İbrahim Erkal Erzurum’un neyi olur?
İbrahim Erkal, 90’lı yılların Türkçe Pop müziğine kattığı yepyeni bir heyecan ve Erzurum kimliğini daima göğsünde taşımasıyla; bütün Erzurumluların tarifsiz dostu, delikanlı abisi, güzel sesli evladıydı.
Erzurum Güncel- 90’lı yıllarda Erzurum’dan büyük şehirlere göç eden her Erzurumlunun yol arkadaşı ve güvencesiydi İbrahim Erkal. İnsanlar, ”büyük şehirde adamımız var” gözüyle bakıyorlardı O’na. 90’lı yılların Türkçe Pop müziğine kattığı yepyeni bir heyecan ve Erzurum kimliğini daima göğsünde taşımasıyla; bütün Erzurumluların tarifsiz dostu, delikanlı abisi, güzel sesli evladıydı.
Erzurum tarih boyunca çok fazla ilim adamı, çok fazla şair, çok değerli isimler yetiştirmiş bir şehir olmasının yanı sıra Türkiye’nin Doğu’daki kalesi konumunda yer almasıyla Erzurum’da yaşayan vatandaşların da vatan için büyük öneme sahip olduğunu söylemek gerek. Erzurum; kültürüyle, hüznüyle, gücüyle, aşkıyla, mağlupluklarıyla yetiştirdiği birçok ismi, Anadolu’nun o sarsılmaz irfanına eklemiştir.
İbrahim Erkal da sözüyle, duruşuyla son dönem Türk ozanlarından rahatça sayılabilecek kalibrede bir isimdi. Erzurum kültürünün ne demek olduğunu şu örnekle açıklayabiliriz: İbrahim Erkal, Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın torunu; Alvarlı Muhammed Lütfi Efe’nin kardeşi; Erzurumlu Emrah’ın dostudur. Allah mekanını cennet eylesin. Geride bıraktıklarına Allah sabır, güç, kuvvet versin.
Büyük Erzurumlu İbrahim Erkal’ın hayatındaki kısa başlıklara bakalım…
İBRAHİM ERKAL KİMDiR?
İbrahim Erkal, 10 Ekim 1967 tarihinde Erzurum, Narman’da Ebubekir Erkal’ın ve Hatice Hanımın oğlu olarak doğmuştur. Altı kardeşin en büyüğüdür. Babası Ziraat işçiliğinden emekli, annesi ise ev hanımıdır.
İlkokul ve ortaokulu Narman da 18 Mart İlköğretim okulunda, liseyi de Narman lisesinde okudu. İlkokuldan itibaren bağlama, mandolin ve flüt çalarak kendi kendine müzik öğrenmiştir. Liseden sonra Ankara’da solfej ve nota dersleri aldı. Bu sırada da Ankara’nın çeşitli yerlerinde sahne aldı.
İlk albümünden önce İbrahim Güzelses adıyla Erzurum Türkülerinden derlediği “Sarhoş Baki” albümünü çıkardı.
Askerliğini 1987 – 1988 yılarında İstanbul Kalender Orduevinde solist olarak yaptı. Askerlik bitiminde döndüğü Erzurum’dan 1989 yılında İstanbul’a bir pantolon bir ceket göç etti. İstanbul’da Telden Dile Müzik Merkezinde hem eğitimine devam etti; hem de Nişantaşı’nda garsonluk yaptı. 1991 yılında Piyanist ve Udi olarak sahneye çıkmaya başladı.
1992 yılında Tekirdağ’ın Kumbağ ilçesinde bir yıl garson olarak çalıştı. 1992’nin sonunda İstanbul’a dönüp Tutku albümünü “TELDEN DİLE “müzik merkezindeki öğretmen arkadaşları ile yaptı. 1993 yılı başında hayatında ilk kez Plakçılar Çarşısına elinde hazır “TUTKU” albümüyle gitti. Kimseye albümünü beğendiremedi.
