İkiz kardeşlere aynı anda geniz operasyonu
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Kulak Burun Boğaz (KBB) servisin de Sümeyye Yaren ve Feyza Nacer isimli 5 yaşındaki ikiz kardeşlere aynı anda bademcik operasyonu yapıldı.
Erzurum Güncel- Gelişim bozukluğu ve nefes almada zorlanma nedeni ile Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine babaları İsrafil Kahraman tarafından getirilen Sümeyye Yaren ve Feyza Nacer isimli ikiz kız kardeşler KBB uzman doktoru Sadettin Kalkandelen tarafından muayene tetkik ve incelemeleri yapıldıktan sonra tonsil (bademcik) ve adenoid (genizeti) tanısı ile aynı anda ameliyat edildiler.
Yapılan müdahalenin önemi ile ilgili bir açıklama yapan Dr. Sadettin Kalkandelen, “Vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan tonsil ve adenoid özellikle çocukluk çağında sık olarak infekte olmalarıyla büyük sorun oluşturur. Bademciklerin bakteriyel enfeksiyonları önce antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Ancak bazen bademcik ve genizetinin alınması gerekebilir. Tonsil ve adenoidin çıkartılması için en sık konulan endikasyon, sık olarak tonsillit atakları geçirilmesidir. Her sene 3 den fazla tonsillit atağı geçirilmesi ameliyat kararı için yeterlidir. Bunun dışında solunum problemi yaratacak kadar tonsil büyümeleri, uyku apnesi oluşturması, çene ve dişlerde şekil bozukluklarına yol açması ve tekrar eden apselere yol açması da ameliyatı düşündürecek bulgulardandır. Çocuklarda erken yaşlarda görülen ateşli konvülsiyonlarda da (havale) atakların önlenmesi amacıyla ameliyat yapılmalıdır. Burun arka tarafında genizde yerleşim gösteren genizeti (adenoid) varlığında ise hastanın şikayetleri genellikle sık geçirilen bir üst solunum yolları infeksiyonu şeklindedir. Adenoid hipertrofisi (aşırı büyümesi) durumunda hastanın tipik olarak nefes alma güçlüğü, horultulu ve ağzı açık uyuma yakınmaları vardır. Adenoid hipertrofisinde burun solunumunun kalkması sonucunda ağız solunumu yerleşir ve yüz belirgin bir şekil alır (adenoid yüz). İleri derecede solunum sıkıntısı ve uyku bozuklukları çocuğun gündüz yaşantısını da etkiler. Üzerine kolaylıkla eklenebilen ortakulak problemleri (orta kulak infeksiyonları, orta kulakta sıvı birikmesi ve kulak zarında çökme) nedeniyle oluşan işitme kayıpları durumu daha da ağırlaştırır ve çocuğun sağlık durumu yanında iletişim kurma yetersizliği nedeniyle sosyal durumu ve okul başarısı da bozulur. Bizde ikizlerimizin bu durumunun gördükten sonra baba İsrafil Kahramana durumu izah ettik ve operasyonu yaptık. Çok şükür ikisinin de durumu çok iyi ve sağlıklarına kavuşmuş bir vaziyette taburcu ediyoruz” dedi.
Baba İsrafil Kahraman’da, “Rabbim devletimizden razı olsun. Çocuklarımın ameliyatında emeği geçen doktor, hemşire ve tüm sağlık personeline teşekkür ediyorum. Gerek tıbbı müdahale gerek hastane hizmetleri konusunda çok güzel bir özveri var. Bu hastanede tüm yönetimi özellikle tebrik ediyorum, hepsinden Allah razı olsun.” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.