Faturaya taksit geldi.
Elektrik abonelerine önemli bir kolaylık yolda... EPDK’nın taslağına göre; tüketici faturasını taksitle ödeyebilecek. Aboneden ilave bedel alınamayacak, sözleşmede tüketici aleyhine değişiklik yapılamayacak..
Erzurum Güncel- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik aboneleri için devrim niteliğinde bir düzenleme hazırlandı. Kurum, aylık faturası 82 lirayı aşan yaklaşık 8.5 milyon serbest tüketici ile elektrik dağıtım şirketleri arasında yapılacak sözleşmelere standart getirilmesine yönelik taslak çalışmayı yayınladı. Daha önce kredi kartıyla fatura ödeme imkanı tanınırken, şimdi ise çalışmayla; tüm elektrik abonelerine tek çekim ya da taksit imkanı sunulabilecek. Taslak çalışmaya göre; ödeme şekli kaynaklı masraflar talepte bulunan serbest olmayan tüketiciye ait olacak. Çalışmada yer alan diğer düzenlemeler ise şöyle:
YENİ KURALLAR
* Elektrik enerjisi bedeli, kurul onaylı bedeller ve kanunlarca tahsili zorunlu kılınan vergi ve fonlardan başka, tüketicilere çeşitli adlar altında ilave bedeller yansıtılamayacak.
* İkili anlaşmalar belirsiz veya belirli süreli düzenlenebilecek.
* Aktif elektrik enerjisi bedeli kuruş/kWh cinsinden sözleşme dönemi boyunca sabit bir bedel şeklinde veya belirlen bir endekse göre değişen değişken bir bedel olarak taraflarca serbestçe belirlenebilecek.
* Tüketiciden belirli bir güvence bedeli alınabilecek.
* Gecikme cezası oranı belirlenen tutarı geçemeyecek. Tedarikçi tüketiciden fazla tahsil ettiği tutarı ise günlük olarak işletilecek gecikme zammıyla iade edecek.
* Anlaşmada tüketici aleyhine değişiklik yapılamayacak.
1.2 MİLYAR DOLARLIK RÜZGAR ESECEK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, son tekliflerinin 27 Temmuz'da alınacağını duyurduğu Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerjisi Kaynak Alanları (YEKA) projesiyle, yaklaşık 1-1.2 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşmesi bekleniyor. İhaleyi kazanacak firma, arz-talep dengesi kapsamında Edirne-Kırklareli-Tekirdağ'da zorunlu olarak 280 megavatlık kapasite inşa edecek, belirlenen 7 bölge arasında bin megavatlık kapasiteyi tamamlayacak şekilde tesis kuracağı alanları seçebilecek. Ayrıca, Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde, yılda en az 150 rüzgar türbini üretecek kapasitede fabrika kurulacak. Proje ile Türkiye'de 40-50 farklı iş kolunu etkileyecek tedarik zinciri de söz konusu olacak..
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.