Kadim Şifa Kaynağının Kalbi Atatürk Üniversitesinde Atıyor
Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen Apiterapi Sempozyumu Nenehatun Kültür Merkezinde başladı.
Erzurum Güncel- Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen Apiterapi Sempozyumu Nenehatun Kültür Merkezinde başladı.
Sempozyuma; Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, sempozyuma katılmak üzere davet edilen Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Cristina Mateescu, Cristina Pavel ile öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Rektör Çomaklı: "Üniversitemiz Sağlık Alanında Her Türlü Gelişime Ayak Uydurmuştur"
Sanayi ve bilim alanında Türkiye'nin son yıllarda oldukça önemli yollar kat ettiğini dile getiren Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: "Üniversitemizde 21. Yüzyılın gerektirdiği tüm bilgi ve alt yapıya sahip olup yeniliklerin hep öncüsü olmuştur. Çağdaş bilimin giderek artan hızını yakalamak için çok önemli ilkleri geliştiren üniversitemiz sağlık alanında da her türlü gelişime ayak uydurmuştur. Bu gelişimlerin başında yenilikçi sağlık anlayışı gelmektedir. Üniversitemiz bünyesinde bulunan araştırma hastanemiz tüm yeniliklere sahip olup Doğu Anadolu'ya ve bölgemize çok önemli hizmetlerde bulunmaktadır.
"Destekleyici Tıp Uygulamalarını, Çağdaş Bilimle Birleştirilip İnsanlarımızın Hizmetine Sunulması Oldukça Önemli"
Yenilikçi sağlık anlayışında son on yılda özellikle Japonya, Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinin alternatif ve tamamlayıcı tıp alanında çok önemli ivmeler kazandığını ifade eden Çomaklı; "Birçok bölgede alternatif tıp merkezleri kurmuş doğadan gelen binlerce yıldır insanların güvenle kullandıkları şifa kaynaklarını çağdaş bilimle birleştirerek insanlarının hizmetine sunmuşlardır. Birçok alternatif tıp yöntemi bulunmaktadır. Yalnız bunların içinde en dikkat çeken ve en çok gelişen alan ise tartışmasız apiterapi uygulamalarıdır. İnsanlıkla aynı yaşta olan şifa kaynağı arı ve arı ürünlerinin çağdaş bilimle birleştirilip insanlarımızın hizmetine sunulmasını oldukça önemli görmekteyim" dedi.
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır: "Apiterapi Bugün Dünyanın Birçok Ülkesinde Kullanılıyor"
Apiterapiden bahsetmek üzere kürsüye çıkan Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, geçmişte kapalı ekonomiyle yönetilen ülkelerde başlayan bir tedavi yöntemi olarak kullanılan apiterapinin bugün dünyanın birçok ülkesinde destekleyici ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsamında kullanıldığını ifade etti. Birlik olarak 2011 yılından bugüne birçok büyük organizasyona imza attıklarını belirten Bayır: "Atatürk Üniversitesiyle ortaklaşa olarak düzenlediğimiz sempozyumun yeni ufukların açılmasına vesile olacağına inancım tamdır. Davetimize icabet ederek bugün buraya gelen hocalarımıza ve her alanda gösterdikleri yakın ilgi ve alakadan dolayı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'ya teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
"Hastanemiz Bünyesinde Tüm Bölgeye Hizmet Verecek Bir Apiterapi Merkezi Kurmayı Amaçlıyoruz"
Apiterapinin kuşkusuz tek başına 'her derde deva' bir tedavi sistemi olarak kabul edilemeyeceğini ancak diğer tedavi seçenekleri ile birlikte uygulandığında tamamlayıcı yararının olacağını belirten Prof. Dr. Çomaklı: "Apiterapinin alanında uzman olan özel eğitimli kişiler tarafından kliniklerde yapılması elzemdir. Bu konuda üniversitelere çok önemli görevler düşmektedir. Bu sebeple üniversite olarak konuyu ciddiye almakta ve çalışmaktayız. Sempozyum sonrasında nisan ya da mayıs aylarında sertifikalı bir apiterapi eğitimi akabinde ise hastanemiz bünyesinde tüm bölgeye hizmet verecek bir apiterapi merkezi kurmayı amaçlıyoruz.
Bu duygularla sempozyuma emek veren tüm arkadaşlarıma ve katılımcılara teşekkür ediyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Erzurum Valisi Azizoğlu: "Bölgemiz Arıcılıkla İlgili Türkiye'nin En Önemli Merkezlerinden Birisidir"
Güzel Erzurum'un bu güzel üniversitesinde, böylesine önemli bir konunun konuşuluyor olmasının takdire şayan olduğunu ifade eden Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu: "Apiterapinin Erzurum'da gündeme getirilmiş olmasının önemi şudur ki; bölgemiz arıcılıkla ilgili Türkiye'nin en önemli merkezlerinden birisidir. Bu doğal tedavi yöntemlerinden istifade etmek hususunda son yıllarda ortaya çıkan eğilimin de Erzurum'da bilimsel bir çalışma ile tezahür etmiş olması da oldukça kıymetlidir. Katkı verecek olan bütün hocalarıma teşekkür ediyor, bu çalışmayı dinlemek ve istifade etmek üzere gelen tüm öğrencileri tebrik ediyorum. Sempozyumun şehrimize hayır getirmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.
Sempozyuma katılmak üzere Erzurum'a gelen uzmanların konuşmalarıyla devam eden program, 3 gün boyunca Atatürk Üniversitesinde devam edecek.
Apiterapi Nedir?
Sağlık Bakanlığı'nın da destekleyici ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsamında onay verdiği Apiterapi; bal, arı poleni, arı sütü, propolis, perga, bal mumu, arı zehrinin, sağlığın korunması ve hastalıkların tedavisi amacıyla bilinçli ve sistemli bir şekilde kullanıldığı uygulamalar dizinidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.