. Kırık olan bacağı hareket ettirmek veya üzerine basmak kesinlikle doğru değildir.

 

Haber: İhsan Senir

Fotoğraflar: Ali Kaya

Videosunu izlemek için TIKLA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.