Tam her şeyden vazgeçip Erzurum’a döneceği sırada albüm İskender Ulus’a rastladı. Onun sayesinde “Tutku” adlı ilk albümünü çıkardı. Albümü çıkınca garson olarak çalışmış olduğu Merhaba Restaurant’ta Udi ve solist olarak çalışmaya başladı. 1994’de ikinci albümü “SIRA BENDE – AKLIMDASIN” ı piyasaya çıkardı.
1996 yılında ‘Gönlünüze Talibim’ adlı 3. albümü çıktı ve albüm içindeki ‘Canısı’ şarkısı tüm Türkiye’yi sardı. Aynı yıl 1996 da Temel Gürsu’nun yönettiği ‘Canısı’ filmi ve yine Temel Gürsu’nun yönettiği 26 bölümlük “Canısı” dizisi, televizyonlarda rating rekorları kırdı. Bu arada Tarabya’da sahne almaya başladı.
1997’de’Sırılsıklam’ adlı dördüncü albümü ile olağanüstü satış grafiği yakaladı. Ardından Temel Gürsu’nun yönettiği 32 bölümlük ‘Sırılsıklam’ dizisi ile başarısını devam ettirdi.
2001 yılında ‘Su Gibi’ albümü çıktı. 2002’de’Ben Bu Şöhreti Sevmedim’ adlı şiir kitabı ve yine aynı yıl ‘ Aşknağme’ adlı albümünü çıkardı. ‘Gönül Limanı’ adlı albümünü ise 2004 yılında piyasaya sürdü.
İbrahim Erkal’ın bestelediği eserleri Zara, İzzet Yıldızhan, Vahdet Vural, Zeynep, Murat Yıldız, Kader, Hülya Avşar, Metin Şentürk, İbrahim Tatlıses, Ayhan Aşan, Yudum, Ümit Yılmaz, Burhan Çaçan, Gökhan Özen, Alişan, Ceylan, Erdinç Şahin, Ferman Toprak, Mine Koşan, Soner Arıca, gibi pek çok sanatçı yorumlamıştır.
İbrahim Erkal, bir Mevlana ve Yunus aşığı olup, tasavvufla her zaman yakınen ilgilendi ve her zaman bu felsefeyi şarkılarıyla hayatına yansıttı.
Başarılı sanatçı, 2003’te Filiz Akgün ile evlendi. İkilinin kızları Dilara Hatice 2004’te, oğulları Erenalp ise 2005’te dünyaya geldi. Erkal’ın küçük kızı Elif Su ise sanatçının beyin kanaması geçirdiği tarihten 12 gün önce doğdu.
Evinin otoparkında tansiyonunun düşmesi sonucu dengesini kaybeden ve yere kafasını vurarak beyin kanaması geçiren sanatçı, 12 Nisan’da tedavi altına alındı. Sanatçı, 11 Mayıs 2017’de ise tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti. İbrahim Erkal, Marmara İlahiyat Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.
Rahmet olsun.
Ödülleri :
1997 – 3. Kral TV Video Müzik Ödülleri – En İyi Beste
1998 – 4. Kral TV Video Müzik Ödülleri – Arabesk – Fantezi Erkek
Albümleri :
1993 – Tutku
1994 – Sıra Bende-Aklımdasın
1996 – Gönlünüze Talibim
1998 – Sırılsıklam
2000 – De Get Yalan Dünya
2001 – Su Gibi
2002 – Aşkname
2004 – Gönül Limanı
2006 – Yüreğinden Öpüyorum – Gülüm
2008 – Aranağme
2011 – Burnumda Tütüyorsun
Filmleri :
1996 – Canısı (Sinema)
1997 – Canısı (Dizi)
1998 – Sırılsıklam (Dizi)
2004 – Cennet Mahallesi-(Konuk Oyuncu) (Dizi)
Kitapları :
Ben Bu Şöhreti Sevmedim
Şarkılarım 1
Diriliş Postası
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.