1. HABERLER

  2. EGE

  3. Her isteyene 30 bin TL hibe
Her isteyene 30 bin TL hibe

Her isteyene 30 bin TL hibe

Hani hep “Kaçsam, şehrin derdini denize döksem, kendim ekip kendim biçsem” deriz de sonra “Nerede o imkân” diye omuzlarımız düşer ya... Müjde! O an geldi. Devlet buna niyetlenen herkesin cebine 30 bin lira para koyacak. Niyet tamam, şartlar uyuyor, ciddiy

A+A-

Erzurum Güncel- 1- YERİ İYİ SEçİN
İster köyünüze, ister gönlünüzde yatan yere... Hiç fark etmez, dikkatli olmalısınız: Seçtiğiniz yere HES, maden, hatta Kaz Dağları’nda olduğu gibi petrol arama izni bile verilmiş olabilir. Sonra desteğini aldığınız devletle papaz oluverirsiniz, şimdiden söylemesi... 

2- DOMATES Mİ KUZU MU?
Desteklenecek projeler şunlar: Bitkisel üretim, hayvansal üretim, yöresel tarımsal üretim, tıbbî ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler. Yazacağınız projenin kabul görmesinde ‘uygun havzaya uygun ürün’kilit rol oynayacak. çok yağış alan bir bölgede az su isteyen bir ürünün, az su olan bir yerde çok su isteyen bir ürün tarımının pek manası yok mesela.  

 

 

3- DEVİR, ETİKET DEVRİ
İşin sorumlusu Tarım Bakanlığı. Projenizi yazmadan önce, şartları iyi öğrenin. Uygulama tebliği henüz yayımlanmadı ama yakından takip edip mutlaka hatmedin. Devir, etiket devri. Söz konusu proje oldu mu yazacağınız her cümlenin önemi var. Bunun için il tarım müdürlüklerinden destek alın. Hangi bölgede ne üretiminin teşvik edildiğini bilmek projenizi dört başı mamur hazırlamanızı sağlayacak. 

4- NE KADAR EKMEK...
Diyelim ki buraya kadar kazasız belasız geldiniz. Teklifiniz kabul gördü. Ama bir anda cebinize 30 bin liranın gireceğini düşünmeyin. Size bir miktar avans verilebilir, bu mümkün. Proje bir program doğrultusunda desteklenecek. Proje ilerledikçe para gelecek.  

 

 

5- TAPU DİYE TUTTURMAYIN
30 bin lira aslında çok kritik bir miktar. Diyelim ki Burdur, Isparta civarında lavanta ekmeye karar verdiniz. Gidip hemen oralarda tarla falan satın almaya kalkmayın. Parayı toprağa gömüp sonra o toprağa ekecek tohum paranızın kalmaması yazık olur. Kiralamak da bir çözüm. Unutmayın, temel amaç hayatınızı değiştirmek değil, belirlenen alanlarda üretim artışını teşvik etmek.

6- TASI TARAĞI TOPLARKEN...
30’lu yaşlardaysanız büyük ihtimalle çocuğunuz da var... Okulu hesaba katın. Geçiminiz için gerekli aylık miktar (daha önce deneyenlerin ortak görüşü, mutfak masrafı + kira, faturalar dahil 1000 lira). Bir de geride kalacak yakınlarınızı ikna etmeniz gerekecek. 

 

 

PROJENİN 5N 1 K'SI

NE: Projenin adı vatana-millete umut verici kelimelerden oluşuyor: ‘Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç çiftçi Projeleri’nin Desteklenmesi’. Kim yazmışsa bravo, şiir gibi!
NEDEN: Kâğıt üstünde amaç, ‘genç çiftçi girişimciliğini desteklemek’... Siz bunu‘çökmek üzere olan tarımı ayağa kaldırmaya çalışmak’ olarak okuyun. çünkü son 25 yılda, yeşil mercimek ekim alanı yüzde 94, tütün yüzde 69, nohut yüzde 60, kuru fasulye yüzde 48, patates yüzde 25 daraldı. Canlı hayvan, kurbanlık, karkas et ve saman ithalatçısı durumundayız. 78 milyonu beslemek için kala kala yaklaşık 6.2 milyon köylü kaldı. 
NEREDE: Bu işi yapmak isteyeceğiniz yerin nüfusu 20 bini geçmemeli. Türkiye’de buna uygun yaklaşık 300 ilçe var. Köy sayımızsa 16 bin. Desteklemeler tarım havzalarına göre yapılıyor. www.tarim.gov.tr/Konular/Tarim-Havzalari adresinden hangi havzada, hangi üretimin teşvik edildiğini öğrenebilirsiniz. 
NE ZAMAN: Bu destek 1 Ocak 2016 - 31 Aralık 2018 arasında yapılacak. Yani iki yılda yaptınız yaptınız. Yapamadınız, “Nerede o imkân” diye hayal kurmaya devam. 
NASIL: Devlet bu iş için 30 bin liraya kadar hibe verecek. 
KİM: Metinlerde geçen ‘genç çiftçi’den kasıt 18-40 yaş arasında olanlar.

 

Kentli insanın doğaya dönüş rehberiKentli insanın doğaya dönüş rehberi

5 soruda şehirde çiftçilik5 soruda şehirde çiftçilik

 

RAKAMLARLA

- Bir tek civcivin piyasa fiyatı 1 TL.
- 500 tavukluk prefabrike kümes 5 bin 200 TL.
- 50 kiloluk tavuk yeminin fiyatı 1.30 TL.
- Antalya kırsalında lavanta tarımı yapılabilecek arazilerin dönüm başına aylık kirası 100 TL.
- Kaz Dağları’nın bulunduğu çanakkale kırsalında zeytinlik arazilerin dönüm başına yıllık kirası 250 TL.
- Artvin’de yabanmersini yetiştirmek için bir dönüm araziye ödeyeceğiniz yıllık kira1000 TL... Yabanmersini gerek taze tüketim gerekse işlenmiş meyve sanayiii açısından sahip olduğu güçlü pazar dolayısıyla üreticiler açısından yüksek gelir sağlıyor.
- Proje ilk 30 binlik hibeyle de sınırlı değil. Kabul edilecek projelerin 50 bin liraya kadar faizsiz krediyle de desteklenmesi söz konusu. Ama “Alayım şu parayı, kılıfına uydurup cukkaya indireyim” gibi bir düşünce de sakın ola aklınızdan geçmesin. Zira işin ucunda parayı geri ödemekle birlikte, 5 yıl hapis cezası var. Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.