1. HABERLER

  2. GENEL

  3. İş yerinde uykuya yeni düşen işinden oluyor
İş yerinde uykuya yeni düşen işinden oluyor

İş yerinde uykuya yeni düşen işinden oluyor

Yargıtay içtihadına göre, iş yerinde uyuyan işçi işte çıkarılabilir. Eğer işçi uygu sırasında iş yerinin güvenliğini tehlikeye düşürüyorsa, tazminat da alamayacak. İşte detaylar...

A+A-

Erzurum Güncel- Güvenlik görevlisi gibi işini yaparken uyuyan kişi tazminatsız kovulurken, mağaza görevlisi gibi uyuduğu için işin güvenliğini tehlikeye düşürmeyen kişi ise tazminatla işten çıkartılabilir. İşte ayrıntılar...

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün köşe yazısına göre, günümüz dünyasında pek çok işyerinde 24 saatlik çalışmalar yapılıyor. Havalimanı, hastane gibi işyerlerinde hizmet sürekli devam ettiği için vardiyalı çalışma düzeni uygulanıyor. Ayrıca bazı fabrika ve imalathanelerde gece de üretime devam ediliyor. Bu tip işyerleri iş sağlığı ve güvenliği açısından da tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri. İşte faaliyetin sürekli devam ettiği bu tip tehlikeli işyerlerinde uyuyan işçi işinden oluyor. Diğer yandan uyuduğu için işyerinin güvenliğini tehlikeye düşürmeyen işçi tazminatını alabilirken uyuması nedeniyle güvenliği tehlikeye düşüren işçi tazminatsız olarak işinden oluyor.

İşte Bülbül'ün köşe yazısı:

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Yargıtay kararına konu olayda bir grup işçi, çalışma alanını terk edip başka bir alana geçip uyuyor. Bu durumu kamera kayıtlarından tespit eden işveren de işçileri tazminat ödemeden işten çıkartıyor. Yerel mahkeme, işçinin kendi kontrol ve gözetimi altında bulunan tezgahı çalışır vaziyette bırakarak kimseye de haber vermeden uyumasının işyeri güvenliğini tehlikeye düşürmesi nedeniyle işverenin kıdem tazminatı ödemeden işçiyi işten çıkartabileceğine karar veriyor. Hukuken feshin haklı nedenle gerçekleştiğine hükmediyor. Bölge Adliye Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını haklı buluyor. Diğer yandan aynı durumdaki işçiler için farklı mahkemeler tarafından farklı kararlar verilmesi sonucu uyuşmazlığın giderilmesi gerekliliği doğuyor ve devreye Yargıtay giriyor.

YARGITAY KARARI

Yargıtay ise işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeden işten çıkartılmasının doğru olduğunu söylüyor. Yargıtay'ın bu kararının arkasında elbette yatan gerekçe ve kriterler var. Bu kriterler işyerinde uyuyan işçinin tazminat alarak ya da almadan işinden olacağını belirliyor. Eğer işçinin uyuması işyerinin güvenliğini tehlikeye düşürmüşse bu durumda işçi tazminatsız olarak işinden oluyor. Ancak eğer işçinin uyuması işyerinin güvenliğini tehlikeye düşürmüyorsa bu durumda işveren işçiyi işten çıkarsa bile kıdem ve ihbar tazminatı ödemek durumunda.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.