1. HABERLER

  2. GENEL

  3. İşte TEOG'un yerine gelen yeni sistem! Bomba değişiklik
İşte TEOG'un yerine gelen yeni sistem! Bomba değişiklik

İşte TEOG'un yerine gelen yeni sistem! Bomba değişiklik

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Eylül ayında kaldırılan TEOG'un yerine getirilecek sistemi açıklamaya başladı. TEOG'un yerine gelecek yeni sistem nasıl olacak? En bomba değişiklik hangisi?.. İşte ayrıntılar...

A+A-

Erzurum Güncel- Liselere giriş sınavı olan TEOG'un geçtiğimiz Eylül ayında kaldırılmasının ardından, yerine getirilecek sistemle ilgili çalışmalar tamamlandı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz canlı yayında yeni sistemi açıklıyor. 

"Liselere girişte yeni sistem tamamlandı" diyen İsmet Yılmaz, yeni sistemin adının "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olduğunu söyledi. İşte Bakan Yılmaz'ın açıklamasından satır başları:

Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek.

- Bundan sonra, adres bölgelerindeki liselere farklı akademik düzeylerde farklı ilgi ve birikimdeki öğrenciler gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu, okulun başarı seviyesini yükseltecek.

ÖĞRENCİ İSTEMEDİĞİ OKULA GÖNDERİLMEYECEK

İşte şimdi bizim getirdiğimiz bu sistemde de evlatlarımızı kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasında bir ekran önüne gelecek, bu ekranda 5 tercihte bulunacak.

-1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Hiçbir öğrencimizi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz.

İşte madde madde TEOG'un yerine gelen yeni sitem!

ORTAOKULA KAYDETTİRİRKEN GİDECEĞİ LİSEYİ BİLECEK

Veliler, ortaokula kaydettikleri zaman evlatlarının bundan sonra hangi liseye gideceğini de bilebilecek. Dolayısıyla da ortaokulla lise arasındaki bir bağı biz kurmuş oluyoruz.

- Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki öğrencilerin üzerinden sınav baskısı kalkmış olacaktır.

BÜTÜN LİSELERİ FEN LİSESİ SEVİYESİNE ÇIKARMAK

Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bunun için ne yapmak lazım? Bizim bütün liselerimizi fen lisesi ayarına, sosyal bilimler ayarına ve proje okulları ayarına çıkarmamız lazım. Bu yolda gerçekten çok büyük mesafe katettik, bunu gururla söyleyebilirim.

- Fen lisesi sayımız 302, öğrenci sayısı 120 binin üzerinde. 12 bindi öğrenci sayısı, 120 binin üzerine çıkardık. 10 kattan fazla arttırdık. Hiçbir bölümde böyle bir artış da yok.

İSTEYEN ÖĞRENCİ SINAVA GİRECEK

Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız.

- Sadece isteyen öğrencilerin gireceği bir sistem getiriyoruz. Liseye geçiş için sınava girme mecburiyeti ortadan kaldırıldı... İsteyen girecek istemeyen girmeyecek...

- Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir.

- Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı.

HER ÖĞRENCİ KENDİ OKULUNDA SINAVA GİRECEK

- Her öğrenci kendi okulunda sınava girecek. Sorular merkezden hazırlanacak. Türkiye'de aynı anda başlayacak.

Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız. Okullar kapanmadan bunu yapacağız. Sınav sonuçlarını da haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz.

- Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı sözel ve sayısal sorulardan ve tek oturumdan oluşacak. 

60 SORU SORULACAK 90 DAKİKA SÜRE VERİLECEK

Toplam 60 sorudan oluşacak ve 90 dakikalık sorular. 6 – 7 – 8’nci sınıf ders müfredatına ve ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız.

- Siz bizim müfredatımızla, ders kitaplarımızla çalışırsanız orada verilenleri alırsanız başka ihtiyacınız yok. Yerleşme amacıyla sınava giren öğrencilerimize 5 tercih veriyoruz. Ancak gerek bu sınava girenler, gerekse adrese yakın kaydedilecek öğrencilerin duyurusunu aynı anda yapacağız.

- Ve biz şunu amaçladık. Okullarımız hayatın kendisi gibi olsun. Lisenin ilk günü öğrencinin göreceği başarılı ve başarısız algısını ortadan kaldırıyoruz.

ADRESE DAYALI YERLEŞTİRMEDE OKUL BAŞARI PUANI ÖNEMLİ

- Sınava girmeyen öğrenciler adreslerine en yakın liseye yerleştirilirken, okul başarı puanı etkili olacak. 

YABANCI OKULLAR ÖĞRENCİ ALMAK İÇİN AYRI SINAV YAPABİLİR

Yabancı okullar öğrenci almak için isterlerse kendileri sınav yapabilecek. İsterlerse bizim yapacağımız sınav sonuçlarına göre öğrenci alabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum